Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η κατάθλιψη στη ζωή και την τέχνη

Πλουμπίδης Δημήτριος, Δάλλα Χριστίνα, Ντουνιά Χριστίνα, Τζαβάρας Νίκος

15 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 92:29 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2407
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Megaron Plus διοργάνωσε τη συζήτηση «Η κατάθλιψη στη ζωή και την τέχνη»,την Τρίτη 15 Μαρτίου, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο» (Brain Awareness Week) και του επιτυχημένου Kύκλου «Η επιστήμη στη ζωή μας» (επιμέλεια: Ηλίας Κούβελας, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών). Συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίοι προσέγγισαν το θέμα της κατάθλιψης, μιας πάθησης που συνοδεύει τον άνθρωπο από την αρχή της ιστορίας του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την DANA Alliance for Brain Initiatives, την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.
 

Η κατάθλιψη στη ζωή και στην τέχνη

Η κατάθλιψη  έχει γίνει αντικείμενο, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αντικείμενο  αυξημένου ενδιαφέροντος. Πότε η θλίψη γίνεται κατάθλιψη, η οποία από την Ψυχιατρική αντιμετωπίζεται ως νόσος; Ποιοι μηχανισμοί του κεντρικού νευρικού συστήματος εμπλέκονται; Πού στηρίζεται η φαρμακευτική αγωγή; Ποιες ασυνείδητες και συνειδητές διεργασίες αναγνωρίζει η Ψυχανάλυση; Τι μπορούμε να πούμε για τη μακρά πορεία της τέχνης σε σχέση με τη θλίψη και την κατάθλιψη; Στα ερωτήματα αυτά επιχειρούν να απαντήσουν οι: Χριστίνα Δάλλα, Ηλίας Κούβελας, Χριστίνα Ντουνιά, Δημήτρης Πλουμπίδης και Νίκος Τζαβάρας.

Πλουμπίδης Δημήτριος Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ

Ο Δημήτρης Πλουμπίδης είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα σε συνθήκες παρανομίας των γονιών του, Νίκου Πλουμπίδη και Ιουλίας Παπαχρήστου.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ το 1972 κι έλαβε τον τίτλο ειδικότητας το 1980 στην Ψυχιατρική, Νευρολογία και Οικονομία της Υγείας στη Γαλλία όπου και εργάστηκε από το 1973 ως το 1986. Επίσης, το 1980 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος του ΕΚΠΑ.

Εκλέχτηκε λέκτορας της Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ τον Ιούλιο 1988 και αφυπηρέτησε ως καθηγητής Ψυχιατρικής τον Αύγουστο 2015.

Τόσο η κλινική του δραστηριότητα, όσο και το επιστημονικό του έργο επικεντρώθηκαν στην εξωνοσοκομειακή άσκηση της ψυχιατρικής στην κοινότητα και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών. Δημοσίευσε, επίσης, μελέτες για την ιστορία της Ψυχιατρικής στην Ελλάδα.

Εργάστηκε από το 1988 ως την αφυπηρέτηση του ως υπεύθυνος του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινή Βύρωνα- Καισαριανής, της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής, με σημαντική συμβολή στην πιλοτική εφαρμογή της κοινοτικής ψυχιατρικής και την συνεργασία με τις γύρω κοινότητες.

Από τον Ιούνιο 2015 έως σήμερα είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας για θέματα ψυχικής υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Από τον Μάιο 2014 είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, επιστημονικής και επαγγελματικής ένωσης των Ελλήνων ψυχιάτρων.

Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Ιστολόγιο του Δημήτρη Πλουμπίδη

Δάλλα Χριστίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ - Πρόεδρος Ελληνικού συμβουλίου για τον εγκέφαλο

Η Δρ. Χριστίνα Δάλλα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχοφαρμακολογίας στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού συμβουλίου για τον εγκέφαλο. Αποφοίτησε από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2000 και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής με θέμα «Διαφορές του φύλου σε μοντέλα κατάθλιψης». Έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία συμπεριλαμβανομένου δύο υποτροφιών Marie Curie από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκπόνηση έρευνας σε θέματα νευροεπιστημών στο Βέλγιο και στο Πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει λάβει το βραβείο L’Oreal-Unesco για τις νέες γυναίκες ερευνήτριες στην Ελλάδα το 2008 και το 2015 βραβεύτηκε με το ECNP Fellowship award από το European College of Neuropsychopharmacology. Έχει 38 επιστημονικές δημοσιεύεις, 6 κεφάλαια σε βιβλία και περίπου 1600 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία. Λαμβάνει τακτικά μέρος στις εκδηλώσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού για τον εγκέφαλο από το 2009 και είναι μέλος του DANA alliance for the brain.

Ντουνιά Χριστίνα Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

H Xριστίνα Nτουνιά γεννήθηκε στο Πέτα Aρτης το Σεπτέμβριο του 1952. Σπούδασε στην Aθήνα και στο Παρίσι. Tο 1988 πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Tμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Eργάστηκε ως καθηγήτρια στη Mέση Eκπαίδευση και ως κριτικός βιβλίου στο περιοδικό Aντί. Aπό το Φεβρουάριο του 1999 διδάσκει Nεοελληνική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Kρήτης. H μελέτη της Λογοτεχνία και Πολιτική. Τα περιοδικά της Aριστεράς στο μεσοπόλεμο (1996), καθώς και η συλλογή διηγημάτων Bρέχει σ' αυτό το όνειρο (1998) κυκλοφορούν από τις Eκδόσεις Kαστανιώτη. Έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα, δοκίμια και μεταφράσεις σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Τζαβάρας Νίκος Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής - τ. Πρόεδρος ΕΨΕ - Ιδρυτής του Κλάδου Εθνοψυχανάλυσης

Ο Νίκος Τζαβάρας είναι ψυχίατρος-ψυχαναλυτής. Είναι τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Σχετικές ομιλίες