Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Για ένα Φιλικό Φορολογικό Περιβάλλον (στρογγυλή τράπεζα)

Αλεξιάδης Τρύφων, Δικαίος Γρηγόρης, Μασουράκης Μιχάλης, Σταυρόπουλος Ιωάννης, Σφακάκης Κώστας

23 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΕΣ 787
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με βασικό μήνυμα ότι «η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή, οι επενδύσεις και η ενίσχυση  της φορολογικής δικαιοσύνης είναι προϋποθέσεις για να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε  στην επόμενη μέρα με προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 23.3.2016,  εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών,  με θέμα: «Η ανάγκη για ένα επενδυτικό σοκ: Φορολογικά Κίνητρα, Άρση Αντικινήτρων και Επενδύσεις», κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο πακέτο επενδυτικών φορολογικών κίνητρων με βασικούς μοχλούς την έξυπνη φορολογία και την άρση των αντικινήτρων, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού στη χώρα μας -γύρω στα 100 δις ευρώ μέχρι το 2022- μέσα από  την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πήραν το λόγο οι κ.κ. Ευτύχιος Βασιλάκης (Μέλος ΔΣ, ΣΕΒ), Μιχάλης Μασουράκης (Chief Economist, ΣΕΒ), Γεώργιος Βενιέρης, Πρόεδρος Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων – ΕΛΤΕ), Παναγιώτης Γιαννόπουλος, (Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΛΤΕ) και Χάρης Κυριαζής (Πρόεδρος, Στέγη της Ελληνικής Βιομηχανίας -  Πρόεδρος, ΙΒΕΠΕ - ΣΕΒ  - Σύμβουλος Διοίκησης ΣΕΒ), ενώ απηύθυνε χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης η οποία είχε τίτλο «Για ένα Φιλικό Φορολογικό Περιβάλλον»,  στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Τρύφων Αλεξιάδης (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών), Γρηγόρης Δικαίος (Οικονομικός Διευθυντής Τομέα Ελλάδος, Όμιλος ΤΙΤΑΝ), Μιχάλης Μασουράκης (Chief Economist, ΣΕΒ) και Ιωάννης Σταυρόπουλος (Δικηγόρος, Εταίρος, Δικηγορική Εταιρεία Σταυρόπουλος & Συνεργάτες). Τη συζήτηση συντόνισε ο Κώστας Σφακάκης (Σύμβουλος Διοίκησης - Φορολογικά Θέματα, ΣΕΒ).


Αλεξιάδης Τρύφων Αναπληρωτής Υπουργός, Υπουργείο Οικονομικών

• Οικονομολόγος, πτυχιούχος ΑΣΟΕΕ (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων).
• Εργάστηκε από το τρίτο έτος των σπουδών του σε λογιστήρια μεγάλων επιχειρήσεων, μέχρι τον διορισμό του στο Υπουργείο Οικονομικών το 1987.
• Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Αντιπρόεδρος (για 10 χρόνια) στο  Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του Υπουργείου Οικονομικών.
• Συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα φορολογικής πολιτικής. Εκπρόσωπος (για πολλά χρόνια) του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στις επιτροπές διαλόγου του Υπουργείου Οικονομικών, για θέματα φορολογίας.
Επιστημονικός συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ  για 3 έτη στο γραφείο του Γ. Δραγασάκη. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης, μέχρι και την διάλυσή του.
• Ενεργοποιήθηκε συνδικαλιστικά σε διάφορες θέσεις ευθύνης. Πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εφοριακών.
• Γεννήθηκε το 1960 στην Καβάλα από δασκάλους γονείς. Κατοικεί στη Νίκαια με τη σύζυγό του Σοφία Γιάννου και τις κόρες τους Κατερίνα και Ευδοκία.

Δικαίος Γρηγόρης Οικονομικός Διευθυντής Τομέα Ελλάδος, Όμιλος ΤΙΤΑΝ

Ο Γρηγόρης Δικαίος διαθέτει 30χρονη εμπειρία στον Χρηματοοικονομικό Τομέα, με προϋπηρεσία στον τραπεζικό και στον χώρο της Βιομηχανίας.

Τα τελευταία δέκα χρόνια ασκεί τα καθήκοντα του Οικονομικού Διευθυντή της ΤΙΤΑΝ ΑΕ και των Ελληνικών θυγατρικών του  Ομίλου ΤΙΤΑΝ .Ο Όμιλος  δραστηριοποιείται διεθνώς στον κλάδο δομικών υλικών και  ειδικότερα στην Ελλάδα, μέσω της εισηγμένης μητρικής ΤΙΤΑΝ ΑΕ και 15 θυγατρικών, δραστηριοποιείται κυρίως στους κλάδους παραγωγής και εμπορίας τσιμέντων, σκυροδέματος και αδρανών υλικών.

Την περίοδο 1996-2005 διετέλεσε  Group Treasurer and Tax Director του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, με κύριους τομείς ευθύνης τη διαχείριση των χρηματοοικονομικών κινδύνων, τη διαχείριση ρευστότητας και την άντληση κεφαλαίων. Στο διάστημα 2001-2004 διαχειρίστηκε την άντληση κεφαλαίων ύψους €700 εκ. από τις αγορές Ευρώπης και ΗΠΑ, για τη χρηματοδότηση της διεθνούς επέκτασης του Ομίλου.

