Bodossaki Lectures on Demand

Παρουσίαση της special report του LSE IDEAS "A strategy for southern Europe"

Παπαδία - Λάλα Αναστασία, Cox Michael, Πενταλιού Έφη, Φίλης Κωνσταντίνος, Συρίγος Άγγελος, Παπαχελάς Αλέξης

12 Ιουνίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 112:58 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1613
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Έγινε την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2014, στην Αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, η παρουσίαση του special report του Ερευνητικού Kέντρου Διεθνών Σχέσεων του London School of Economics "LSE IDEAS", του επικεντρωμένου στην Κρίση των χωρών της Νότιας Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας η Νότια Ευρώπη έχει βιώσει εκτεταμένη οικονομική, πολιτική και κοινωνική αναστάτωση, σχεδόν υπαρξιακού χαρακτήρα. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, έχοντας πληγεί από την κρίση της Ευρωζώνης και τις συνέπειες της Αραβικής Άνοιξης, αντιμετωπίζουν άδηλο μέλλον.

Αυτή η έκθεση εξετάζει τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η νότια 
Ευρώπη και επιδιώκει να διερευνήσει τα πιθανά οφέλη τα οποία θα μπορούσαν να αποκομίσουν τα κράτη της περιοχής αν προχωρήσουν σε μια πιο στενή συνεργασία και αναπτύξουν κοινές πολιτικές στα πεδία της μετανάστευσης, της θαλάσσιας ασφάλειας, της ενέργειας και της άμυνας.

Μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων, όλοι οι συντελεστές της συμφωνούν στην ανάγκη για «περισσότερη Ευρώπη», αλλά υποστηρίζουν ότι περαιτέρω ενοποίηση απαιτεί αλληλοσυνδεόμενες πρωτοβουλίες και συνολικές προσεγγίσεις.

Πρώτον, τα κράτη της νότιας Ευρώπης πρέπει να ξεπεράσουν τους 
δισταγμούς τους ως προς τη χρησιμοποίηση των ήδη υπαρχόντων μηχανισμών της ΕΕ, οι οποίοι προσφέρουν σημαντικά οφέλη στα πεδία της θαλάσσιας ασφάλειας, της ενέργειας, της άμυνας και της μεταναστευτικής πολιτικής.

Παράλληλα, τα κράτη της βόρειας Ευρώπης πρέπει να αποφύγουν 
την επιδείνωση της διαίρεσης ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, καθώς και να εκτιμήσουν περισσότερο τα ευρύτερα οφέλη που θα προκύψουν για το σύνολο της ΕΕ από μια ευημερούσα νότια Ευρώπη. Χρειάζεται να διευκολύνουν διαδικασίες με τις οποίες οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα καταστούν ικανές να «αυτοβοηθηθούν».

Παπαδία - Λάλα Αναστασία Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

Σπουδές και έρευνα

Πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1975).

Υπότροφος-ερευνήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (1976-1977).

Διδάκτωρ του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983).

Μεταγενέστερη επιστημονική έρευνα:

Βενετία (αρχεία και βιβλιοθήκες) ως φιλοξενουμένη του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (πολλές ερευνητικές αποστολές,1978-2012).

Ουάσιγκτον Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής - επιστημονικό κέντρο Dumbarton Oaks ως υπότροφος του Dumbarton Oaks (1990, Αύγουστος).

Λονδίνο (αρχεία και βιβλιοθήκες) ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο των επιστημονικών ανταλλαγών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1992, Ιανουάριος, 1997, Δεκέμβριος) και με χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αθηνών∙(2006, Σεπτέμβριος).

Πανεπιστήμιο του Princeton Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ως υπότροφος του Program in Hellenic Studies του Πανεπιστημίου του Princeton (1998, Δεκέμβριος).

Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα:

Ιστορία της ελληνοβενετικής Aνατολής (13ος-18ος αι.) (κοινωνική και πολιτισμική ιστορία). Ιστορία της ελληνικής διασποράς κατά τούς πρώιμους νεότερους χρόνους.

Cox Michael Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, LSE

O Μicheal Cox είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics. Yπήρξε, από κοινού με τον Καθηγητή Arne Westad, ένας εκ των Ιδρυτών και Διευθυντών του Ερευνητικού Κέντρου LSE IDEAS, το οποίο δημιουργήθηκε το 2008 και ειδικεύεται στις Διεθνείς Σχέσεις, τη Διπλωματία και την Υψηλή Στρατηγική. Έχει μακρά διδακτική πείρα. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το Queen's University του Μπέλφαστ (1972-1995), το California State University του Σαν Ντιέγκο (1986), το College of William and Mary της Βιρτζίνια (1987-1989), το Τμήμα Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Αμπερίστγουιθ στην Ουαλία (1995-2001), το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (2003-2008), το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (2004-2005) και το Κέντρο Άμυνας και Στρατηγικών Σπουδών της Καμπέρας στην Αυστραλία (2004-2008). Ο Μάικλ Κοξ έχει επίσης συμμετάσχει σε κυβερνητικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, οργανισμούς και επιτροπές πολιτικών ερευνών και διεθνών σχέσεων. Έχει ακόμη λάβει μέρος στις συντακτικές επιτροπές ακαδημαϊκών επιθεωρήσεων και εκδόσεων (Review of International Studies, International Relations, Cold War History και International Politics, κ.ά.). Έχει πλούσια δραστηριότητα ως συγγραφέας και επιμελητής εκδόσεων. Δίνει συχνά διαλέξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Ασία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του σε θέματα διεθνούς πολιτικής και πιο πρόσφατα στον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στο διεθνές σύστημα, στην άνοδο της Ασίας, καθώς και στο ερώτημα κατά πόσον ο κόσμος βρίσκεται, κατά την παρούσα περίοδο, εν μέσω μιας μείζονος αλλαγής στην ισορροπία δυνάμεων.

