Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Μεσόγειος που αλλάζει: Κλίμα και Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Κιττή Κλεοπάτρα, Baconi Tareq, Γρηγοριάδης Γιάννης, Tomczak Aleksandra, Yenel Selim, Islam Shada

4 Μαρτίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:59:42 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 199

Το Πρόγραμμα Μεσογείου του ΕΛΙΑΜΕΠ διοργάνωσε διαδικτυακή δημόσια συζήτηση που σήματοδότησε την έναρξή του με θέμα Η Μεσόγειος που αλλάζει: Κλίμα και Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει δύναμη σημαντικών αλλαγών για το μέλλον της Μεσογείου. Καθώς οι χώρες απομακρύνονται από την κατανάλωση και την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και κατευθύνονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα αναπτυχθούν νέοι ενεργειακοί κόμβοι και συνδέσεις. Με δεδομένους τους πλούσιους ανανεώσιμους πόρους της, η Μεσόγειος αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και στη μετάβαση της Ευρώπης στην κλιματική ουδετερότητα. Εάν αξιοποιηθούν, αυτές οι δυναμικές θα επαναπροσδιορίσουν τη σημασία της Μεσογείου για την ΕΕ. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, πρέπει να ενισχυθεί η συνδεσιμότητα της Μεσογείου και να ενισχυθεί το ενδοπεριφερειακό εμπόριο: το εθνικό πρέπει να γίνει πιο περιφερειακό.

Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι εύκολο. Η τρέχουσα πτωτική οικονομική προοπτική που προκαλείται από την πανδημία ενισχύει την πολυπλοκότητα του ζητήματος. Θα μειώσει η ανάγκη διασφάλισης της ανάκαμψης από την πανδημία τo βάρος που πρέπει να δοθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κλιματική αλλαγή; Θα εκτροχιάσουν οι βραχυπρόθεσμες επιταγές τα μακροπρόθεσμα σχέδια; Οι ευκαιρίες για τη Μεσόγειο είναι άφθονες. Εάν προσεγγιστούν και αντιμετωπιστούν σε περιφερειακή βάση, η Μεσόγειος αναμένεται να επανεμφανιστεί ως κομβικό σημείο και σύνδεσμος μεταξύ τριών ηπείρων, αναζωογονώντας έτσι το μέλλον της.

Εισαγωγικές παρατηρήσεις:
Κλεοπάτρα Κιττή, Ιδρύτρια, The Mediterranean Growth Initiative - Ειδική σύμβουλος, ΕΛΙΑΜΕΠ

Ομιλητές:
Tareq Baconi, Senior Analyst Economics of Conflict, Israel/Palestine, International Crisis Group
Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Bilkent - Κύριος ερευνητής, ΕΛΙΑΜΕΠ
Aleksandra Tomczak, Μέλος του Γραφείου του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, υπεύθυνη για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
Selim Yenel, Πρόεδρος, Global Forum Forum

Συντονισμός: Shada Islam, Ιδρύτρια New Horizons Project, Βρυξέλλες.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2021 μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Κιττή Κλεοπάτρα Ιδρύτρια, Mediterranean Growth Initiative - Ειδική Σύμβουλος, ΕΛΙΑΜΕΠ

Η Κλεοπάτρα Κιττή είναι ιδρύτρια του Mediterranean Growth Initiative (MGI), την μόνη πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων, προβλέψεων και συγκριτικής αξιολόγησης, σε πραγματικό χρόνο, για τις οικονομίες της περιοχής της Μεσογείου.

Για πάνω από 30 χρόνια, η Κλεοπάτρα υπήρξε σύμβουλος σε επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τις ΗΠΑ για δημόσια ζητήματα παγκόσμιου βεληνεκούς, διαχείρισης κινδύνων και φήμης, είσοδο στην αγορά και εσωτερικές επενδύσεις.

Ως Πιστοποιημένη Ανεξάρτητη Διευθύντρια, INSEAD, εργάζεται για να φέρει εμπειρία και γνώση σχετικά με τη διεθνή διακυβέρνηση σε επιχειρήσεις και επενδυτές που επιδιώκουν να πετύχουν σε ανταγωνιστικές, εδραιωμένες και αναδυόμενες αγορές.

Επί του παρόντος υπηρετεί στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών με διεθνή και περιφερειακά χαρτοφυλάκια. Στον μακροχρόνιο ρόλο της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής με την International Crisis Group, έχει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της, σε ζώνες συγκρούσεων.

Baconi Tareq Senior Analyst, Israel/Palestine and Economics of Conflict, International Crisis Group

Ο Tareq Baconi είναι senior analyst του Crisis Group για θέματα που σχετίζονται με το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και τα οικονομικά των συγκρούσεων.

