Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Επιχειρηματικότητα και Έρευνα: Νέα εταιρική σχέση για μία νέα ανταγωνιστική οικονομία

Κριμιζής Σταμάτης, Πασπαλιάρης Γιάννης, Σπηλιώτη Αγνή, Τσεκούρας Κώστας, Κωτσής-Γιανναράκης Γιάννης, Κογεβίνα Τατιάνα, Φωτεινός Σπύρος

6 Νοεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 114:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1685
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με στόχο την ανάδειξη της καινοτομίας και των τεχνολογιών αιχμής ως καθοριστικών παραμέτρων για την ανάπτυξη μιας δυναμικής οικονομίας, που θα στηρίζει σύγχρονες θέσεις εργασίας και την πρόκληση χάραξης εθνικών στρατηγικών, ο ΣΕΒ διοργάνωσε την Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012 δημόσια εκδήλωση με θέμα: «Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Τεχνολογικές Προτεραιότητες», στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Σκοπός της παρέμβασης του ΣΕΒ είναι να συμβάλει σε μία ευρύτερη δημόσια συζήτηση για τις τεχνολογικές προτεραιότητες της χώρας και να αναδείξει τη σπουδαιότητα καθώς και την αλληλεξάρτηση τεχνολογίας, καινοτομίας, έρευνας και ανταγωνιστικότητας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Επιχειρηματικότητα και Έρευνα: Νέα Εταιρική Σχέση για μια ανταγωνιστική οικονομία», την οποία συντόνισε ο κ. Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής ΕΜΠ, Εργαστήριο Βιομηχανικής & Ενεργειακής Οικονομίας και στην οποία συμμετείχαν οι κκ. Σταμάτης Κριμιζής, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, Επιστημονικός Διευθυντής Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Αγνή Σπηλιώτη, Διεύθυνση Υποστήριξης Ερευνητικών Προγραμμάτων, Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας, Γιάννης Πασπαλιάρης, Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής Εργαστηρίου Μεταλλουργίας, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών Μηχανικών, Κώστας Τσεκούρας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης, Γενικός Διευθυντής, Σύνδεσμος Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος, Τατιάνα Κογεβίνα, Vice-President, Corporate Development, RAYCAP ΑΕ και Σπύρος Φωτεινός, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Έρευνας & Καινοτομίας, LAVIPHARM. Στη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε τα στελέχη της έρευνας, οι  έγκριτοι πανεπιστημιακοί καθώς και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων προσέγγισαν τα κρίσιμα προβλήματα της σχέσης έρευνας και επιχειρήσεων στην Ελλάδα, μέσα από διαφορετικές εμπειρίες, αλλά συμφωνώντας ότι «είναι αναγκαίο να δούμε ξανά αυτήν τη σχέση μέσα από τη διαμόρφωση νέων αποτελεσματικών εργαλείων συνεργασίας, μιας νέας αντίληψης για την προώθηση της έξυπνης εξειδίκευσης και της ανοικτής καινοτομίας».

Κριμιζής Σταμάτης Ομότιμος Διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ΗΠΑ - Ακαδημαϊκός, Έδρα Επιστήμης του Διαστήματος, Ακαδημία Αθηνών - - Επικεφαλής Ερευνητής, NASA Voyager 1 & 2

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα (1961), το Master (1963) και το Διδακτορικό του (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής.

Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004.

Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συµπεριλαμβανομένων και των Voyagers 1 και 2 στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και στον Τιτάνα. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους οκτώ πλανήτες, καθώς επίσης και την αποστολή New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) που εξερεύνησε τον Πλούτωνα τον Ιούλιο, 2015.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 600 εργασίες σε περιοδικά και βιβλία µε πάνω από 22.000 ετεροαναφορές, σχετικά µε τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα.

