Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αντιμετωπίζοντας την ανασφάλεια στην εποχή της κρίσης

Βασλαματζής Γρηγόρης, Μαυρέας Βενετσάνος, Ναυρίδης Κλήμης

23 Απριλίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 89:47 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3911
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο συναίσθημα της ανασφάλειας εν μέσω της οικονομικής κρίσης που γνωρίζει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια, επικεντρώνεται η επίκαιρη και ως εκ τούτου άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση τριών διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, καθηγητών Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής. 
 

Στην κοινή τους εμφάνισή που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής, ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγόρης Βασλαματζής, ο καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βενετσάνος Μαυρέας και ο καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κλήμης Ναυρίδης επιχειρούν να επικοινωνήσουν με το κοινό του Megaron Plus  τις επιπτώσεις αυτού του βασικού «και εξόχως τοξικού ψυχολογικού υποπροϊόντος της κρίσης» το οποίο όχι μόνο απειλεί τη ζωή, τις σχέσεις και την υγεία των πολιτών (δεδομένου ότι αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών, τη συχνότητα της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών) αλλά και «τροφοδοτεί» διαρκώς την ίδια την κρίση δημιουργώντας τις ψυχολογικές προϋποθέσεις για την εδραίωση, αλλά και την κοινωνική, οικονομική και πολιτική αναπαραγωγή της. Τη συζήτηση συντονίζει ο καθηγητής Κλήμης Ναυρίδης. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου «Η Επιστήμη στη ζωή μας» του Megaron Plus, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Ομότιμος Καθηγητής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών Ηλίας Κούβελας. 

Οι τρεις ομιλητές στηρίζονται σε επιδημιολογικά και ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων που δείχνουν πως η ανεργία, η οικονομική ανέχεια και οι βίαιες και ξαφνικές αλλαγές στον τρόπο ζωής αυξάνουν - πέραν των επιπτώσεων στους κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς αλλά και σε συνδυασμό με αυτές - τη συχνότητα των λεγομένων «συνήθων ψυχικών διαταραχών».
 

Ένα δυσάρεστο γεγονός που αντί να αντιμετωπίζεται καταλλήλως από δημόσιες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, επιτείνεται από την επαπειλούμενη βιωσιμότητα των τελευταίων (μέσω δραματικών περικοπών που δημιουργούν επαγγελματική ανασφάλεια στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στο θεραπευτικό προσωπικό) ακριβώς λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε μια εποχή που θα ήταν απαραίτητη η περαιτέρω ενίσχυσή τους, τόσο λόγω της αύξησης της συχνότητας των «συνήθων» ψυχικών διαταραχών όσο και της καταφυγής σε αυτές ασθενών οι οποίοι λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα υγείας. Τέλος, από τους ομιλητές θα γίνει αναφορά στο ψυχολογικό υπόβαθρο του πένθους σε συλλογικό επίπεδο και σε στάσεις που δείχνουν δυσχέρεια στην επεξεργασία των απωλειών και του πένθους. Αλλά και  σε συμπεριφορές ηγεσιών πού απεμπολούν το ρόλο του «γονέα που βοηθά στο ξεπέρασμα τραυματικών καταστάσεων».

Βασλαματζής Γρηγόρης Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Γρηγόρης Βασλαματζής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1950 και σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Το 1980 απέκτησε την ειδικότητα του νευρολόγου-ψυχιάτρου και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στην ψυχανάλυση στο πλαίσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Κατέχει τον τίτλο του αναπληρωτή καθηγητή της Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία το κλινικό του έργο, η διδασκαλία και η έρευνα του αφορούν στους τομείς της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας, της ψυχοσωματικής και της θεραπείας των οριακών διαταραχών. Είναι μέλος σε ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ψυχανάλυσης και ψυχοθεραπείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Μόνος ή σε συνεργασία με άλλους έχει εκδώσει 12 βιβλία (από τα οποία τα 4 είναι ξενόγλωσσα) και έχει δημοσιεύσει περί τις 45 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά  περιοδικά όπως και άνω των 55 σε ελληνικά περιοδικά και βιβλία. Υπήρξε ο πρόεδρος του 16ου Διεθνούς Ψυχαναλυτικού Φόρουμ που διεξήχθη στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2010.

Μαυρέας Βενετσάνος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο Καθηγητής της Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βενετσάνος Μαυρέας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια πήρε την ειδικότητα της Νευρολογίας-Ψυχιατρικής στην Αθήνα το 1982. Από το 1983 έως το 1988 εργάστηκε στο Νοσοκομείο Maudsley του Λονδίνου και στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου απ’ όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα (Doctor of Philosophy, Ph.D.) το 1990. Από το 1988 έως το 2000, εργάστηκε στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Αθήνας και στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ). Από το 2000 είναι καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Κύρια θέματα της εργασίας του είναι η κλινική ψυχιατρική, η ψυχιατρική επιδημιολογία, η κοινωνική και κοινοτική ψυχιατρική, η διαπολιτισμική ψυχιατρική και η μεθοδολογία της έρευνας στην ψυχική υγεία. Είναι μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας και της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας (World Psychiatric Association) και Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Ακαδημαϊκής Ψυχιατρικής. Έχει διατελέσει σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε θέματα ψυχικής υγείας, ψυχιατρικών ταξινομήσεων και αναπηρίας. Είναι αναπληρωματικό μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ). Είναι μέλος της εκδοτικής ομάδας του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού “Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology” και έχει δημοσιεύσει άνω των 100 επιστημονικών εργασιών σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.

Ναυρίδης Κλήμης Καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Κλήμης Ναυρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε αρχικά Οικονομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι, και στη συνέχεια Κοινωνική Ψυχολογία στο Παρίσι - με ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχολογία των ομάδων και των οργανώσεων - και πήρε τον διδακτορικό του τίτλο το 1978.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1979-1990). Εξελέγη Καθηγητής το 1990 και δίδαξε στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών (1990-2006). Από το 2006 είναι καθηγητής ψυχολογίας της επικοινωνίας στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1987-1991), Διευθυντής του Τομέα Ψυχολογίας της Επικοινωνίας, Ψυχολογικών Εφαρμογών και Σχεδιασμού του Τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ (1994-2004) και Πρόεδρος του Τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ από το 1995-1999.

Διετέλεσε, επίσης, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Louvain-La-Neuve (Βέλγιο), του Angers (Γαλλία) και του Πανεπιστημίου VII των Παρισίων. Δίδαξε επίσης στα Πανεπιστήμια της Lyon, Federico II της Νάπολι και Lomonosov της Μόσχας. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι τακτικό μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας» και τακτικό μέλος και διδάσκων ομαδικός αναλυτής της «Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας». Από το 2006 είναι Πρόεδρος της «Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας» και διετέλεσε επιστημονικός διευθυντής του Περιοδικού της, με τον τίτλο «Ψυχολογία», από το 2001 ως το 2005, ενώ από το Μάρτιο του 2010 μέχρι το Μάρτιο του 2012 διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Τέλος, είναι ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Κοινωνικής Ψυχολογίας.

Έχει γράψει τα βιβλία «Η Αλίκη στη χώρα των πραγμάτων. Το παιδί ως διαφημιστικό αντικείμενο» (σε συνεργασία με τη Μαρία Σόλμαν και τη Νάντια Τσαούλα, 1986), «Κλινική Κοινωνική Ψυχολογία» (1994), και «Ψυχολογία των Ομάδων. Κλινική ψυχοδυναμική προσέγγιση» (2005). Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 40 δημοσιεύσεις (άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε συλλογικούς τόμους).

Σχετικές ομιλίες