Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Για ποιο λόγο να διατηρηθεί η Δημόσια Τηλεόραση;

Bigot Yves, Economides Peter, Φορτσάκης Θεόδωρος, Pascal Josephe, Καψής Παντελής

7 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 88:31 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1586
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Bigot Yves
Economides Peter
Φορτσάκης Θεόδωρος
Pascal Josephe
Καψής Παντελής

Γλώσσα
Ελληνική, Γαλλική (με ταυτόχρονη ελληνική μετάφραση)

Ημερομηνία
07/02/2014

Διάρκεια
88:31

Εκδήλωση
Η Συνάντηση της Αθήνας: Τολμήστε τη Δημοκρατία

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
L'Obs
Η Καθημερινή
International New York Times
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Επικοινωνία

Ετικέτες
Συνάντηση της Αθήνας, δημοκρατία, Δημόσια Τηλεόραση, ΕΡΤ

Σε συνδυασμό με την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., η εφημερίδα Le Nouvel Observateur σε συνεργασία με την Καθημερινή και τους International New York Times,  οργάνωσε, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014»,  μια μεγάλη συνάντηση στην Αθήνα, με θέμα  «Τολμήστε τη Δημοκρατία».

Σε αυτές τις δύο μέρες συζητήσεων, που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, παρευρέθηκαν πενήντα περίπου προσωπικότητες – σημαντικοί πολιτικοί, εξέχοντες διανοούμενοι και ειδικοί σε διεθνή θέματα - προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Συνοψίζοντας το νόημα της εκδήλωσης, ο Διευθυντής του Nouvel Observateur κ. Laurent Joffrin, σημειώνει:

«Οι λαοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρώπη; Παντού, σε ολόκληρη την ήπειρο οι αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις προελαύνουν. Παντού, ή σχεδόν παντού, ο λαϊκισμός κερδίζει στα σημεία. Παντού, η αποχή από τις ευρωεκλογές κινδυνεύει να φτάσει σε ύψη ρεκόρ. Δεν υπάρχει παρά µία θεραπεία στην ασθένεια της Ένωσης: η δημοκρατία. Και πιο συγκεκριμένα ο εκδημοκρατισμός των ευρωπαϊκών θεσμών. Με την καλύτερη συμμετοχή των πολιτών, µε τη θαρραλέα µμεταρρύθμιση των μεθόδων της, µε την εφαρμογή μιας πολιτικής που υπηρετεί φανερά τα συμφέροντα των λαών. Η Ένωση μπορεί να ανακτήσει τη νομιμοποίησή της. Πρέπει να προχωρήσουμε στην οργάνωση της ομοσπονδίας; Πρέπει να εφεύρουμε ένα νέο πρότυπο, έναν καλύτερο συνδυασμό κυριαρχίας των κρατών και διακυβέρνησης από την Ένωση; Εκτός κι αν η ασθένεια είναι βαθύτερη. Μήπως το κάθε έθνος θα πρέπει να επανεφεύρει τη δική του δημοκρατία;

Η Ελλάδα είναι το ιδανικό φόρουµ για να συζητηθούν όλα αυτά τα κρίσιµα ερωτήµατα. Η χώρα που επινόησε την δημοκρατία βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών αντιθέσεων, παραµένει συνδεδεµένη µε την Ένωση, συγχρόνως όµως υφίσταται µε τον πιο επώδυνο τρόπο την κρίση. Με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, ο Nouvel Observateur και η «Καθηµερινή» διοργανώνουν µια σηµαντική συνάντηση στην Αθήνα, την Πέµπτη 6 και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014. Θα συναντηθούν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσµου, σηµαντικοί διανοούµενοι και η αφρόκρεµα των ειδικών. Το σύνθηµα είναι απλό: Ας τολµήσουµε για τη δηµοκρατία».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών  Ευάγγελου Βενιζέλου, του Valéry Giscard d'Estaing, πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Jacques Delors, πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, διεξήχθησαν συζητήσεις στο πλαίσιο 14, συνολικά, θεματικών ενοτήτων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν παράλληλα, με αντικείμενο τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις επενδύσεις, την αγορά εργασίας, το μέλλον του ευρώ, τον ευρωσκεπτικισμό, κ.ά.

