Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ενεργειακή μετάβαση. Θέλουμε τελικά της ΑΠΕ; Είναι η μόνη λύση;

Γριμάνης Κωστής, Ντεμίρη Κωνσταντίνα, Μισεγιάννη Αναστασία, Πέτρου Νίκος

25 Μαΐου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:27:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 98
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η παραγωγή ενέργειας είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και βασικός παράγοντας της κλιματικής αλλαγής. Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σχεδόν μονόδρομος, όμως συχνά επιχειρείται χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα ή σε άλλες δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός. Η τέταρτη ομιλία του νέου κύκλου δράσεων «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης με θέμα «Ενεργειακή μετάβαση. Θέλουμε τελικά τις ΑΠΕ; Είναι η μόνη λύση;», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 στην Αίθουσα του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, με ομιλητή τον Κωστή Γριμάνη, υπεύθυνο για θέματα κλίματος και ενέργειας της Greenpeace Greece. Ακολούθησε σχολιασμός από την Διευθύντρια της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, Κωνσταντίνα Ντεμίρη.

Ο Κωστής Γριμάνης (Βιολόγος με εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης και προστασίας φυσικού περιβάλλοντος. Τον Απρίλιο του 2019 ανέλαβε την εκστρατεία για την Κλιματική Δικαιοσύνη του ελληνικού γραφείου της Greenpeace), μίλησε για το ρόλο της ενεργειακής μετάβασης στην αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης, την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και για ενδεχόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους που μπορεί να συνδέονται με αυτές, προτείνοντας εναλλακτικούς τρόπους για τον μετριασμό των ρύπων. Όπως επισημαίνει: «H αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και απώλειας της βιοποικιλότητας δεν ειναι μαραθώνιος αλλα πολλαπλά sprints τα οποία πρέπει να κάνουμε με όσο το δυνατόν καλύτερο χρόνο και λιγότερους τραυματισμούς για εμάς το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον. Η απανθρακοποίηση της ενέργειας είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε και οι ΑΠΕ αποτελούν σίγουρα κομμάτι της λύσης αλλά όχι το μόνο».

Και η Κωνσταντίνα Ντεμίρη (Περιβαλλοντολόγος με εξειδίκευση στη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών. Το Δεκέμβριο του 2022 ανέλαβε ως διευθύντρια της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, ενώ είχε διατελέσει υπεύθυνη πολιτικής της οργάνωσης από το 2014 έως το 2022) συμπληρώνει: «Χρειαζόμαστε υγιή και ανθεκτικά φυσικά οικοσυστήματα πλούσια σε βιοποικιλότητα για να αντιμετωπίσουμε τις σαρωτικές επιπτώσεις τις κλιματικής κρίσης. Στη χώρα μας ωστόσο προωθείται η ανάπτυξη ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας σε προστατευόμενες περιοχές εις βάρος της ελληνικής φύσης. Πρέπει άμεσα ν’ αλλάξουμε ρότα. Υιοθέτηση χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέου ορθού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ με σεβασμό και προτεραιότητα στη βιοποικιλότητα».

Το «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) για την προώθηση της Ποιοτικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Όλους, αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας με το Foundation for Environmental Education - FEE, με στόχο να αναδείξει θέματα για τα οποία υπάρχει έλλειψη γνώσης και σύγχυση απόψεων και να δείξει ότι η εκπαίδευση είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αλλαγή και αντιμετώπιση των νέων δεδομένων. O κύκλος δράσεων θα ολοκληρωθεί με Ημερίδα, με διακεκριμένους στο χώρο τους προσκεκλημένους.

Γριμάνης Κωστής Βιολόγος με εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης και προστασίας φυσικού περιβάλλοντος

Ο Κωστής Γριμάνης είναι Βιολόγος με εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης και προστασίας φυσικού περιβάλλοντος. Τον Απρίλιο του 2019 ανέλαβε την εκστρατεία για την Κλιματική Δικαιοσύνη του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Ντεμίρη Κωνσταντίνα Διευθύντρια, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Η Κωνσταντίνα Ντεμίρη είναι Περιβαλλοντολόγος με εξειδίκευση στη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών. Το Δεκέμβριο του 2022 ανέλαβε ως διευθύντρια της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, ενώ είχε διατελέσει υπεύθυνη πολιτικής της οργάνωσης από το 2014 έως το 2022.

Μισεγιάννη Αναστασία Καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Σπουδών, Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος - Μέλος Δ.Σ., Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

Η Αναστασία Μισεγιάννη είναι Καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Σπουδών στο Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Είναι κάτοχος πτυχίου Χημείας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακού τίτλου DEA από το Πανεπιστήμιο Paris 7, και διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο του Marburg σε Βιοχημεία/Μοριακή Βιολογία, ενώ έχει παρακολουθήσει και μεταπτυχιακά μαθήματα σε Οικολογία και Διαχείριση Βιοποικιλότητας. Έχει αναπτύξει και διδάξει μεγάλο αριθμό προπτυχιακών μαθημάτων, με έμφαση σε χημεία και περιβαλλοντική επιστήμη και συνεισέφερε σημαντικά στη δημιουργία των προπτυχιακών προγραμμάτων Περιβαλλοντικών Σπουδών (2010) και Βιοϊατρικών Επιστημών (2019) στο Deree - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Υπήρξε συντονίστρια του προγράμματος Περιβαλλοντικών Σπουδών του Deree την περίοδο 2010-2020 και επικεφαλής του Τμήματος Επιστημών και Μαθηματικών του Deree από το 2014 ως το 2020. Έχει συμβάλλει σε προσπάθειες και πρωτοβουλίες για την προώθηση της βιωσιμότητας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης κι εκπαίδευσης, βιωσιμότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, καινοτόμων στρατηγικών διδασκαλίας και μάθησης σε κλάδους STEM, με έμφαση στην ενεργητική και βιωματική μάθηση, θέματα Μεσογειακής βιοποικιλότητας, καθώς και περιβαλλοντικής υγείας. Είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οι Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου», που συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Πέτρου Νίκος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης

Ο Νίκος Πέτρου, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, είναι ένας γνωστός φυσιοδίφης, φωτογράφος της φύσης και συγγραφέας για θέματα φύσης και βιοποικιλότητας κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα έχει γράψει 15 βιβλία και είναι τακτικός ομιλητής σε συνέδρια, σεμινάρια και συμπόσια τόσο για τις ομορφιές, όσο και για τα προβλήματα της διαχείρισης της φύσης στην Ελλάδα και αλλού.

Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE) και υπεύθυνος για τα ευρωπαϊκά και διεθνή έργα και προγράμματα που υλοποιεί η ΕΕΠΦ.

Σχετικές ομιλίες