Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο πολιτισμός τελευταίο οχυρό της Δημοκρατίας που κινδυνεύει;

Δημητράκος Δημήτρης, Μάρκαρης Πέτρος, Θεοδωρόπουλος Τάκης, Μαγκλίνης Ηλίας

7 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:24:18 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2029
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Σε συνδυασμό με την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., η εφημερίδα Le Nouvel Observateur σε συνεργασία με την Καθημερινή και τους International New York Times, οργάνωσε, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014»,  μια μεγάλη συνάντηση στην Αθήνα, με θέμα  «Τολμήστε τη Δημοκρατία».

Σε αυτές τις δύο μέρες συζητήσεων, που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, παρευρέθηκαν πενήντα περίπου προσωπικότητες –σημαντικοί πολιτικοί, εξέχοντες διανοούμενοι και ειδικοί σε διεθνή θέματα- προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Συνοψίζοντας το νόημα της εκδήλωσης, ο Διευθυντής του Nouvel Observateur κ. Laurent Joffrin, σημειώνει:

«Οι λαοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρώπη; Παντού, σε ολόκληρη την ήπειρο οι αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις προελαύνουν. Παντού, ή σχεδόν παντού, ο λαϊκισμός κερδίζει στα σημεία. Παντού, η αποχή από τις ευρωεκλογές κινδυνεύει να φτάσει σε ύψη ρεκόρ. Δεν υπάρχει παρά µία θεραπεία στην ασθένεια της Ένωσης: η δημοκρατία. Και πιο συγκεκριμένα ο εκδημοκρατισμός των ευρωπαϊκών θεσμών. Με την καλύτερη συμμετοχή των πολιτών, µε τη θαρραλέα µμεταρρύθμιση των μεθόδων της, µε την εφαρμογή μιας πολιτικής που υπηρετεί φανερά τα συμφέροντα των λαών. Η Ένωση μπορεί να ανακτήσει τη νομιμοποίησή της. Πρέπει να προχωρήσουμε στην οργάνωση της ομοσπονδίας; Πρέπει να εφεύρουμε ένα νέο πρότυπο, έναν καλύτερο συνδυασμό κυριαρχίας των κρατών και διακυβέρνησης από την Ένωση; Εκτός κι αν η ασθένεια είναι βαθύτερη. Μήπως το κάθε έθνος θα πρέπει να επανεφεύρει τη δική του δημοκρατία;

Η Ελλάδα είναι το ιδανικό φόρουµ για να συζητηθούν όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα. Η χώρα που επινόησε την δημοκρατία βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών αντιθέσεων, παραμένει συνδεδεμένη µε την Ένωση, συγχρόνως όµως υφίσταται µε τον πιο επώδυνο τρόπο την κρίση. Με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, ο Nouvel Observateur και η «Καθημερινή» διοργανώνουν µια σηµαντική συνάντηση στην Αθήνα, την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014. Θα συναντηθούν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, σημαντικοί διανοούμενοι και η αφρόκρεμα των ειδικών. Το σύνθημα είναι απλό: Ας τολμήσουµε για τη δημοκρατία».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, του Valéry Giscard d'Estaing, πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Jacques Delors, πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, διεξήχθησαν συζητήσεις στο πλαίσιο 14, συνολικά, θεματικών ενοτήτων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν παράλληλα, με αντικείμενο τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις επενδύσεις, την αγορά εργασίας, το μέλλον του ευρώ, τον ευρωσκεπτικισμό, κ.ά.

Το Blod βιντεοσκοπεί και αναρτά τις ακόλουθες 7 θεματικές ενότητες της Συνάντησης:

Γιατί δεν γοητεύει η Ευρώπη;

Michel Barnier (Γαλλία) Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών
Ευάγγελος Βενιζέλος (Ελλάδα) Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών

Τολμήστε για τη Δημοκρατία

Αντώνης Σαμαράς (Ελλάδα) Πρωθυπουργός 
Massimo D’Alema (Ιταλία) Πρωθυπουργός (1998-2000), πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Προοδευτικών Μελετών
Νικηφόρος Διαμαντούρος (Ελλάδα) πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Guy Verhofstadt (Bέλγιο) Πρωθυπουργός (1999-2008), πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Για ποιο λόγο να διατηρηθεί η δημόσια τηλεόραση;

Yves Bigot (Γαλλία) Γενικός διευθυντής του TV5 Monde
Peter Economides (Νότια Αφρική) Διευθυντής του Make-A-Wish Foundation, Brand Strategy Specialist
Θεόδωρος Φορτσάκης (Ελλάδα) Καθηγητής, κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών
Pascal Josephe (Γαλλία) Πρώην γενικός διευθυντής των France 2, France 3, La Cinq, Co-President Media Governance Initiative
Παντελής Καψής (Ελλάδα) Αρθρογράφος, υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Τηλεόραση

Ο Πολιτισμός τελευταίο οχυρό της δημοκρατίας που κινδυνεύει;

Tahar Ben Jelloun (Μαρόκο) Συγγραφέας
Δημήτρης Δημητράκος (Ελλάδα) Ομ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πέτρος Μάρκαρης (Ελλάδα) Συγγραφέας
Τάκης Θεοδωρόπουλος (Ελλάδα) Συγγραφέας
Alain Touraine (Γαλλία) Kοινωνιολόγος

Δημοκρατία και ανάπτυξη στην Ευρώπη - κοινή πρόκληση για Βορρά και Νότο

Μario Monti (Iταλία) Πρωθυπουργός (2011-2013)
Γιάννης Στουρνάρας (Ελλάδα) Υπουργός Οικονομικών

Μια νέα ευρωπαïκή πολιτική επιβάλλεται

Κώστας Σημίτης (Ελλάδα) Πρωθυπουργός (1996-2004)

Δημητράκος Δημήτρης Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Δημήτρης Δημητράκος περάτωσε τις οικονομικές του σπουδές στο London School of Economics και αργότερα απέκτησε το διδακτορικό του στο Παρίσι στις πολιτικές επιστήμες. Δίδαξε ως επιμελητής και ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Reims, του Λονδίνου και του Παρισιού. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολείται με την Επιστημολογία, την Αναλυτική φιλοσοφία, την Πολιτική θεωρία, την Οικονομική θεωρία-Πολιτική Οικονομία και την Ηθική φιλοσοφία.