Το Blod βιντεοσκοπεί και αναρτά τις ακόλουθες 7 θεματικές ενότητες της Συνάντησης:

Γιατί δεν γοητεύει η Ευρώπη;

Michel Barnier (Γαλλία) Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών

Ευάγγελος Βενιζέλος (Ελλάδα) Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών

Τολμήστε για τη Δημοκρατία

Αντώνης Σαμαράς (Ελλάδα) Πρωθυπουργός 

Massimo D’Alema (Ιταλία) Πρωθυπουργός (1998-2000), πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Προοδευτικών Μελετών

Νικηφόρος Διαμαντούρος (Ελλάδα) πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Guy Verhofstadt (Bέλγιο) Πρωθυπουργός (1999-2008), πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Για ποιο λόγο να διατηρηθεί η δημόσια τηλεόραση;

Yves Bigot (Γαλλία) Γενικός διευθυντής του TV5 Monde

Peter Economides (Νότια Αφρική) Διευθυντής του Make-A-Wish Foundation, Brand Strategy Specialist

Θεόδωρος Φορτσάκης (Ελλάδα) Καθηγητής, κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών

Pascal Josephe (Γαλλία) Πρώην γενικός διευθυντής των France 2, France 3, La Cinq, Co-President Media Governance Initiative

Παντελής Καψής (Ελλάδα) Αρθρογράφος, υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Τηλεόραση

Ο Πολιτισμός τελευταίο όχυρο της δημοκρατίας που κινδυνεύει;

Tahar Ben Jelloun (Μαρόκο) Συγγραφέας

Δημήτρης Δημητράκος (Ελλάδα) Ομ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πέτρος Μάρκαρης (Ελλάδα) Συγγραφέας

Τάκης Θεοδωρόπουλος (Ελλάδα) Συγγραφέας

Alain Touraine (Γαλλία) Kοινωνιολόγος

Δημοκρατία και ανάπτυξη στην Ευρώπη - κοινή πρόκληση για Βορρά και Νότο

Μario Monti (Iταλία) Πρωθυπουργός (2011-2013)

Γιάννης Στουρνάρας (Ελλάδα) Υπουργός Οικονομικών

Μια νέα ευρωπαïκή πολιτική επιβάλλεται

Κώστας Σημίτης (Ελλάδα) Πρωθυπουργός (1996-2004).

Bigot Yves Γενικός Διευθυντής, TV5 Monde

O Yves Bigot, γεννημένος στις 9 Ιουνίου 1955 στη Λιμόζ (Haute - Vienne) είναι Γάλλος δημοσιογράφος και παραγωγός.

Μεγάλωσε στο Saint - Tropez , όπου μετακόμισαν οι γονείς του  όταν γεννήθηκε. Στα τέλη του 1970, συμπαρουσιάζει με τους Michèle Abraham και François Diwo την εκπομπή "Paranoid" και, στη συνέχεια διάφορες εκπομπές γύρω από τη μουσική και το ποδόσφαιρο. Από το 1982 έως το 1990, παρουσιάζει το Multiplex de football στο Europe 1.

Γράφει τακτικά στην εφημερίδα Libération (μεταξύ 1988 και 1992 έγραφε την εβδομαδιαία στήλη "Stop 50") και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της γαλλικής έκδοσης του περιοδικού Rolling Stone. Έχει αρθρογραφήσει επίσης στα Guitare et Claviers, Rock & Folk, Le Nouvel Observateur, le JDD κλπ.

Το 1990 ήταν διευθυντής μουσικού προγράμματος του France Inter, όπου παρουσιάζει επίσης εκπομπές όπως το "France Interview" και "Stop 50".

Από το 1988 έως το 1992 ήταν αρχισυντάκτης του Rapido, που παρουσιάστηκε από τον Antoine de Caunes και μεταδόθηκε στη Γαλλία (Canal +), στην Αγγλία (BBC) και σε δώδεκα άλλες χώρες.

Τον Ιούνιο του 1992, ο Yves Bigot ορίστηκε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Fnac Music Production, πριν από την ένταξή του στη Phonogram France (τώρα Mercury France) όπου διετέλεσε γενικός διευθυντής την περίοδο 1994-1997.

Τον Σεπτέμβριο του 2004 έγινε διευθυντής προγράμματος του καναλιού France 2  και τον Ιούλιο του 2005 διορίστηκε Γενικός Διευθυντής του France 4.

Την περίοδο 2006-2008, διετέλεσε διευθυντής προγράμματος των καναλιών RTBF και Arte Belgique και στη συνέχεια διορίστηκε διευθυντής προγράμματος του Endemol France. Το ίδιο έτος, τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων από τον Renaud Donnedieu de Vabres.

