Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ναρκισσισμός και αυτογνωσία

Δημόπουλος Βασίλης

13 Οκτωβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 20:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1302
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας Το κινούμενο όριο δημόσιου-ιδιωτικού του Επιστημονικού Συμποσίου με τίτλο «Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα», το οποίο διοργάνωσε η Εταιρεία Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) στις 13 & 14 Οκτωβρίου 2017.

Στόχος του συμποσίου ήταν να αναπτυχθούν προβληματισμοί γύρω από τη σχέση δημόσιου κα ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική κοινωνία και στις αναπαραστατικές της τέχνες μέσα από την οπτική της κοινωνιολογίας, της νομικής, της ψυχανάλυ­σης, της ανθρωπολογίας, των πολιτισμικών σπουδών, της μελέτης της επικοινωνίας κ.ά.

Ναρκισσισμός και αυτογνωσία

Το υποκείμενο δομείται στη βάση ενός παράδοξου: Οφείλω να ψάχνω να ξαναβρώ την πρώτη ικανοποίηση της ανάγκης, οφείλοντας ταυτόχρονα να αποδεχτώ ότι το αντικείμενο της πρώτης ικανοποίησης είναι οριστικά χαμένο, το οποίο παρ’ όλ’ αυτά θα ψάχνω αενάως. Αυτή είναι η πεμπτουσία της εργασίας του ναρκισσισμού. Η αυτογνωσία, δηλαδή η αναγνώριση αυτών των εργασιών, συναντάει απροσπέλαστα προσκόμματα. Δεν είναι διατεθειμένο όμως το υποκείμενο να μπει σε αυτήν την επώδυνη περιπέτεια, διότι του προτείνουμε να ανακατασκευάσει τις ψυχικές δομές για τις οποίες έχει δαπανήσει πολλή ενέργεια, ώστε να τις κατασκευάσει.

Δημόπουλος Βασίλης Ψυχίατρος - Ψυχαναλυτής

Ο Βασίλης Δημόπουλος είναι Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης, διδάσκων αναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Τις κλινικές και θεωρητικές του εργασίες που αφορούν το ναρκισσισμό, την εξέλιξη και οργάνωση του ψυχισμού, τις ψυχικές άμυνες και την ψυχοσωματική τις αναπτύσσει σε συνέδρια, σε άρθρα και στα βιβλία του. Δημοσίευσε: Η θεωρία και η κλινική του ναρκισσισμού (2010), Το σώμα και οι ψυχικές ανα-παραστάσεις του (2013), Οι ψυχικές άμυνες και τα παράδοξά τους (2016), Στοιχεία για την ψυχική μορφοποίηση (η δυναμική του τραύματος) (2017), Ψυχαναλυτική Τεχνική: Η τέχνη της ψυχανάλυσης (2017).

Σχετικές ομιλίες