Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Φαντασιακές κοινότητες ή ενοχικές ατομικότητες; Τα περιοδικά της Αριστεράς στη Μεταπολίτευση

Καραβίδας Κώστας

14 Οκτωβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 16:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1304
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας Αναπαραστάσεις του ιδιωτικού στις τέχνες του Επιστημονικού Συμποσίου με τίτλο «Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα», το οποίο διοργάνωσε η Εταιρεία Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) στις 13 & 14 Οκτωβρίου 2017.

Στόχος του συμποσίου ήταν να αναπτυχθούν προβληματισμοί γύρω από τη σχέση δημόσιου κα ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική κοινωνία και στις αναπαραστατικές της τέχνες μέσα από την οπτική της κοινωνιολογίας, της νομικής, της ψυχανάλυ­σης, της ανθρωπολογίας, των πολιτισμικών σπουδών, της μελέτης της επικοινωνίας κ.ά.

Φαντασιακές κοινότητες ή ενοχικές ατομικότητες; Τα περιοδικά της Αριστεράς στη Μεταπολίτευση

Η ανακοίνωση θα διερευνήσει τους όρους της δειλής και ενοχικής μετάβασης από το συλλογικό πνεύμα της φαντασιακής αριστερής κοινότητας που κυριαρχεί στα περιοδικά της Αριστεράς, παραδοσιακά, αλλά και στην πρώτη φάση της Μεταπολίτευσης, προς την εξατομίκευση και την έκρηξη της ιδιωτικότητας και των υποκειμενικοτήτων που σημειώνεται στον περιοδικό τύπο μετά τη δεκαετία του ‘80. Ως μελέτη περίπτωσης θα εξεταστούν κυρίως τα περιοδικά Αντί, Ο Πολίτης και Σχολιαστής, σε σύγκριση με τις γενικότερες κατευθύνσεις του περιοδικού τύπου στη Μεταπολίτευση. Το ενδιαφέρον θα περιστραφεί γύρω από τις εκδοτικές πρακτικές, την οργανωτική λειτουργία, την αισθητική εμφάνιση και τη θεματολογική ανανέωση των αριστερών περιοδικών της περιόδου, διερευνώντας όψεις των σχέσεών τους με την ιδιωτική σφαίρα.

Καραβίδας Κώστας Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο Κώστας Καραβίδας γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Διδάσκει νεοελληνική λογοτεχνία ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι διδάκτωρ νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε το περιοδικό Αντί (1974-2008) και την κριτική επαναπροσέγγιση του λογοτεχνικού παρελθόντος στη Μεταπολίτευση. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται άρθρα και μελέτες για την ιστορία των περιοδικών, τη σχέση της λογοτεχνίας με την ιστορία και την ιδεολογία, τη λογοτεχνική κριτική, την κριτική της κουλτούρας και τη διανοητική και πολιτισμική ιστορία.

Σχετικές ομιλίες