Έχει εργασθεί ως σύμβουλος στον ενεργειακό τομέα. Η έρευνά του σχετίζεται με τη σύγχρονη γεωπολιτική της περιοχής, με έμφαση στις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Έχει αρθρογραφήσει στα αραβικά στο Al-Ghad και στο Al-Quds al-Arabi, και στα αγγλικά στα: The New York Review Daily, The Washington Post, Foreign Affairs, The Guardian, The Nation, The Daily Star (Lebanon) και al -Jazeera. Έχει κάνει αναλύσεις σε έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των The New York Times, The New Yorker, BBC, National Public Radio και Democracy Now !. Είναι κάτοχος διδακτορικού στις Διεθνείς Σχέσεις από το King's College London και MPhil από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Γρηγοριάδης Γιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ - Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής Προγράμματος Τουρκίας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο Δρ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου διεθνών σχέσεων (Master of International Affairs) και πιστοποιητικού εξειδικεύσεως στις μεσανατολικές σπουδές (Advanced Certificate of Middle East Studies) από το School of International & Public Affairs (SIPA), Columbia University. Το 2005 ολοκλήρωσε με επιτυχία την διδακτορική του διατριβή στις πολιτικές επιστήμες στο School of Oriental and African Studies (SOAS), University of London. Έχει εργασθεί ως επιστημονικός συνεργάτης στα πανεπιστήμια Columbia και Οξφόρδης. Μεταξύ 2004 και 2009 δίδαξε στα πανεπιστήμια Sabanci, Isik και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 υπήρξε ερευνητής IPC-Stiftung Mercator στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας (Stiftung Wissenschaft und Politik-SWP) στο Βερολίνο και ερευνητής Stanley J. Seeger στο Princeton University.

Έχει δημοσιεύσει στα Αγγλικά τα εξής βιβλία: Democratic Transition and the Rise of Populist Majoritarianism: Constitutional Reform in Greece and Turkey (London & New York: Palgrave Springer, 2017), Instilling Religion in Greek and Turkish Nationalism: A “Sacred Synthesis”, (London & New York: Palgrave Macmillan, 2012), Trials of Europeanization: Turkish Political Culture and the European Union, (London & New York: Palgrave Macmillan, 2009). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: πολιτική και ιστορία της Τουρκίας και της Ευρώπης. Ομιλεί άπταιστα Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Τουρκικά, πολύ καλά Ρωσικά και Γαλλικά και καλά Αραβικά και Ιταλικά. Μπορείτε να βρείτε τα άρθρα του στον ελληνικό και διεθνή τύπο στο προσωπικό του blog, και την έρευνά του στις σελίδες του στο Google Scholar, ResearchGate και Academia.edu.

Ιστολόγιο του Ιωάννη Ν. Γρηγοριάδη

Tomczak Aleksandra Μέλος του Γραφείου του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, υπεύθυνη για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Η Aleksandra Tomczak είναι μέλος του Γραφείου του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, υπεύθυνη για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Αναλυτικά, τομείς αρμοδιότητάς της είναι:

  • Περιοχές Δίκαιης Μετάβασης και εφαρμογή του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης
  • Εσωτερική αγορά ενέργειας, ηλεκτρική ενέργεια
  • Προμήθεια φυσικού αερίου και διεθνείς διάδρομοι φυσικού αερίου
  • Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας (ΔΕΔ-Ε)
  • Ενεργειακή φτώχεια
  • Ασφάλεια εφοδιασμού
  • Πυρηνική ενέργεια, ασφάλεια, πρόγραμμα πυρηνικής σύντηξης ITER, Ευρατόμ
  • Διεθνείς ενεργειακές σχέσεις, Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, πολυμερείς διαπραγματεύσεις
Yenel Selim Πρόεδρος, Global Relations Forum

Ο Πρέσβης Selim Yenel είναι Πρόεδρος του Global Relations Forum.

Με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στην πολιτική επιστήμη και μια μακρά διπλωματική καριέρα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Selim Yenel έχει υπηρετήσει σε θέσεις στο Παρίσι (Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη), την Καμπούλ (Τουρκική πρεσβεία), τη Νέα Υόρκη (Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη) και τις Βρυξέλλες (Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα).

Την περίοδο 2005-2009, ήταν πρέσβης της Τουρκίας στην Αυστρία. Από το 2011 έως το 2017 ήταν επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην ΕΕ.

Islam Shada Ιδρύτρια, New Horizons Project (Βρυξέλλες)

Η Shada Islam έχοντας ως έδρα τις Βρυξέλλες, ειδικεύεται σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ανεξάρτητη σχολιαστής, σύμβουλος και αναλύτρια για ζητήματα σχετικά με την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, τη γεωπολιτική, το εμπόριο, τη μετανάστευση, την ένταξη, τη διαφορετικότητα και τη γυναικεία χειραφέτηση. Είναι ιδρύτρια του New Horizons Project με έδρα τις Βρυξέλλες.

Σχετικές ομιλίες

Κύκλος 6: Μπορεί να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας; 157:22

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 6: Μπορεί να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας;

Βέττας Νίκος Γραβάνης Αχιλλέας Καρτάλης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος Κώστας Στρατόπουλος Γιώργος Διαμαντοπούλου Άννα Φιλιππίδης Νίκος Γιαννίτσης Τάσος Βερνίκος Γεώργιος Ρέτσος Γιάννης Φέσσας Θεόδωρος

Γλώσσα: Ελληνική