Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η επίδραση του ενεργειακού κόστους στην Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα: Η περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας

Φλουδόπουλος Χάρης, Διαμαντοπούλου Άννα, Δαγούμας Θανάσης, Κουκλέλης Κωνσταντίνος, Παπαλεξόπουλος Δημήτρης, Χατζηδάκης Κωστής, Μανιάτης Γιάννης, Θεοχάρης Χάρης

2 Δεκεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 109:25 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1442
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η αποβιομηχάνιση της χώρας μεταφράστηκε τα τελευταία χρόνια σε έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, δεκάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και υποχώρηση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου, κατά την παρουσίαση της μελέτης που εκπονήθηκε από τον Δρ. Θανάση Δαγούμα για λογαριασμό του Δικτύου και η οποία αποτιμά την επίδραση του ενεργειακού κόστους στην Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, εξετάζοντας ιδιαίτερα την περίπτωση της Ελληνικής οικονομίας. Η ίδια χαρακτήρισε απόλυτη ανάγκη την ύπαρξη βιομηχανίας σε χώρες όπως η Ελλάδα.
 

Τα ευρήματα της μελέτης αλλά και το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης ανοιχτής τραπέζης, στην οποία συμμετείχαν οι πρώην υπουργοί – μεταξύ άλλων και ενέργειας – Κωστής Χατζηδάκης (ΝΔ) και Γιάννης Μανιάτης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), ο Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι) αλλά και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ενώ παρέμβαση έγινε από τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ Κωνσταντίνο Κουκλέλη.
 

Κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεων ήταν η παραδοχή ότι το ενεργειακό πρόβλημα μπορεί να μην είναι η μοναδική παράμετρος, αποτελεί ωστόσο καθοριστικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.
 

Ο Κωστής Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα επισημαίνοντας τις δύο βασικότερες κατά τη γνώμη του αιτίες για τη μικρή πρόοδο που έχει συντελεστεί στην προσπάθεια να εξασφαλιστούν ανταγωνιστικά κόστη για την ελληνική βιομηχανία: το πρώτο είναι η διαχρονική προστασία των συντεχνιών που απολαμβάνουν την ασυλία του πολιτικού συστήματος και δεν επιτρέπουν να γίνουν ουσιαστικά μεταρρυθμιστικά βήματα και το δεύτερο είναι η έλλειψη πολιτικής συνέχειας, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του πολιτικού κόσμου να βρει ελάχιστους κοινούς τόπους συναίνεσης. Υπάρχουν έτοιμες πολιτικές αποφάσεις που παραδίδονται στους επόμενους υπουργούς, οι οποίες ακυρώνονται χωρίς λόγο με αποτέλεσμα τα προβλήματα να χρονίζουν και να μη δίνονται λύσεις.
 

Ο Γιάννης Μανιάτης από την πλευρά του τόνισε ότι παρά τα λάθη που έγιναν πανευρωπαϊκά κυρίως στο κομμάτι του σχεδιασμού για τη διείσδυση και αποζημίωση των ΑΠΕ, έχουν γίνει σημαντικά βήματα και έχουν προχωρήσει μέτρα που οδήγησαν στην βελτίωση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία. Ο ίδιος στάθηκε στην πρόταση που κατέθεσε ενόψει των εξελίξεων στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων αλλά και των δυνατοτήτων που υπάρχουν στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία και όχι μόνο, να υπάρξει μια συντονισμένη στροφή της ελληνικής βιομηχανίας ώστε να μπορέσει τα επόμενα χρόνια να καλύψει τις ανάγκες για παροχή εξοπλισμού και υπηρεσιών γύρω από την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Επίσης πρότεινε να υπάρξουν εκ νέου φορολογικά κίνητρα για εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας στα νοικοκυριά, ως μέτρο που θα ενισχύσει την οικοδομική δραστηριότητα αλλά και τη ζήτηση σε προϊόντα που παράγονται από την ελληνική βιομηχανία (αλουμίνια, τσιμέντα κλπ).
 

Ο Χάρης Θεοχάρης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να εναρμονίσει σε απόλυτο βαθμό τους ενεργειακούς στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος με την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής: και οι δύο στόχοι βρίσκονται στο μηδέν αφού δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη να ακούγονται περισσότερο από την πολιτική εξουσία τεχνοκρατικές φωνές και μελέτες όπως η μελέτη του Δικτύου.
 