Πενταλιού Έφη Visiting Fellow, LSE IDEAS

H Δρ Έφη Πενταλιού είναι Visiting Fellow στο LSE IDEAS και θα ασχοληθεί εντατικά με το προγραμματισμένο πρόγραμμα Διεθνών Σχέσεων της Νότιας Ευρώπης. Είναι κάτοχος ΜΑ και Διδακτορικού διπλώματος στην Διεθνή Ιστορία από το LSE.

Είναι Senior Lecturer Διεθνούς Ιστορίας στο University of West England. Στο παρελθόν, έχει δώσει διαλέξεις στο LSE και το King's College του Λονδίνου και ήταν Jean Monnet Fellow στην Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Luton. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διεθνή και διακρατική ιστορία του 20ου αιώνα. Στο παρελθόν έχει λάβει πλήθος βραβείων και υποτροφιών από αρκετά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των: AHRC, the British Academy, the Central Research Fund (University of London), the Scouloudi Foundation (IHR).

Έχει εργαστεί στο CNN για θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την Ιταλία, τα Βαλκάνια, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ρόλος της ως Συμβούλου με στο Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΔΙΑ) είχε ως αποτέλεσμα την οργάνωση και τον αποχαρακτηρισμό σημαντικών εγγράφων που βρίσκονται στην κατοχή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που έχουν ρίξει νέο φως στις απαρχές του Ψυχρού Πολέμου.

Φίλης Κωνσταντίνος Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων, Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν στο χώρο της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στρατηγικός αναλυτής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Κατέχει Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας, Μεταπτυχιακό στην Παγκόσμια Διακυβέρνηση και Διδακτορικό στη διαμόρφωση και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στη ρωσική κατά την πρώτη περίοδο Putin (2000-2004). Έχει διατελέσει Διευθυντής για θέματα Ρωσίας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου και από το Νοέμβριο του 2004 ορίστηκε Επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας και Ευρασίας του ΙΔΙΣ, το οποίο μετονομάστηκε σε Κέντρο Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης τον Σεπτέμβριο του 2008.

Το Νοέμβριο του 2007 εξελέγη Ανώτερο Συνεργαζόμενο Μέλος στο St Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και από τον Σεπτέμβριο του 2008 είναι εταίρος του τμήματος Νοτιο-ανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών της Οξφόρδης. Έχει σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων και σημαντικό αριθμό διαλέξεων στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων στα πανεπιστήμια Harvard, Oxford και London School of Economics, αλλά και τακτικές δημόσιες παρεμβάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Ο Δρ. Φίλης διετέλεσε Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών για περίπου ένα χρόνο, ενώ είναι Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών.

Συρίγος Άγγελος Αναπληρωτής Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τ. Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Υπουργείο Εσωτερικών

Ο Άγγελος Συρίγος απεφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1988. Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στην Αγγλία όπου και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Νομικής το 1994. Θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν «Νομική και Διπλωματία στο Αιγαίο».

Την περίοδο 1994-95 εργάσθηκε στο Research Centre for International Law του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο και στο Αζερμπαϊτζάν (2001-2003).

Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής στο Υπουργείο Εσωτερικών (Αύγουστος 2012-Μάιος 2015), αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) (Σεπτέμβριος 2009-Νοέμβριος 2011), Ειδικός Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαιδεύσεως στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Οκτώβριος 2007-Ιανουάριος 2009). Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ιδρύματος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (2005-2010)• επιστημονικός σύμβουλος επί ελληνοτουρκικών θεμάτων στο Υπουργείο των Εξωτερικών (1999-2001) καθώς και επί θεμάτων σχετικών με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και την εμπορία ανθρώπων (2004-2005).

Έχει βραβευθεί το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με το θέμα της οριοθετήσεως της Υφαλοκρηπίδας. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας τιμήθηκε με Έπαινο από το Δ’ Σώμα Στρατού στη Θράκη για υπηρεσίες προς τη μειονότητα της Θράκης και με Εύφημο Μνεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την συνεισφορά του στη δημιουργία πομακικού-ελληνικού λεξικού.

Είναι εταίρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, του Κέντρου Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου και μέλος της Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και του ελληνικού τμήματος της International Law Association.

Ασχολείται με το διεθνές δίκαιο και την εξωτερική πολιτική με κύρια αντικείμενα το δίκαιο της Θάλασσας, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια και τις μειονότητες.

Παπαχελάς Αλέξης Δημοσιογράφος - Διευθυντής εφημερίδας "Η Καθημερινή"

Ο Αλέξης Παπαχελάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961.

Αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών. Σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο Bard College στις ΗΠΑ και στη συνέχεια πήρε Master’s στη Δημοσιογραφία και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Columbia University. Πρώτη του δημοσιογραφική εργασία η θέση του ανταποκριτή της εφημερίδας ΑΥΓΗ στη Νέα Υόρκη το 1983. Από το 1987 εργάζεται ως ανταποκριτής της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στην Ουάσιγκτον και από το 1990 ως ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα και παρουσίαση σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ.

Έχει πάρει συνέντευξη από πολλές σημαντικές προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς, από τους προέδρους Ομπάμα, Κλίντον, Ασάντ, μέχρι τον Μπιλ Γκέιτς και άλλους. Έχει υπάρξει παρουσιαστής των τηλεοπτικών εκπομπών "Φάκελοι" και "Ιστορίες". H Politico τον ενέταξε στους Ευρωπαίους με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2015.

Σήμερα είναι Διευθυντής της εφημερίδας "Η Καθημερινή".

Σχετικές ομιλίες