Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The Future of Democracy

Mazower Mark, Bollinger Lee C., Tsunis George J., El-Sadr Wafaa, Κεραμέως Νίκη

6 Νοεμβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:03:30 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 221
Ομιλητές
Mazower Mark
Bollinger Lee C.
Tsunis George J.
El-Sadr Wafaa
Κεραμέως Νίκη

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
06/11/2022

Διάρκεια
01:03:30

Εκδήλωση
The Future of Democracy

Χώρος
Ξενοδοχείο Electra Palace

Διοργάνωση
Columbia University in the City of New York

Κατηγορία
Πολιτική

Ετικέτες
δημοκρατία

Η συζήτηση με θέμα "Το μέλλον της δημοκρατίας" διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Columbia στις 6 Νοεμβρίου 2022. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου, Lee C. Bollinger και ο ιστορικός, Mark Mazower, Kαθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia και Διευθυντής του Columbia Institute for Ideas and Imagination. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αμερικανός πρέσβης, George J. Tsunis και συντόνισε η Wafaa El-Sadr, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Columbia Global. Κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης, πραγματοποιήσε μία σύντομη παρέμβαση η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Mazower Mark Ιστορικός - Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Columbia

Ο Mark Mazower είναι καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, Διευθυντής του Columbia Institute for Ideas and Imagination και του Stavros Niarchos Foundation Public Humanities Initiative. Έχει γράψει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων και τα: Inside Hitler's Greece, Dark Continent: Europe's Twentieth Century and Salonica, City of Ghosts: Christians, Muslims and Jews, 1430-1950. Το πιο πρόσφατο από αυτά, με τίτλο What You Did Not Tell, έχει ως θέμα την ιστορία της οικογένειας του πατέρα του και το ταξίδι της φυγής τους από την επαναστατική Ρωσία. Το βιβλίο The Greek Revolution: 1821 and the Making of Modern Europe κυκλοφορεί από την Penguin και τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Προσωπική ιστοσελίδα του Mark Mazower

Bollinger Lee C. Πρόεδρος, Columbia University in the City of New York
Tsunis George J. Αμερικανός Πρέσβης

Ο Γιώργος Τζέιμς Τσούνης επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 10 Μαΐου 2022. Προτάθηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και επικυρώθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ στις 10 Μαρτίου 2022.

Ο Πρέσβης Τσούνης είναι Ελληνοαμερικανός, γιος μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με καταγωγή από τον Πλάτανο στην περιοχή της πανέμορφης ορεινής Ναυπακτίας. Μεγαλώνοντας, οι γονείς του, τού εμφύσησαν τις ελληνικές αρετές της καλοσύνης, της αγάπης και πάνω από όλα, του φιλότιμου. Έμαθε τα Ελληνικά ως πρώτη του γλώσσα. Βαθιά δεμένος με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα, ο Πρέσβης Τσούνης ήταν ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council – HALC) και μεταξύ άλλων ρόλων, είναι διαχειριστής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Initiative).

Πριν από την υποψηφιότητά του, ο Πρέσβης Τσούνης ήταν Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Chartwell Hotels, LLC. Διετέλεσε πρόεδρος της Battery Park City Authority. Ήταν επίσης διαχειριστής του New York City Convention Development Corporation και του New York City Convention Operating Corporation και συνέβαλε στη διαχείριση της επέκτασης του New York Convention Center κατά περίπου 140 στρέμματα, μετατρέποντάς το σε ένα από τα πιο σύγχρονα και όμορφα συνεδριακά κέντρα του κόσμου. Ο Πρέσβης Τσούνης υπηρέτησε ως πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Nassau, ενός μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου, με επίκεντρο την παροχή φροντίδας σε ευάλωτες κοινότητες.

Ο Πρέσβης Τσούνης υπήρξε Σύμβουλος και Συνεργάτης (Δικηγόρος), στο Rivkin Radler LLP, Uniondale, NY, και Νομοθετικός Εισαγγελέας του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης. Υπηρέτησε ως σύμβουλος στον τομέα Dix Hills Water της Νέας Υόρκης και στην Επιτροπή της πόλης Huntington, στη Νέα Υόρκη, για τη φροντίδα των υπαίθριων χώρων.

Ο Πρέσβης Τσούνης κατέχει προπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University) καθώς και πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο St. John’s University of Law. Υπήρξε Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Τάγμα του Αγίου Ανδρέα), η υψηλότερη εκκλησιαστική τιμή που μπορεί να απονεμηθεί σε απλό πολίτη από την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και είναι αποδέκτης πολυάριθμων βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του Ανθρωπιστικού Βραβείου Harry Chapin Humanitarian for Long Island Cares και το βραβείο Δια Βίου Επιτεύγματος για συμμετοχή στα κοινά που του απένειμε το Long Island Business News. Ο Πρέσβης Τσούνης είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

(Πηγή: ιστότοπος της Αμερικανικής Πρεσβείας)

El-Sadr Wafaa Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Columbia Global
Κεραμέως Νίκη Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Η Νίκη Κεραμέως γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Ιουλίου 1980.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Paris II (Panthéon-Assas), με μεταπτυχιακές σπουδές στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της διαιτησίας από το Πανεπιστήμιο Paris II και στο δίκαιο της διαιτησίας από το Harvard Law School (LL.M.).

Είναι δικηγόρος, μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης. Εργάζεται ανελλιπώς ως δικηγόρος τα τελευταία χρόνια, κυρίως στους τομείς της διαιτησίας και του εμπορικού δικαίου. Κατά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Γαλλία, εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris II, διδάσκοντας πρωτοετείς φοιτητές νομικής. Μετά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις ΗΠΑ, εργάστηκε ως δικηγόρος στη Νέα Υόρκη και από το 2007 δραστηριοποιείται ως δικηγόρος στην Ελλάδα.

Στις 25 Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία και επανεξελέγη στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Από το Νοέμβριο του 2016 ήταν Υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο, συμμετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό και στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Έχει συμμετάσχει, επιπλέον, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην Ειδική μόνιμη επιτροπή σωφρονιστικού συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Από τον Ιανουάριο ως το Νοέμβριο του 2016 διετέλεσε Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και από το Μάρτιο του 2015 ως τον Ιανουάριο του 2016 Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον, ήταν υπεύθυνη για τη διαμόρφωση προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ άλλων για το συνολικό πρόγραμμα παιδείας, το δικαίωμα ψήφου Ελλήνων ομογενών, τη βελτίωση του καθεστώτος δωρεάς ιστών-οργάνων.

Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της κοινωφελούς δράσης, καθώς είναι ιδρυτικό μέλος και πρώτη Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός (www.desmos.org), το οποίο εντοπίζει πλεόνασμα σε εταιρείες και ιδιώτες για να καλύψει ανάγκες των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Κατά τα χρόνια εργασίας της στη Νέα Υόρκη, είχε βραβευτεί για την κοινωφελή της δράση, προφέροντας αφιλοκερδώς νομικές υπηρεσίες σε ομάδες αστέγων της Νέας Υόρκης. Το 2014 διετέλεσε μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη ενιαίου νομοθετικού πλαισίου οργάνωσης, λειτουργίας και ελέγχου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Λουκά, δικηγόρο, με τον οποίο έχουν δύο γιους, τον Λουκά και τον Κωνσταντίνο.

Σχετικές ομιλίες