Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ενιαία Αγορά και Πολίτες

Μανδραβέλης Πάσχος, Μέξης Αδριανός, Μάρκου Δημήτρης, Ευαγγελίδου Αναστασία, Φλάκα Κατερίνα

19 Οκτωβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 132:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1560

Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να, ζουν, να σπουδάζουν, να ταξιδεύουν και να εργάζονται σε όποια χώρα της ΕΕ επιλέξουν, μπορούν, ερευνώντας την αγορά, να απολαμβάνουν τα οικονομικότερα αγαθά και τις πιο προσιτές υπηρεσίες, ενώ τα δικαιώματά τους, ως πολίτες και καταναλωτές, προστατεύονται από νόμους της ΕΕ σε όλες τις χώρες-μέλη ακριβώς όπως στην πατρίδα τους. Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν με τη δημιουργία της Ενιαίας Αγοράς, μέσω της οποίας οι άνθρωποι, τα αγαθά, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Με την έναρξη λειτουργίας της, εδώ και 20 χρόνια, η Ενιαία Αγορά έχει επιτύχει πολλά, αλλά υπάρχει ακόμα έργο σε εξέλιξη, που συνεχώς εξειδικεύεται, ενημερώνεται και επεκτείνεται όπου είναι απαραίτητο.

Με αφορμή την επέτειο για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς οργανώθηκαν, από τις 15 έως τις 20 Οκτωβρίου 2012, ειδικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις εκδηλώσεις αυτές – που είχαν ως σκοπό να επισημανθούν τα επιτεύγματα του παρελθόντος αλλά και τα προβλήματα του παρόντος - συμμετείχαν πολίτες και επιχειρήσεις της Ευρώπης, αλλά και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των Κυβερνήσεων των κρατών μελών.

Στο πλαίσιο αυτό η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, διοργάνωσε διημερίδα στις 18 & 19 Οκτωβρίου, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με θέμα: "20 χρόνια Ενιαία Αγορά – Νέα ώθηση στην οικονομία".

Η διημερίδα περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη είχε τον τίτλο «Νέα ώθηση στην Οικονομία» (με συντονιστή τον καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια), η δεύτερη είχε ως θέμα «Ενιαία αγορά και επιχειρηματικότητα» (με συντονιστή τον Δημήτρη Πεφάνη, Διευθυντή του in.gr. ) και η Τρίτη επικεντρώθηκε στην «Ενιαία Αγορά και τους πολίτες» (με συντονιστή το δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη).

Το blod.gr βιντεοσκόπησε και προβάλλει το σύνολο των ομιλιών της διημερίδας καθώς και ολόκληρες τις συζητήσεις που ακολούθησαν.

Μανδραβέλης Πάσχος Δημοσιογράφος, Καθημερινή

O Πάσχος Mανδραβέλης γεννήθηκε το 1963 στην Kοζάνη. Σπούδασε Οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο τα ΜΜΕ (Media Studies) στη «Νέα Σχολή Κοινωνικών Ερευνών» (New School for Social Research) της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ.

Δημοσιογραφεί σε αθηναϊκές πολιτικές εφημερίδες από το 1982. Σήμερα είναι από τους πιο γνωστούς αρθρογράφους της «Καθημερινής», ενώ εμφανίζεται συχνά και στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Είναι μέλος της Eλληνικής Eταιρείας Oικονομολόγων, της Ένωσης Συντακτών Hμερησίων Eφημερίδων Aθηνών (ΕΣΗΕΑ) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Επίσης έχει διατελέσει μέλος του Electronic Frontier Foundation (EFF), και της American Association for the Advancement of Science.

Βιβλία:
Ο πρώτος μου υπολογιστής (Εκδόσεις Καστανιώτη), Η ιστορία των υπολογιστών (Εκδόσεις Καστανιώτη),  Η δικτατορία στον κυβερνοχώρο - Μετάφραση στα ελληνικά του βιβλίου του David Brown (Εκδόσεις Καστανιώτη), Είπαν. Το λεξικό του έξυπνου λόγου (Έκδόσεις Καστανιώτη), Ασκήσεις φιλελευθερισμού (Εκδόσεις Δαρδανός), Υπό το μηδέν. Τέσσερα σχόλια για την κρίση (Εκδόσεις Ωκεανίδα), Η βία (Εκδόσεις Πόλις).

Μέξης Αδριανός Στέλεχος Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Μάρκου Δημήτρης Αναπληρωτής Συνήγορος Καταναλωτή

Γεννήθηκε στα Σπάτα το 1969. Αποφοίτησε από το Λύκειο Σπάτων. Είναι κάτοχος Master of Business Administration από το European University - Γαλλία με ειδίκευση στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση (Επιχειρήσεων και Τραπεζών) καθώς επίσης και στα συστήματα προβλέψεων. Είναι κάτοχος Bachelor of Business Administration από το European University - Ελβετία με ειδίκευση στη Διεθνή Διοίκηση και το Μάρκετινγκ.

Έχει διατελέσει Διευθυντής Υποκαταστήματος και μέλος Δ.Σ. Χρηματιστηριακών Εταιρειών Λήψης και Διαβίβασης Εντολών. Έχει διατελέσει Νομαρχιακός Σύμβουλος και  Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Έχει διατελέσει μέλος της 9ης Μόνιμης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Ανάπτυξης σε θέματα Κοστολόγησης και Έρευνας Αγορών Τιμών, και στο Δ.Σ του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθηνών-Πειραιώς.

Ευαγγελίδου Αναστασία Your Europe Advice
Φλάκα Κατερίνα Διαχειρίστρια Δικτύου EURES στην Ελλάδα

Σχετικές ομιλίες