Τον Σεπτέμβριο του 2010, διορίστηκε διευθυντής προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού RTL . Στις 5 Δεκεμβρίου 2012, διορίστηκε Γενικός Διευθυντής του TV5 Monde.

Economides Peter Board Director, Make-A-Wish Foundation International

O Peter Economides είναι brand strategist με παγκόσμια οπτική. Έχει ζήσει και εργαστεί σε τέσσερις ηπείρους, επηρεάζοντας με τη δουλειά του εμπορικές ταυτότητες και καταναλωτές ανά τον κόσμο. Έχει διδαχθεί από τους επικεφαλής ορισμένων από τις καλύτερες εμπορικές ταυτότητες.

Έχει ιδρύσει την Felix BNI, η οποία εδράζεται στην Αθήνα. Είναι Board Director της Make-A-Wish Foundation International. Έχει διατελέσει Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Διευθυντής σε παγκόσμιο επίπεδο των Υπηρεσιών Πελατών στην παγκόσμια διαφημιστική εταιρεία MvVann Erickson Worldwide, καθώς και Head of Global Clients στο TBWA/Worldwide.

Η δουλειά του Peter εστιάζει στην αλλαγή - στις στρατηγικές απαντήσεις σε εναλασσόμενες κουλτούρες, στις συνήθειες και τη συμπεριφορά των καταναλωτών και τις προκλήσεις της επέκτασης σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Φορτσάκης Θεόδωρος Καθηγητής, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ

O Θεόδωρος Π. Φορτσάκης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών (Δημόσιο Δίκαιο, κυρίως Διοικητικό και Φορολογικό). Υπήρξε για πολλά χρόνια Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου, Πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών και μετά διετέλεσε Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επισκέπτης Καθηγητής Νομικής για 15 χρόνια στη Σορβόννη (Paris 1 και Paris 2) και στο Πανεπιστήμιο Paul Cézanne Aix-Marseille.

Δικηγόρος Αθηνών στον Άρειο Πάγο.

Παλαιότερα Μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Παλαιότερα Μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Εσόδων, Πρόεδρος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Διετέλεσε μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όπως επίσης, διεθνής εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, με πολλές αποστολές στην ανατολική Ευρώπη και κεντρική Ασία.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 10 βιβλία και 150 επιστημονικές μελέτες στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά. Εισηγητής σε περισσότερα από 90 ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Πρόεδρος ή Μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών φορέων.

Έχει τιμηθεί με τα Γαλλικά Παράσημα του Αξιωματικού της Λεγεώνας τιμής και του Αξιωματικού του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα, ενώ του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Άρχοντος Δικαιοφύλακα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Αντεπιστέλλον Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

Διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ (2015-2019) και ήταν Υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Pascal Josephe Πρώην γενικός διευθυντής των France 2, France 3, La Cinq, Co-President Media Governance Initiative

Γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1954. Έχει διατελέσει πρόεδρος του IMCA, coprésident του Media Governance Initiative και γενικός διευθυντής πολλών τηλεοπτικών καναλιών.

Φοίτησε στο Institut d' Etudes Politiques de Strasbourg και τη Σχολή Δημοσιογραφίας της Λιλ. Το 1987 ορίζεται αντιπρόεδρος και διευθυντής του Carat TV και δημιουργεί το TV Marketing International (TVMI). Από το Νοέμβριο του 1990 έως το Δεκέμβριο του 1991, εντάχθηκε στο προσωπικό του La Cinq ως Γενικός Διευθυντής. Τον Απρίλιο του 1992, διορίστηκε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του France 2 και του France 3.

Σήμερα διευθύνει το IMCA (International Consultants Media Associés), που ίδρυσε τον Απρίλιο του 1994. Επίσης, συνδιευθύνει το Media Governance Initiative (MGI).

Είναι μέλος του Παρατηρητηρίου του Ανωτάτου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για την πολυμορφία στα οτπικοακουστικά μέσα.

Καψής Παντελής Δημοσιογράφος - πρώην Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης

Σπούδασε Οικονομικά στο Λονδίνο. Διετέλεσε Διευθυντής των εφημερίδων "Τα Νέα" και "Το Βήμα". Διετέλεσε, επίσης, Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Σχετικές ομιλίες