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οικονομία μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρωτοπορία της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό γίνεται με σημαντικό κόστος και πρέπει αφενός να υπάρξει συνεισφορά και από άλλα κράτη και αφετέρου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο ίδιος έφερε το παράδειγμα της Τουρκίας, ενός άμεσου ανταγωνιστική της ελληνικής βιομηχανίας λόγω και γεωγραφικής θέσης, η οποία στη σύνοδο του Παρισιού προσήλθε με δέσμευση για περιορισμό των εκπομπών της κατά 21% έναντι του σεναρίου business as usual. Με δεδομένο ότι η Τουρκία αναμένει αύξηση των ρύπων της, επί της ουσίας η δέσμευση που αναλαμβάνει είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ο κ. Παπαλεξόπουλος, μεταξύ άλλων στάθηκε και στο πρόβλημα της υψηλής φορολογίας αλλά και στην ανάγκη να υλοποιηθούν σημαντικά έργα όπως οι διασυνδέσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους.
 

Στην παρέμβαση που έκανε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Κωνσταντίνος Κουκλέλης σημείωσε ότι οι τιμές ενέργειας από το 2008 μέχρι το 2012 αυξήθηκαν 33% στην Ελλάδα, ενώ οι τιμές ρεύματος με τις νέες αλλαγές που έρχονται θα είναι κατά 39% ακριβότερες από τη Γερμανία και 45% από τη Γαλλία. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κατάσταση για το ενεργειακό της βιομηχανίας είναι χειρότερη από ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν, κάτι που αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα της μελέτης (η οποία εκπονήθηκε πέρυσι και επικαιροποιήθηκε φέτος). Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη για καθορισμό μιας μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής για  ένα ενεργειακό μείγμα με ανταγωνιστικό κόστος που να εκμεταλλεύεται τους εθνικούς πόρους το λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά.
 

Η μελέτη
 

Η μελέτη του Δρ. Αθ. Δαγούμα από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά, αποτυπώνει το σαφές πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που υπάρχει για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία. Για την ελληνική βιομηχανία υπάρχουν και άλλες παράμετροι όπως η πρόσβαση σε δανεισμό, το μακροοικονομικό περιβάλλον , η ζήτηση, η φορολογία και ειδικότερα η ενεργειακή φορολογία και το ασφαλιστικό, ωστόσο η ενέργεια και το υψηλό κόστος ρεύματος και φυσικού αερίου αποτελούν δύο από τους βασικούς συντελεστές ανταγωνιστικότητας, τόσο συγκριτικά με άλλες Ηπείρους όπως η Αμερική και η Ασία με σαφές πλεονέκτημα έναντι της Ευρώπης, όσο και εντός της ΕΕ.
 

Για να επιτευχθεί το ζητούμενο της μείωσης του κόστους ενέργειας στην Ευρώπη, απαιτούνται μεταξύ άλλων σημαντικά έργα υποδομών, εκεί όπου υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στο κόστος ενέργειας μεταξύ κρατών και  ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς.
 

Όπως επισήμανε ο κ. Δαγούμας στην πράξη η ελληνική βιομηχανία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης και όχι απλά ανταγωνιστικότητας: "Πρώτιστος στόχος είναι η επιβίωση της βιομηχανίας, διότι αποτελεί ειδικό κλάδο της οικονομίας, που αν κλείσει απαιτούνται πολλά χρόνια για την αναβίωση του" ανέφερε.
 

Η μελέτη προτείνει ως συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος:
 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο 

• Την υλοποίηση έργων κοινού ενδιαφέροντος

• Την εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου σε γειτονικές χώρες

• Την ειδική αντιμετώπιση κρατών-μελών σε παρατεταμένη ύφεση
 

Για το ενεργειακό κόστος 

• Βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας

• Αντιστάθμιση του έμμεσου περιβαλλοντικού κόστους

• Αμοιβή της ευελιξίας τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών (Demand Response & Flexibility) 

• Σύναψη διμερών συμβολαίων παραγωγών-καταναλωτών (target model)

• Επιτρέποντας την ομαδική διαπραγμάτευση συμβολαίων μακράς διάρκειας
 

Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα υπάρχει ετεροβαρής πίεση στη ΔΕΗ κυρίως, για την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής βιομηχανίας. "Είναι πρόβλημα Βιομηχανικής πολιτικής, όχι μόνο Ενεργειακής πολιτικής" ανέφερε.
 

Για την ενεργειακή φορολόγηση:

Επαναθεώρηση της Ενεργειακής φορολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη και τις Κατευθυντήριες Γραμμές της Ε.Ε.
 

Για τη φορολογία

•    Σταθερό, απλό και διαφανές φορολογικό σύστημα

•    Επανεξέταση των συντελεστών απόσβεσης πάγιων στοιχείων

•    Σύνδεση έρευνας και καινοτομίας πανεπιστημίων και βιομηχανίας

•    Κίνητρα για πρόσληψη και διατήρηση εργαζομένων

•    Επιβράβευση εξαγωγικών επιχειρήσεων

Πηγή: capital.gr

Φλουδόπουλος Χάρης Δημοσιογράφος, Capital.gr
Διαμαντοπούλου Άννα Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ (HLG) για το Μέλλον του Κοινωνικού Κράτους

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).

