Dijsselbloem Jeroen
Τσούκαλης Λουκάς
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
31/05/2013
Διάρκεια
53:13
Εκδήλωση
Ομιλία Προέδρου EUROGROUP και Υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Jeroen Dijsselbloem
Χώρος
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών
Διοργάνωση
Παρατηρητήριο για την Κρίση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Βασιλική Ολλανδική Πρεσβεία των Κάτω Χωρών στην Αθήνα
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
Eurogroup, ευρώ, οικονομική κρίση, ανάπτυξη, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
“Working together towards European recovery” είναι το θέμα της ομιλίας του Προέδρου του Eurogroup και Υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, κ. Jeroen Dijsselbloem σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα και το Παρατηρητήριο για την Κρίση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013. Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης.
Ο κος Dijsselbloem εστίασε στους τρόπους με τους οποίους θα ξεπεραστούν οι προκλήσεις στη ζώνη του ευρώ και θα επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη. Έχοντας αναφερθεί στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα, αλλά και τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες, αναφέρθηκε στις θετικές ενδείξεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο προς τη σωστή κατεύθυνση για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη στρατηγική του Eurogroup, η οποία στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:
- Συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με έναν λογικό τρόπο που θα θέσει τα δημόσια οικονομικά σε μια βιώσιμη τροχιά.
- Αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδήγησαν στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και προώθηση της τραπεζικής ένωσης.
- Προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ώθηση της ανάπτυξης.
Ο κος Dijsselbloem αναφέρθηκε και στις βασικές προτεραιότητες για την Ελλάδα, οι οποίες είναι:
- Η αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μακροχρόνια.
- Η πιστή εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
- Η εκμετάλλευση της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της χώρας. Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο και φυσικούς πόρους, που θα της επιτρέψουν να γίνει ανταγωνιστική παγκοσμίως.
Ο Γερούν Ρενέ Βίκτορ Άντον Ντάισελμπλουμ γεννήθηκε το 1966 στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Wageninger - Αγροτική Οικονομία, Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία - καθώς και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο University College, στο Cork (της Ιρλανδίας).
Διετέλεσε:
• Σύμβουλος Αειφορίας στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1993-1996). Στέλεχος στο επιτελείο του Ολλανδού Υπουργού Γεωργίας, Φυσικού Περιβάλλοντος και Αλιείας (1996-2000).
• Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ολλανδίας (2000-2002 και 2002-2012). Αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Εργατικού Κόμματος.
• Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας (2012-2017) και, μ’ αυτήν την ιδιότητα, Πρόεδρος του Eurogroup από τις 2 Ιανουαρίου 2013 μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2018.
• Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου πήρε το διδακτορικό του και δίδαξε πολλά χρόνια. Εξελέγη Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1990. Αργότερα έγινε Καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School). Ήταν επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης για πολλά χρόνια.
Υπήρξε σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po). Είναι επίσης Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Συγγραφέας πολλών βιβλίων, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα The New European Economy, What Kind of Europe? και In Defence of Europe: Can the European Project Be Saved? που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Η ελληνική έκδοση Υπεράσπιση της Ευρώπης: Μπορεί να σωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και με ποια μορφή; κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς επίσης και με πολλές επιστημονικές διακρίσεις.