Στον Όμιλο ΤΙΤΑΝ μετακινήθηκε από τον τραπεζικό χώρο όπου υπηρέτησε επί δεκαετία, καλύπτοντας διευθυντικές θέσεις, στον κλάδο Εταιρικής Τραπεζικής της CITIBANK NA.

Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και υπότροφος του Πανεπιστημίου των ΗΠΑ University of Cincinnati  από όπου απέκτησε ΜΒΑ με εξειδίκευση στη Χρηματοοικονομική.

Μασουράκης Μιχάλης Chief Economist, ΣΕΒ

Ο Μιχάλης Μασουράκης είναι Chief Economist στο ΣΕΒ.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο American University, Washington DC (MA, 1979) και στο Graduate Center of the City University of New York (PhD, 1983).

Διετέλεσε Λέκτορας Οικονομικών στο Hunter College, New York (1981-1983), Οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1983-1987), Οικονομολόγος στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (1987-1996) και Σύμβουλος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (1994-1996).

Στην περίοδο 1988-1996 διετέλεσε Αναπληρωματικό Μέλος στην Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διετέλεσε, επίσης, Μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την περίοδο 2000-2004. Διετέλεσε Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Μελετών στην Alpha Bank στην οποία εργαζόταν από το 1996.

Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Σταυρόπουλος Ιωάννης Δικηγόρος

Δικηγόρος Αθηνών από το 1986. Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το 1997. Διαχειριστής Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας  «ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ». Σπούδασε στηΝομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών (1983), και στο Πανεπιστήμιο του Kent, U.K. (LL.M., 1985). Ως φορολογικός σύμβουλος και δικηγόρος με μεγάλη εμπειρία και ειδίκευση σε θέματα φορολογικού δικαίου, έχει ασχοληθεί με σημαντικό αριθμό υποθέσεων σχετικά με την εφαρμογή των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, ενδο-ομιλικές συναλλαγές, και την Κοινοτική νομοθεσία για την άμεση φορολογία και τον Φ.Π.Α. Αρκετές από τις υποθέσεις του έχουν δημιουργήσει νομολογία η οποία έχει δημοσιευθεί σε Ελληνικά και διεθνή νομικά και φορολογικά περιοδικά. Έχει λάβει μέρος ως εμπειρογνώμων ή εκπρόσωπος φορέων σε νομοπαρασκευαστικές και επιστημονικές επιτροπές. Κατά τα έτη 2012-2013 συμμετείχε ενεργά ως εμπειρογνώμων στην επιτροπή αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος υπό την προεδρία του Υφυπουργού Οικονομικών.

Ως νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων, έχει λάβει μέρος σε σημαντικές υποθέσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών, εγχώριες και διεθνείς συναλλαγές μεταβιβάσεων μετοχών και στοιχείων ενεργητικού και υποθέσεων δικαίου ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για διάφορα θέματα φορολογικού δικαίου και έχει μετάσχει ως ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων. Συμμετέχει στη φορολογική επιτροπή του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και σε αντίστοιχες επιτροπές άλλων Συνδέσμων και Επιμελητηρίων.

Σφακάκης Κώστας Σύμβουλος Διοίκησης - Φορολογικά Θέματα, ΣΕΒ

Ο Κώστας Σφακάκης αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) το 1974 με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1975 στην Ελεγκτική Εταιρεία PEAT MARWICK MITCHELL & CO. στο εξωτερικό και εν συνεχεία εργάσθηκε στην Ελλάδα σε υψηλόβαθμες θέσεις της Οικονομικής Διεύθυνσης στις Εταιρείες BRISTOL MAYERS INT’L CORPORATION και JOHNSON & JOHNSON HELLAS AΒΕΕ.

Από το 1983 ως το 2008 εργάσθηκε στην Εταιρεία COCA-COLA ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ  στη θέση του country CFO και αποτέλεσε Μέλος της Ομάδας για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις τις οποίες πραγματοποίησε ο Όμιλος.

Από τον Οκτώβριο του 2014 κατέχει τη θέση του Συμβούλου Διοίκησης επί φορολογικών θεμάτων στο ΣΕΒ σύνδεσμο επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

Διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα: α) Εξαγορών και Συγχωνεύσεων Εταιρειών β) Εφαρμογής του Φορολογικού Πλαισίου Ομίλου Εταιρειών γ) Εφαρμογής του Ν. 703 περί Ανταγωνισμού και των σχετικών Εμπορικών Πρακτικών δ) Εφαρμογής των Διαδικασιών Αναδιοργάνωσης των Εταιρικών Λειτουργιών (Re-engineering).

Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ) από το 2006 έως το 2009. Διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία ως Πρόεδρος ή Μέλος  στα Διοικητικά Συμβούλια μεγάλων Ελληνικών Βιομηχανιών. Είναι Τακτικό Μέλος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Λ.Τ.Ε. (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων), Μέλος του Ελληνικού Παραρτήματος του International Fiscal Association (IFA) και Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Σχετικές ομιλίες

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία 01:44:04

Σεπ 29, 2014

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία

Τραυλός Νικόλαος Καλογήρου Γιάννης Τσακανίκας Άγγελος Κομνηνός Νίκος Εμμανουηλίδης Παύλος Γιαννακούρου Γεωργία Κορρές Γεώργιος

Γλώσσα: Ελληνική