Προσωπική ιστοσελίδα της Άννας Διαμαντοπούλου

Δαγούμας Θανάσης Λέκτορας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Ο Αθανάσιος Δαγούμας είναι Λέκτορας στην Οικονομική της Ενέργειας και των Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Είναι Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Διαθέτει περισσότερα από 10 χρόνια ερευνητικής και εργασιακής εμπειρίας σε θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας του ως Έμπειρος Ερευνητής (Senior Researcher) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και ως Ειδικός Επιστήμονας στο Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) και στον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

Κουκλέλης Κωνσταντίνος Πρόεδρος, Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ)

Ο κ. Κουκλέλης είναι σύμβουλος του προέδρου του ΣΕΒ, Γραμματέας του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Διευθυντής Ενέργειας και Διευθυντής Διεύθυνσης Προόδου εταιρειών του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΕ. Επίσης, διετέλεσε Γενικός Οικονομικός Διευθυντής της ΣΙΔΕΝΟΡ ΑΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της STOMANA INDUSTRY, από τον Ιούνιο του 2001, ενώ εργάστηκε για 20 χρόνια στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ AE ως Οικονομικός Διευθυντής.

Παράλληλα, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙOΒΕ, ενώ διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης Επενδύσεων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ALBA, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΔΕ.

Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Γενεύης με πτυχίο Οικονομικών (Οικονομετρία) και με σπουδές Management (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Παπαλεξόπουλος Δημήτρης Πρόεδρος ΣΕΒ - Πρόεδρος Titan Cement Group

Πρόεδρος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας για τη Βιομηχανία (ERT). Έχει εργασθεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων στη McKinsey & Company Inc. στις ΗΠΑ και στη Γερμανία. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός (Dipl. EL-Ing. ETH, 1985) στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Harvard (ΜΒΑ, 1987).

Χατζηδάκης Κωστής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Βόρειου Τομέα Β’ Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης το 1965.

Εκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθηνών από το 2007.

Δικηγόρος Αθηνών.

Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (1992-1994).

Ευρωβουλευτής (1994-2007).

Έχει διατελέσει υπουργός στα υπουργεία Μεταφορών και Ανάπτυξης κατά τις περιόδους 2007-2009 και 2012-2014.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Ιστότοπος του Κωστή Χατζηδάκη

Μανιάτης Γιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιά - τ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Ο Ιωάννης Μανιάτης είναι Διπλωματούχος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και Διδάκτωρ Μηχανικός. Από το 1995 ήταν Αν. Καθηγητής του Α.Π.Θ., ενώ από το 2002 είναι Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Επισκέπτης Καθηγητής στο Ινστιτούτο Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Βόννης.

Πολιτική και Κοινωνική Δραστηριότητα
Εξελέγη Βουλευτής Αργολίδας για πρώτη φορά στις εκλογές του 2004. Επανεξελέγη στις εκλογές του 2007, του 2009, του Μαΐου του 2012, του Ιουνίου του 2012 και του Σεπτεμβρίου του 2015.
Έχει διατελέσει:

  • Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (25.6.2013-26.01.2015)
  • Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑ.ΣΟ.Κ. (05.7.2012 – 25.6.2013)
  • Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2009 – 2012)
  • Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών (15.11.1998 – 31.06.2001)
  • Πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) και των τριών θυγατρικών του ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ (01.07.2001 – 31.07.2002)
  • Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (15.11.1998 – 11.09.2000)

Ακαδημαϊκή δραστηριότητα
Έχει συμμετάσχει με πάνω από διακόσιες (200) επιστημονικές εργασίες και ομιλίες σε διεθνή συνέδρια κι επιστημονικά περιοδικά. Επιστημονικός Υπεύθυνος εικοσιπέντε (25) Ερευνητικών Προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ελληνικό δημόσιο και Ιδιωτικές Επιχειρήσεις.
Έχει διδάξει στο Α.Π.Θ. και το Πανεπιστήμιο Πειραιά τα ακόλουθα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα:

  • Παρακολούθηση και Προστασία Περιβάλλοντος
  • Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών
  • Φυσικοί Πόροι και Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη
  • Διαρθρωτικές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Κτηματολόγιο και Πολιτική Γης
  • Χρήσεις και Αξίες Γης
  • Οικονομοτεχνικές Μελέτες
  • Συστήματα Μεταφορών και Ενέργειας
  • Διαχείριση Τεχνολογικής Καινοτομίας και Μεταφορά Τεχνολογίας

Προσωπικός ιστότοπος του Γιάννη Μανιάτη

Θεοχάρης Χάρης Βουλευτής, Το Ποτάμι

Από τον Νοέμβριο του 2011 ως το τέλος του 2012 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων. Στη διάρκεια της θητείας του εισήγαγε νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του πολίτη και μείωσε τη γραφειοκρατία αλλά και το κόστος που προκύπτει από αυτήν.