Μάρκαρης Πέτρος Συγγραφέας

Γεννήθηκε το 1937 στην Κωνσταντινούπολη. Ζει στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στη Βιέννη (Αυστρία). Έχει γράψει θεατρικά έργα (ανάμεσά τους την "Ιστορία του Αλή Ρέτζο"), καθώς και σενάρια ελληνικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, ενώ έχει μεταφράσει έργα πολλών Γερμανών δραματουργών, όπως του Μπρεχτ και του Γκαίτε. Έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο στα σενάρια των ταινιών του τελευταίου. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, μεταξύ των οποίων: Περαίωση, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2011), Ληξιπρόθεσμα δάνεια, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2010), Παλιά, πολύ παλιά, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2008), Κατ’ εξακολούθηση, αυτοβιογραφικές ιστορίες (Αθήνα 2006), Βασικός Μέτοχος, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2006), Η Αθήνα πρωτεύουσα των Βαλκανίων, διηγήματα (Αθήνα 2004), Ο Τσε αυτοκτόνησε, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2003). Έλαβε μέρος, με διηγήματά του, και στους τέσσερις πρώτους τόμους των Ελληνικών εγκλημάτων (2007, 2008, 2009 και 2011), καθώς και στο συλλογικό τόμο Το στίγμα της εποχής μας (2010). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 14 γλώσσες. Ο Μάρκαρης χρημάτισε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το 2008-2009. Το 2005 του απονεμήθηκε το βραβείο Deutscher Krimipreis (3η θέση στην κατηγορία Διεθνούς Λογοτεχνίας) για το μυθιστόρημά του Live!.

Θεοδωρόπουλος Τάκης Συγγραφέας - Συντάκτης, Η Καθημερινή

Ο πεζογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε γαλλική φιλολογία, θεατρολογία και ανθρωπολογία στο Παρίσι (1973-1980). Εργάστηκε επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος, υπεύθυνος της φιλολογικής σελίδας της "Μεσημβρινής" (1981-1983) και στη συνέχεια ως συνεργάτης των "Νέων". Υπήρξε ο πρώτος διευθυντής σύνταξης του πολιτιστικού περιοδικού "Το Τέταρτο", που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις. Από το 1996 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο. Σήμερα, είναι συντάκτης στην Καθημερινή.

Εργογραφία

Μυθιστορήματα
"Ο ψίθυρος της Περσεφόνης", Αθήνα, Άγρα 1985. Σελ.: 168
"Νύχτες στην Αρκαδία", Αθήνα, Ροές 1988, Εστία 1991. Σελ.: 116. 
"Το αδιανόητο τοπίο", Αθήνα, Εστία 1991, Ωκεανίδα 2000. Σελ.: 272. 
"Η πρώτη του Νάρκισσου", Αθήνα, Εστία, 1994 Σελ.: 233. 
"Η δύναμη του σκοτεινού θεού", Αθήνα, Ωκεανίδα, 1999 Σελ.: 240

Νουβέλες
"Comme la part du ciel", Ed. Voir 1996, Σελ. 86. 
"Η τρέλα του μεσημεριού", Αθήνα, Ωκεανίδα 2000. Σελ.: 154.

Θέατρο
"Όσοι έχασαν τον ύπνο τους", Αθήνα, Καστανιώτης 1997. Σελ.: 116. ISBN: 960-03-1776-3

Δοκίμιο
"Α. Μαρλώ: Οι μεταμορφώσεις της κρυφής Ελλάδας", Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών 1997.

Μαγκλίνης Ηλίας Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Ο Ηλίας Μαγκλίνης γεννήθηκε το 1970 στην Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, αγγλική φιλολογία και θεωρία μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Αγγλία και τη Σκοτία. Από το 1994 έως το 2003 εργάστηκε στο περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ. Σήμερα εργάζεται ως αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ένθετου «Τέχνες και Γράμματα» της κυριακάτικης Καθημερινής. Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία. Η νουβέλα του Η ανάκριση μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα σερβικά και έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Το μυθιστόρημά του Πρωινή Γαλήνη απέσπασε τα βραβεία μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών και των περιοδικών Αναγνώστης και Κλεψύδρα. Το μυθιστορηματικό χρονικό Είμαι όσα έχω ξεχάσει. Μια αληθινή ιστορία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και το βραβείο βιβλιοπωλών του Public.

Σχετικές ομιλίες

9η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη – 2ο μέρος 01:40:03

Απρ 22, 2023

9η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη – 2ο μέρος

Μπένος Σταύρος Μαρμαρινός Μιχαήλ Γκρέβε Τόμας Παπανικόλας Παναγιώτης Παπαδοπούλου Ιωάννα Σπυριδάκη Μαρίνα Λέφας Γιάννης Γιαννακοπούλου Λυδία Καλογεράκος Άγγελος Μαρτίνου Μαρίνα Αντωνακόπουλος Ροδιανός Raynolds Will Λαμπρινουδάκης Βασίλειος Τσολάκη Άρτεμις Κουτσιανάς Νίκος Λιανού Εύα Δεσύπρη Αθηνά Ιμιρζιάδης Νίκος Σοφικίτου Μαρία

Γλώσσα: Ελληνική