Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Επένδυση στο μέλλον: Οι πόλεις ως δημιουργοί ανάπτυξης και βιωσιμότητας

Παναγιωτάκου Αφροδίτη, Πιερρακάκης Κυριάκος, Θωμάτος Γιάννης, Καΐκα Μαρία, Ντούσας Βασίλης

4 Οκτωβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 49:25 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 711
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά το διεθνές συνέδριο “Greece Forward III” που συνδιοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ με το FEPS. Η φετινή θεματολογία του συνεδρίου αφορούσε «Προοδευτικές πολιτικές για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο» και τις εργασίες του άνοιξε με ομιλία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον σύγχρονο ρόλο της πόλης ως συνδετικού κρίκου μεταξύ του έθνους-κράτους και των υπερεθνικών οργανισμών, στην σημασία των ευρωπαϊκών θεσμών επιβράβευσης και ανάδειξης των πρωτοπόρων πόλεων, στην τεράστια ανάγκη για καινοτομία στην αστική ζωή και στην λειτουργία των δήμων καθώς και στον ρόλο των σύγχρονων πόλεων να απορροφούν τους κοινωνικούς κραδασμούς, τους διαχωρισμούς και τις ανισότητες.
 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου, στην εισαγωγική της ομιλία μίλησε για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων των πόλεων του 21ου αιώνα, με σύγχρονη ματιά κι όχι μέσα από ιδεολογίες και προκαταλήψεις του παρελθόντος, προτείνοντας περισσότερη αυτοτέλεια, αποκέντρωση και απελευθέρωση δυνάμεων στην αυτοδιοίκηση.
 

Το συνέδριο περιελάμβανε συνολικά 4 ενότητες με συζητήσεις για το μέλλον των πόλεων, από την διασύνδεσή τους και την πολυμορφία τους μέχρι τις καινοτόμες δράσεις και την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη, με την συμμετοχή στελεχών της αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων think tanks και ερευνητικών ιδρυμάτων.
 

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την συζήτηση μεταξύ τριών δημάρχων εκ των μεγαλύτερων δήμων της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά)  και της προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννας Διαμαντοπούλου με θέμα λύσεις και προτάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος.

Παναγιωτάκου Αφροδίτη Διευθύντρια Πολιτισμού - Διευθύντρια Επικοινωνίας & Marketing, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση

H Αφροδίτη Παναγιωτάκου, με ειδίκευση στην πολιτιστική διαχείριση, είναι Διευθύντρια Πολιτισμού και Διευθύντρια Επικοινωνίας & Marketing της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Επιπλέον, είναι υπεύθυνη των δράσεων του Αρχείου Καβάφη και μέλος της οργανωτικής και επικοινωνιακής ομάδας του Rethink Athens – του προγράμματος ανάπλασης του Κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου. Η προηγούμενη εργασιακή της εμπειρία περιλαμβάνει τη διεύθυνση του τομέα Επικοινωνίας και Marketing της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Συμβούλου Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων στο Υπουργείο Πολιτισμού (2004-2007). Έχει εργαστεί σε πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Royal Opera House, Cheek by Jowl, Hellenic Centre / Λονδίνο) και έχει υπάρξει μέλος επιτροπών που σχετίζονται με την πολιτιστική πολιτική στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Έχει σπουδάσει Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (υποτροφία Παπαδάκη / υποτροφία Πανεπιστημίου Αθηνών) και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αισθητική (υποτροφία Ιδρύματος Μιχελή) και εν συνεχεία στην Πολιτιστική Πολιτική και Διαχείριση με εξειδίκευση στην ιδιωτική χορηγία στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Είναι επίσης μέλος του German Marshal Fund of the United States (GMF).

Πιερρακάκης Κυριάκος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Είναι πολιτικός επιστήμονας και πληροφορικός. Είναι απόφοιτος του MIT (M.Sc. στην τεχνολογική πολιτική), του Harvard Kennedy School (M.A. στη δημόσια πολιτική) και του τμήματος πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων.

Κατά το παρελθόν εργάστηκε ως διευθυντής ερευνών του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις». Από τη θέση αυτή συντόνισε σειρά ερευνητικών ομάδων με έμφαση σε μελέτες που είχαν ως κύριο αντικείμενο την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Έχει εργαστεί επίσης σε ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού πάνω σε αντικείμενα που έχουν σχέση με την τεχνολογική πολιτική και έχει διατελέσει πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας.

Γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Θωμάτος Γιάννης Αντιπρόεδρος, Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Ο Γιάννης Θωμάτος είναι αντιπρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διεξήχθη το Μάρτιο του 2017 στους Δελφούς και επιστημονικός συνεργάτης στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας και στο Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καΐκα Μαρία Καθηγήτρια Αστικού, Περιφερειακού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Άμστερνταμ
Η Μαρία Καΐκα είναι Καθηγήτρια Αστικού, Περιφερειακού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Άμστερνταμ. Παλαιότερα, υπήρξε Καθηγήτρια Αστικής Ανθρωπογεωγραφίας στο τμήμα Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (Αγγλία).
Ντούσας Βασίλης Σύμβουλος θεμάτων Διεθνών Σχέσεων, FEPS

Ο Βασίλης Ντούσας είναι Σύμβουλος θεμάτων Διεθνών Σχέσεων στο Foundation for European Progressive Studies (FEPS), όπου συντονίζει διάφορα διεθνή έργα και δραστηριότητες και διεξάγει πολιτική έρευνα.

Είναι κάτοχος MSc στις Διεθνείς Σχέσεις από το London School of Economics (2011) και ειδικεύεται κυρίως στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών ζητημάτων ασφάλειας.

Πριν την ένταξή του στο FEPS, εργάστηκε ως σύμβουλος επικοινωνίας και πολιτικής στο Δήμο Θεσσαλονίκης, παρέχοντας συμβουλές στους τομείς των διεθνών υποθέσεων και των δια-δημοτικών διπλωματικών σχέσεων.

Ξεκίνησε την καριέρα του στις Βρυξέλλες, συμμετέχοντας σε πρακτική άσκηση στη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, στη συνέχεια, εργάστηκε ως σύμβουλος δημοσίων υποθέσεων στην APCO Worldwide.

Σχετικές ομιλίες