Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η βιωσιμότητα του χρέους και οι προτάσεις για την επίτευξη της

Darvas Zsolt, Λιαργκόβας Παναγιώτης, Σαρδελής Χριστόφορος, Τσώλης Ζώης, Διαμαντοπούλου Άννα

5 Μαρτίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 81:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1374
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

To "Δίκτυο" για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη διοργάνωσε ημερίδα την Τετάρτη 5 Μαρτίου με θέμα τη δημιουργία και την εθνική συνδιαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας, με τίτλο: Ο μίτος της ανασυγκρότησης

Στόχος της ημερίδας είναι να ιχνηλατηθούν τα απαραίτητα βήματα ανα-συγκρότησης της χώρας στους μείζονες τομείς της οικονομίας, της παραγωγής, του πολιτικού συστήματος και του χρέους, υπό το πρίσμα και την προϋπόθεση των απαραίτητων και αυτονόητων συναινέσεων.
 

Για το σκοπό αυτό κάθε ενότητα της ημερίδας καλείται κατ’ ουσίαν, να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα - που ορίζουν το πλαίσιο των παρεμβάσεων των ομιλητών - με γνώμονα την εξαγωγή υλοποιήσιμων και συναινετικών προτάσεων για κάθε θέμα. 

1η ενότητα: Η βιωσιμότητα του χρέους και οι προτάσεις για την επίτευξη της  

Τι σημαίνει μία νέα αναδιάρθρωση; Ποιες είναι οι ρεαλιστικές προϋποθέσεις για την επίτευξη της; 

Σύμφωνα με την προηγούμενη ιστορική εμπειρία, ποια θα ήταν η πλέον ενδεδειγμένη λύση για μία ριζική επίλυση του προβλήματος του χρέους;

Ποιος είναι ο ελάχιστος κοινός συναινετικός παρανομαστής που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εθνικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος;

Darvas Zsolt Ερευνητής, Bruegel Institute

O Zsolt Darvas εντάχθηκε στο Bruegel Institute ως Visiting Fellow τον Σεπτέμβριο του 2008 και συνέχισε την εργασία του ως Research Fellow από τον Ιανουάριο του 2009, πριν διοριστεί Senior Fellow το Σεπτέμβριο του 2013. Είναι επίσης ερευνητής στο Ινστιτούτο Οικονομικών της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Corvinus της Βουδαπέστης.

Από το 2005 έως το 2008, ήταν ο Ερευνητικός Σύμβουλος του Financial Group Research Argenta στη Βουδαπέστη. Νωρίτερα, είχε εργαστεί στη μονάδα έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας (1994-2005), όπου διετέλεσε αναπληρωτής προϊστάμενος.

Είναι κάτοχος διδακτορικού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Corvinus της Βουδαπέστης. Στο πανεπιστήμιο Cornivus, καθώς και σε άλλα ιδρύματα, διδάσκει Οικονομετρία από το 1994. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μακροοικονομία, τα διεθνή οικονομικά, το κεντρικό τραπεζικό σύστημα και την ανάλυση χρονοσειρών.

Λιαργκόβας Παναγιώτης Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - Πρόεδρος ΚΕΠΕ

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ) απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (PH.D) το 1991. Έχει υπάρξει υπότροφος του αμερικανικού προγράμματος Fulbright, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μπάκαλα και του Πανεπιστημίου Clark. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια και έχει εργαστεί ως ασκούμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Δήμο Αθηναίων και ως Διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Κατά την περίοδο 2013-2018 ήταν επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Σήμερα είναι Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και από τον Οκτώβριο του 2019 Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας.

Προσωπική ιστοσελίδα του Παναγιώτη Λιάργκοβα

Σαρδελής Χριστόφορος Πρώην Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)

Ο Χριστόφορος Σαρδελής είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Πρώην Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Τσώλης Ζώης Δημοσιογράφος
Διαμαντοπούλου Άννα Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ (HLG) για το Μέλλον του Κοινωνικού Κράτους

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).

Προσωπική ιστοσελίδα της Άννας Διαμαντοπούλου

Σχετικές ομιλίες