Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η πολιτική του Ανθρώπου: υποσχέσεις και κίνδυνοι

Phillips Anne, Δραγώνα Θάλεια, Featherstone Kevin, Ξυτάκη Μαρία

23 Απριλίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 84:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1326
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Megaron Plus συνεχίζει τη συνεργασία του με το London School of Economics and Political Science (LSE) και με τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science υποδέχτηκε μια ακόμη διακεκριμένη ομιλήτρια του φετινού κύκλου διαλέξεων εκπροσώπων του LSE. Πρόκειται για την Anne Phillips, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών (LSE), η οποία παρουσίασε τη διάλεξη με τίτλο «Η πολιτική του Ανθρώπου: υποσχέσεις και κίνδυνοι». Στην εκδήλωση έλαβε επίσης μέρος ως σχολιαστής η Θάλεια Δραγώνα, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην βουλευτής. Συντόνισε ο Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Κύκλου «Νέες σκέψεις για έναν κόσμο που αλλάζει». 

Αναφορικά με το θέμα της διάλεξης η Αν Φίλλιπς αναφέρει σε σύντομο σημείωμά της:

«Σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να μαστίζεται από τον ρατσισμό, τον μισογυνισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία και άλλα είδη μίσους του “άλλου”, χρειάζεται επειγόντως να προσδιορίσουμε μια κάποια έννοια του ανθρώπου, μια κάποια έννοια του τι κοινό έχουμε, ως ανθρώπινα όντα, που να μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε την ισότητά μας. Όμως, ποιος ή τι είναι αυτός ο “άνθρωπος”; Ουσιαστικές προσεγγίσεις, που παγιδεύονται στο πλαίσιο της ορθολογικότητας, της ικανότητας δράσης μας ή διαχωρισμού του εαυτού μας από τη φύση, συχνά συμβάλλουν στον αποκλεισμό συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων. Επιπλέον, δεν αποτελεί λύση το να στραφούμε απλώς στο αντίθετο, σε μια κενή περιεχομένου εκδοχή που να αρνείται τη σημασία της διαφοράς. Το να λέμε “δεν έχει σημασία αν είσαι άνδρας ή γυναίκα, μαύρος ή λευκός, αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι είμαστε ανθρώπινα όντα” μπορεί να οδηγήσει σε έναν άγονο συναισθηματισμό ή σε έναν απολιτικό ανθρωπισμό που αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την ανισότητα. Η πολιτική του ανθρώπου ενέχει τόσο υποσχέσεις όσο και κινδύνους και, σε αυτή τη διάλεξη, θα επιδιώξουμε να εξερευνήσουμε μέρος του πεδίου τους».     

Phillips Anne Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στην έδρα Graham Wallas, London School of Economics - Fellow της Βρετανικής Ακαδημίας και της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών

Η Anne Philips (Αν Φίλλιπς) είναι εξέχουσα μορφή στον χώρο των Πολιτικών Επιστημών και των Σπουδών Φύλου. Γράφει για ζητήματα που αφορούν στη δημοκρατία, την αντιπροσώπευση, την ισότητα, την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στη φεμινιστική θεωρία, το σώμα, τον κοσμοπολιτισμό, τον άνθρωπο και τον ανθρωπισμό. Είναι Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστήμων στην έδρα Graham Wallas του London School of Economics, όπου άρχισε να διδάσκει Θεωρία των Φύλων το 1999. Διετέλεσε επίσης Διευθύντρια του Ινστιτούτου των Φύλων έως το 2004. Μεγάλο μέρος του έργου της θεωρείται ότι προκάλεσε κλυδωνισμούς στο οικοδόμημα της σύγχρονης φιλελεύθερης θεωρίας. Το 1992, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Επιστημών τής απένειμε το βραβείο Victoria Schuck για το Καλύτερο Βιβλίο σχετικά με τις γυναίκες και την πολιτική (Engendering Democracy, 1991). Το 1999, ανακηρύχθηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Άαλμποργκ και το 2013 του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Από το 2002 έως το 2006 εργάστηκε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Δύο χρόνια αργότερα, η βρετανική Ένωση Πολιτικών Επιστημών τής απένειμε ειδική διάκριση για τη συμβολή της στην εξέλιξη των Πολιτικών Επιστημών. Το 2003, εξελέγη μέλος (Fellow) της Βρετανικής Ακαδημίας και το 2013 της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών. Το 2014, συνεργάστηκε με το Κέντρο Ηθικής, Κοινωνικής και Πολιτικής Θεωρίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια. Είναι πολυγραφότατη. Έχει εκδώσει δεκάδες ατομικά συγγράμματα που έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και έχει συμμετάσχει ως συντάκτρια στην έκδοση ομαδικών επιστημονικών έργων.

