Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα

Weiler Joseph

18 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 41:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 862
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Weiler Joseph

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
18/10/2015

Διάρκεια
41:35

Εκδήλωση
4ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης

Χώρος
Κινηματοθέατρο Ολύμπιον, Θεσσαλονίκη

Διοργάνωση
Δίκτυο Ναυαρίνο

Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις

Ετικέτες
Ελλάδα, Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωζώνη, ">ευρωπαϊκή ολοκλήρωση


Στην ανάρτηση αυτή, η ομιλία δημοσιεύεται στην πρωτότυπη εκφορά της στην αγγλική γλώσσα.
 
Η ομιλία είναι επίσης δημοσιευμένη στο Blod και με παράλληλη μετάφραση, από τα αγγλικά στα ελληνικά. Αν θέλετε να την παρακολουθήσετε σ’ αυτή την εκδοχή, πατήστε εδώ.
 

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer, το Ερευνητικό Κέντρο του Διεθνούς Τμήματος του Πανεπιστημίου του Sheffield, City College, SEERC, και το ACT-American College of Thessaloniki, διοργάνωσαν το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης/4th Thessaloniki International Symposium in World Affairs, στις 18 Οκτωβρίου 2015 στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.
 
Το Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2012 στο πλαίσιο της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της πόλης και έχει καταστεί ένας σημαντικός θεσμός με μεγάλη απήχηση ιδιαίτερα στο φοιτητικό κοινό της πόλης. Το Συμπόσιο αποτελεί μια διεθνή συνάντηση κύρους και μια πλατφόρμα διαλόγου για τις κρίσιμες παγκόσμιες εξελίξεις και προκλήσεις της εποχής μας. Η φετινή διοργάνωση είχε θέμα: «Ο κόσμος το 2016 και πέρα: Η Ελλάδα στο τρίγωνο Ευρώπης, Ρωσίας & Μέσης Ανατολής» και θα εξετάσει τη θέση της χώρας στο σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον.
 
Πώς επηρέασε η ελληνική κρίση την Ευρώπη και την ευρωζώνη; Ποιά είναι η κατάσταση στα Βαλκάνια σήμερα; Πώς διαμορφώνεται η Μέση Ανατολή μετά την Αραβική Άνοιξη; Πώς επηρέασε η κρίση της Ουκρανίας τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, αλλά και τους συσχετισμούς εντός του ΝΑΤΟ;  Πώς αποτιμάται η μετάβαση της Ανατολικής Ευρώπης από τον κομμουνισμό στη δημοκρατία της αγοράς; Πού πηγαίνει η Ευρώπη; Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι ομιλητές του Συμποσίου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι:

Nadia Arbatova, αναλύτρια της σύγχρονης Ρωσίας  και επικεφαλής του Institute for World Economy & International Relations της Μόσχας, 
Anne Barnard, ανταποκρίτρια των New York Times στη Βηρυτό για τη Μέση Ανατολή,  
FlorianBieber, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Graz, διευθυντής του Center for South East European Studies στην Αυστρία και ένας από τους πιο γνωστούς αναλυτές των Βαλκανίων σήμερα, 
Grzegorz Ekiert, καθηγητής κοινωνιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard,
Daniel Gros, διευθυντής του Centre for European Policy Studies στις Βρυξέλλες, Joan Hoey, επικεφαλής αναλύτρια για την Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη του Economist Intelligence Unit στο Λονδίνο, 
Joseph H. H. Weiler, πρόεδρος του European University Institute στη Φλωρεντία και ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές του φαινομένου της ευρωπαϊκής ενοποίησης, 
Θανάσης Καμπάνης, δημοσιογράφος και συγγραφέας με ειδίκευση σε θέματα Μέσης Ανατολής από το Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, και
Θρασύβουλος Σταματόπουλος, βοηθός Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, υπεύθυνος για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Weiler Joseph Πρόεδρος, European University Institute, Φλωρεντία

Ο J.H.H. Weiler είναι Πρόεδρος του European University Institute (EUI).  Προηγουμένως υπηρέτησε ως καθηγητής της Νομικής και κάτοχος της έδρας Jean Monnet στο Harvard Law School και στη συνέχεια ως διευθυντής του Κέντρου Jean Monnet στη Νομική Σχολή του NYU.

Είναι, επίσης, Editor-in-Chief του European Journal of Διεθνούς Δικαίου (EJIL) και του International Journal of Constitutional Law (ICON), καθώς και Honorary Professor στο University College London, στο University of Copenhagen, και στο National University of Singapore. Είναι ακόμα συνδιευθυντής της Academy of International Trade Law στο Macao της Κίνας.

Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το EUI της Φλωρεντίας και συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων με θέμα τον τομέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και ιδιαίτερα το σύνταγμα της Ευρώπης.
 

Σχετικές ομιλίες