Η αποϋλοποίηση των τελών κυκλοφορίας που έγινε για πρώτη φορά το 2012 είναι ένα δείγμα των δράσεων της περιόδου που έγιναν με σκοπό την αλλαγή της επαφής του πολίτη με το κράτος.

Τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβε τον ρόλο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Κατά τη διάρκεια της θητείας του οργάνωσε τη διεύθυνση έτσι ώστε να εστιάσει σε Μεγάλες Επιχειρήσεις, σε Φορολογούμενους Μεγάλου Πλούτου και σε Μεγάλους Οφειλέτες.

Για πρώτη φορά μπήκαν ξεκάθαροι στόχοι και εδραιώθηκε η διαφάνεια και ο έλεγχος τόσο από την ίδια τη Δημόσια Διοίκηση όσο και από τον πολίτη μέσω της δημιουργίας της ιστοσελίδας www.publicrevenue.gr.

Είναι κάτοχος διπλώματος MEng στην τεχνολογία λογισμικού (Software Engineering (Hon) - 1993) από το Imperial College of Science Technology and Medicine του Λονδίνου και εργάστηκε πάνω από 10 χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2009 και ως το 2011 ήταν σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στη ΓΓΠΣ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και έχει μια κόρη.

Έχει εκτεταμένη εμπειρία στον σχεδιασμό, ανάλυση και προγραμματισμό. Διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Lehman Brothers, ηγούμενος της Ευρωπαϊκής ομάδας πληροφορικής μετοχικών παραγώγων της εταιρίας. Ως Διευθυντής Μηχανογράφησης της Ασπίς Πρόνοια ασχολήθηκε με διαχείριση συμβολαίων και προμηθειών, βελτιστοποίηση διαδικασιών και επιλεγμένη εισαγωγή εξωτερικών αναθέσεων (outsourcing).

Με ικανότητες στην διαχείριση έργων και συστημάτων, στην σύνταξη και παρακολούθηση προϋπολογισμών καθώς και στον έλεγχο κόστους, υπήρξε σύμβουλος του τότε Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλλη. Στην θητεία του εκεί, ασχολήθηκε με σειρά έργων όπως την Ενιαία Αρχή Πληρωμής, την Απογραφή Αμειβομένων Δημοσίου κ.α. Για σύντομο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της θητείας του ως ΓΓΠΣ, διετέλεσε σύμβουλος του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, ασχολούμενος με την παρακολούθηση δράσεων για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής.

Σχετικές ομιλίες

Κύκλος 6: Μπορεί να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας; 157:22

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 6: Μπορεί να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας;

Βέττας Νίκος Γραβάνης Αχιλλέας Καρτάλης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος Κώστας Στρατόπουλος Γιώργος Διαμαντοπούλου Άννα Φιλιππίδης Νίκος Γιαννίτσης Τάσος Βερνίκος Γεώργιος Ρέτσος Γιάννης Φέσσας Θεόδωρος

Γλώσσα: Ελληνική

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 - Έναρξη: Ομιλίες του Πρωθυπουργού, του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και του Υπουργού Ανάπτυξης 73:09

Απρ 04, 2013

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 - Έναρξη: Ομιλίες του Πρωθυπουργού, του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και του Υπουργού Ανάπτυξης

Σαμαράς Αντώνης Hahn Johannes Χατζηδάκης Κωστής Βιρβιδάκης Κυριάκος

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 1η Θεματική Ενότητα (Ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων - Δημόσια Διοίκηση) 66:41

Απρ 04, 2013

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 1η Θεματική Ενότητα (Ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων - Δημόσια Διοίκηση)

Φίρμπας Ιωάννης Κορπάκης Δημήτρης Φωτάκης Κώστας Τζαμαλούκας Κωνσταντίνος Τσακανίκας Άγγελος Μιχαηλίδης Γεώργιος Καρζής Φοίβος

Γλώσσα: Ελληνική

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 2η Θεματική Ενότητα (Ανθρώπινο δυναμικό – Κοινωνική ενσωμάτωση) 59:04

Απρ 04, 2013

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 2η Θεματική Ενότητα (Ανθρώπινο δυναμικό – Κοινωνική ενσωμάτωση)

Παπούλια Σταματία Καραντινός Δημήτρης Μουρίκη Αλίκη Μπαλούρδος Διονύσης Σούλης Σωτήρης Χρυσάκης Μανώλης Νώτης Νεκτάριος

Γλώσσα: Ελληνική