Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ευρωεκλογές 2014 «Θα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά; Γιατί;»

Schulz Martin, Καμίνης Γιώργος, Βακάλης Αθανάσιος, Βιτάλη Ρέα, Ρομπόλης Σάββας, Τσαμουργκέλης Γιάννης, Χατζούλας Θωμάς, Χειμωνάς Θανάσης, Διαμαντοπούλου Άννα

4 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 60:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2661

Η  Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του «Δικτύου» για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργάνωσαν συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριο Martin Schulz με θέμα:

Ευρωεκλογές 2014 «Θα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά; Γιατί;»

Η συζήτηση είχε στόχο την ανάδειξη της σχέσης των Ευρωπαϊκών πολιτικών με τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων σε διαφορετικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. 

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:

- Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων

- Θανάσης Βακάλης, Πρόεδρος Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων «ΘΕΣγάλα»

- Ρέα Βιτάλη, Συγγραφέας και Αρθρογράφος στο Protagon

- Σάββας Ρομπόλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ

- Γιάννης Τσαμουργκέλης, Οικονομολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

- Θωμάς Χατζούλας, Διευθυντής της εταιρίας ένδυσης Forel

- Θανάσης Χειμωνάς, Συγγραφέας

Schulz Martin Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Martin Schulz γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1955 και μεγάλωσε στο Hehlrath της Γερμανίας, στην περιοχή των συνόρων της Γερμανίας με την Ολλανδία και το Βέλγιο. Μετά το γυμνάσιο αποφάσισε να αφιερωθεί στο πάθος του για τα βιβλία και πραγματοποίησε μαθητεία ως βιβλιοπώλης. Το 1982 άνοιξε το δικό του βιβλιοπωλείο στο Würselen, το οποίο διηύθυνε με επιτυχία επί μία δωδεκαετία.

Μετά την προσχώρησή του στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας σε ηλικία 19 ετών, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα. Σε ηλικία 31 ετών, εκλέχθηκε ως ο νεαρότερος δήμαρχος της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, θέση στην οποία παρέμεινε για ένδεκα έτη.

Από το 1994, ο Martin Schulz είναι βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχει υπηρετήσει σε μια σειρά επιτροπών. Πρώτα υπηρέτησε στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στη συνέχεια στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Από το 2000 διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας του SPD στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του ΕΚ.

Το 2004 εκλέχθηκε πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Martin Schulz τάχθηκε ενεργά υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας την προαγωγή της απασχόλησης και της ανάπτυξης, τη μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, την προάσπιση της ισότητας και τη δημιουργία μιας ισχυρότερης και περισσότερο δημοκρατικής Ευρώπης.

Ο Martin Schulz εκλέχθηκε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 17 Ιανουαρίου 2012 για θητεία διάρκειας δυόμισι ετών με 387 ψήφους.

Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών και στα χόμπι του συμπεριλαμβάνονται το διάβασμα, η ιστορία και το ποδόσφαιρο. Στα αγαπημένα του βιβλία συγκαταλέγονται «Ο γατόπαρδος» του Tomasi di Lampedusa και όλα τα βιβλία του Eric Hobsbawm.

Καμίνης Γιώργος π. Δήμαρχος Αθηναίων

Ο Γιώργος Καμίνης, χιακής καταγωγής, γεννήθηκε το 1954 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris II και το 1989 έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris I. Το 1990 εξελέγη Λέκτορας του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1998 Επίκουρος Καθηγητής. Το 2003 εξελέγη από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής «Συνήγορος του Πολίτη», θέση στην οποία επανεξελέγη τον Φεβρουάριο του 2008. Το 2010 παραιτήθηκε από την θέση του «Συνηγόρου του Πολίτη» προκειμένου να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων, θέση στην οποία και εξελέγη στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010. Ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2011. Επανεξελέγη τον Μάιο του 2014, για μία πενταετή θητεία. Εκτός από τη μητρική του γλώσσα τα ελληνικά, μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι έγγαμος με δύο παιδιά.

Προσωπικός ιστότοπος του Γιώργου Καμίνη

Βακάλης Αθανάσιος Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων «ΘΕΣγάλα»

Ο Θανάσης Βακάλης γεννήθηκε το 1973, κατάγεται από τον Πλατύκαμπο Λάρισας και είναι απόφοιτος της Ιατρικής. Από το 2001 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της αγελαδοτροφίας και της γεωργίας και είναι ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας. Από τις αρχές του 2011 είναι πρόεδρος του νεοσύστατου συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων Θεσσαλίας και Πιερίας με την επωνυμία «ΘΕΣγάλα».