Δραγώνα Θάλεια Καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ

Η Θάλεια Δραγώνα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Είναι Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας και Πρόεδρος στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπούδασε Ψυχολογία στην Ελλάδα και την Αγγλία και το 1984 έλαβε τον τίτλο της διδάκτορος στην Κοινωνική Ψυχολογία από το Aston University in Birmingham.

Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται σε θέματα κοινωνικής ταυτότητας και στη διαπλοκή ατομικών και συλλογικών διεργασιών. Ειδικότερες θεματικές των ερευνητικώ ενδιαφρόντων της είναι η κοινωνιοψυχολογική ταυτότητα και οι ομαδικές σχέσεις, η διαπολιτισμική εκπαίδευση και ο εθνοκεντρισμός του εκπαιδευτικού συστήματος, οι κοινωνικές διακρίσεις, η πρόληψη και η προαγωγή της πρώϊμης ψυχοκοινωνικής υγείας, η μετάβαση στη γονική ιδιότητα, συγκρότηση της πατρότητας/ανδρισμού. Επίσης την απασχολούν θέματα ερευνητικής μεθοδολογίας και η σχέση ποσοτικών και ποιοτικών τεχνικών. Έχει διευθύνει και συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα και έχει εκτενή ερευνητική δραστηριότητα καθώς και εφαρμοσμένη πράξη γύρω από τη μειονότητα στη Θράκη.

Featherstone Kevin Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, London School of Economics and Political Science

Ο Kevin Featherstone είναι Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science και κάτοχος της Έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα, είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και διατέλεσε επί μακρόν Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) και Συμπρόεδρος της Μονάδας LSEE-Έρευνα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου. Υπήρξε το πρώτο ξένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) στην Ελλάδα (2010-2013). Κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του «Atomium Culture» στις Βρυξέλλες, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί τη συνεργασία στον Ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Το 2013 τιμήθηκε με το παράσημο ‘Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα’ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε ένα από τα βιβλία του (γραμμένο σε συνεργασία με τον Kenneth Dyson) ως ένα από τα ‘100 αξιοσημείωτα βιβλία για την Ευρώπη’. Αρθρογραφεί συχνά στην Καθημερινή.

Έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Harvard. Επίσης, κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στα Πανεπιστήμια του Στίρλινγκ και του Μπράντφορντ. Το 2009-10, συμμετείχε στη συμβουλευτική επιτροπή για την κυβερνητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε εκείνη της σύγχρονης Ελλάδας. Οι αναλύσεις του αφορούν τα γνωστικά πεδία της συγκριτικής πολιτικής, των δημόσιων πολιτικών, της πολιτικής οικονομίας και του «Εξευρωπαϊσμού». Τα κυριότερα βιβλία που έχει δημοσιεύσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα αφορούν: τις πολιτικές «Εξευρωπαϊσμού», τις σχέσεις Η.Π.Α και Ε.Ε, τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Νομισματική Ένωση, τις πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα μετά το 1974, την Ελλάδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τα όρια του «Εξευρωπαϊσμού» στην Ελλάδα και τις εγχώριες απεικονίσεις της Ευρώπης.

Ξυτάκη Μαρία Επίτιμη Πρόεδρος, Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων του London School of Economics

Η Μαρία Ξυτάκη εργάζεται ως Project Leader στο Τμήμα Group Financial Management and Control και συγκεκριμένα στο γραφείο του CFO στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στο project management καθώς και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αποτελεσματικών στρατηγικών digital marketing, διαφήμισης, εταιρικής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει εργαστεί για την Thomson Reuters, τη Γενική Τράπεζα και για διεθνή fashion brands καθώς και για διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής online υπηρεσιών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου MSc in New Media, Information and Society από το London School of Economics and Political Science και πτυχιούχος Ψυχολογίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree College) από το οποίο αποφοίτησε με διάκριση. Είναι αισιόδοξη εκ φύσεως και πιστεύει στη δύναμη του ανθρώπινου μυαλού και τη σκληρή δουλειά. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό από το 2010. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics.

Σχετικές ομιλίες

Transitions | Συμπόσιο: Γ΄Ενότητα - Η Ουγγαρία στο επίκεντρο: Οι δυναμικές της δημοκρατικής οργάνωσης από τα κάτω στην κουλτούρα και στην κοινωνία των πολιτών (πάνελ) 90:14

Νοε 28, 2015

Transitions | Συμπόσιο: Γ΄Ενότητα - Η Ουγγαρία στο επίκεντρο: Οι δυναμικές της δημοκρατικής οργάνωσης από τα κάτω στην κουλτούρα και στην κοινωνία των πολιτών (πάνελ)

KissPál Szabolcs Somogyi Hajnalka Laszlo Luca Janka Páldi Lívia Lotker Zupanc Sodja

Γλώσσα: Αγγλική, με παράλληλη ελληνική μετάφραση