Βιτάλη Ρέα Συγγραφέας και Αρθρογράφος στο Protagon
Η Ρέα Βιτάλη αρθρογραφεί στο Protagon και είναι συγγραφέας του βιβλίου "Κάποτε θα γράψω ένα βιβλίο".
Ρομπόλης Σάββας Διευθυντής Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ

Ο Σάββας Ρομπόλης είναι καθηγητής οικονομικών κοινωνικής πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και διδάκτορας οικονομικών επιστημών του ΙΧ Πανεπιστημίου των Παρισίων. Είναι συγγραφέας βιβλίων, άρθρων και εισηγήσεων σε συνέδρια καθώς και μέλος ομάδων εργασίας για την εκπόνηση ερευνών και μελετών σχετικών με ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Προσωπική ιστοσελίδα του Σάββα Ρομπόλη

Τσαμουργκέλης Γιάννης Οικονομολόγος - Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Ιωάννης Τσαμουργκέλης διδάσκει Διεθνή Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη τον Αύγουστο του 1960. Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και τέλειωσε το Η’ γυμνάσιο στα Πατήσια. Αποφοίτησε από το Οικονομικό της Νομικής το 1986. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1987, ενώ το 1990 αναγορεύτηκε διδάκτωρ (D.Phil) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι: “Unions and investment in UK manufacturing sector 1950-1987″.

Την διετία 1990-1992 απασχολήθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στον Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 1992-1998 δίδαξε στο American College of Greece, DEREE, ενώ εργάστηκε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2010 μέχρι το 2012.

Διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας σε θέματα αποκρατικοποιήσεων, αγοράς εργασίας και εργασιακών σχέσεων την τριετία 1993-1996 ενώ αμέσως μετά (1996-1997) ανέλαβε Πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας. Την περίοδο 1996-1999 εργάσθηκε ως Σύμβουλος Διοίκησης στον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρο Καρατζά.

Την τριετία 1999-2002 βρέθηκε στη θέση του Διευθύνοντος Σύμβουλου της Εθνικής Χρηματιστηριακής, κατόπιν του Γενικού Διευθυντή στη Γενική Τράπεζα (2002-2004) και Διευθυντή Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας (2004-2005). Την διετία 2006-2008 εργάσθηκε ως οικονομικός σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, της Ένωσης Ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών και της ναυτιλιακής εταιρίας Naftotrade Shipping and Commercial SA. Από το 2010 εκτελεί χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου στην Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης έχει εργασθεί ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Τραπεζών.

Ο Ιωάννης Τσαμουργκέλης έχει μακρά εμπειρία σε θέματα διοίκησης καθώς μεταξύ άλλων έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιριών: Galileo Hellas (1995-1996), Ελληνικών Ταχυδρομείων (1995-1996), Εκπαιδευτικό Κέντρο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1998-1999), Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (1998), Ethnodata (1998), Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (2001-2003), Interbank Systems DIAS (2002-2004), Sanyo Holding (2004-2007) και Oceanaut INC (2005-2009).

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον αφορά σε θέματα διεθνούς οικονομικής με ειδίκευση σε ζητήματα αγοράς εργασίας, χρηματοοικονομικής και ναυτιλιακής οικονομικής.

Χατζούλας Θωμάς Διευθυντής της εταιρίας ένδυσης Forel
Χειμωνάς Θανάσης Συγγραφέας
Ο Θανάσης Χειμωνάς γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με δύο διηγήματα στην εφημερίδα "Τα Νέα" -το πρώτο κυκλοφορεί στη συλλογή διηγημάτων "Έρωτας σε πρώτο πρόσωπο" (Κέδρος). Είναι πτυχιούχος φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, σπούδασε κινηματογράφο στο ίδιο πανεπιστήμιο και δημοσιογραφία στο Λονδίνο. Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο "Ραμόν" κυκλοφόρησε το 1998, το δεύτερο, "Σπασμένα Ελληνικά", το 2001 και ακολούθησαν: "Ανεξιχνίαστη ψυχή", 2003, "Η μπλε ώρα", 2005, "Ραγδαία επιδείνωση", 2007, "Δεν την αγαπάω πια", 2010. Το Μάιο του 2002 το "Ραμόν" εκδόθηκε στη Γαλλία από τις εκδ. Alter Edit, και το Μάρτιο του 2003 ακολούθησαν τα "Σπασμένα ελληνικά". Έχει εργαστεί ως αθλητικός συντάκτης σε πολιτική εφημερίδα. Αρθρογραφεί τακτικά στην ιστοσελίδα www.mediasoup.gr. Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να εκλεγεί. Σήμερα είναι γραμματέας του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ.
Διαμαντοπούλου Άννα Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ (HLG) για το Μέλλον του Κοινωνικού Κράτους

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).

Προσωπική ιστοσελίδα της Άννας Διαμαντοπούλου

Σχετικές ομιλίες