Έχει λάβει τρεις φορές το NASA Exceptional Scientific Achievement Medal (1981, 1986, 2014), είναι διακεκριμένο µέλος (Εταίρος) της American Physical Society, της American Geophysical Union, της American Association for the Advancement of Science και του American Institute of Aero nautics and Astronautics, αποδέκτης του COSPAR’s Space Science Award (2002), του Basic Sciences Award (1994) της International Academy of Astronautics όπου προεδρεύει του Board of Trustees for Basic Sciences, το Χρυσό Μετάλλιο του Council of European Aerospace Societies (CEAS) (2011), το Jean Dominique Cassini Medal της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (EGU) (2014) της οποίας κηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος, το James Van Allen Space Environments Award του American Institute of Aeronautics and Astronautics (2014) και το Voyager Silver Achievement Award της NASA (2014).

Το 2015 το Smithsonian National Air and Space Museum της Ουάσινγκτον του απένειμε το Τρόπαιο για Συνολική Επίτευξη (Trophy for Lifetime Achievement). Το 2016 τιμήθηκε με το NASA Exceptional Public Service Medal (2016). Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών και Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Εκλέχθηκε µέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2004) και διευθύνει το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας και υπηρέτησε (2006-2010) ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Πασπαλιάρης Γιάννης Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Μεταλλουργίας, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών, ΕΜΠ

Είναι Καθηγητής στον Τομέα Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών, της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών, Πρόεδρος της Σχολής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Οι ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα επεξεργασίας μεταλλευμάτων και της εξαγωγικής μεταλλουργίας, την τεχνοοικονομική αξιολόγηση νέων παραγωγικών διαδικασιών και τη σύνθεση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από μεταλλεύματα και βιομηχανικά ορυκτά για την κατασκευαστική βιομηχανία. Έχει συγγράψει και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 114 άρθρων σε Διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

Είναι μέλος της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει πρόσφατα να βοηθήσει την Κοινότητα να αναπτύξει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα που αφορούν στον τομέα των πρώτων υλών.

Διαθέτει σημαντική εμπειρία στον συντονισμό και τη διεκπεραίωση ερευνητικών προγραμμάτων στο γνωστικό του αντικείμενο. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει είτε ως συντονιστής είτε ως εταίρος σε 57 Ευρωπαϊκά και 10 Εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Υπήρξε συντονιστής δύο μεγάλων Θεματικών Δικτύων (Networks) χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε., EUROTHEN (European Thematic Network on Extractive Industries) και OSNET (Thematic Network on Ornamental Stones) ενώ συμμετείχε και στο NESMI (Network on European Sustainable Mining and Processing Industries). Στόχος αυτών των προγραμμάτων ήταν η ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού δικτύου βιομηχανιών, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με κοινό ενδιαφέρον στην εκμετάλλευση των πρώτων υλών.

Διαθέτει 3 πατέντες (2 Διεθνείς και 1 Εθνική) που σχετίζονται με τεχνολογίες επεξεργασίας ορυκτών ενώ έχει επίσης διακριθεί με το 3ο Βραβείο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για τη περίοδο 1995-2001, για την πιο επιτυχημένη πατέντα σχετικά με τη παραγωγή μονοένυδρης αλουμίνας με τη μέθοδο Bayer.

Σπηλιώτη Αγνή Προϊσταμένη Δ/νσης Σχεδιασμού & Προγραμματισμού Πολιτικών & Δράσεων Έρευνας & Καινοτομίας, Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

H Δρ Αγνή Σπηλιώτη προΐσταται της Δ/νσης Σχεδιασμού & Προγραμματισμού Πολιτικών & Δράσεων ΕΤΑΚ στην Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Έχει σπουδάσει Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος και DEA Βιολογικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie – Paris VI.

Από το 1984 εργάζεται στη ΓΓΕΤ όπου έχει διατελέσει Προϊσταμένη διαφόρων Τμημάτων και Διευθύνσεων. Το 2012-13 διηύθυνε το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας. Έχει μακρά πείρα στο σχεδιασμό πολιτικών και δράσεων ΕΤΑΚ, στη διαχείριση Προγραμμάτων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων, καθώς και στη Διεθνή Συνεργασία. Έχει ορισθεί εθνικός εκπρόσωπος σε διάφορες Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο (Ομάδες του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διαχειριστικές Επιτροπές του Προγράμματος Πλαισίου, των ERA-Nets, της OMC και σε Επιτροπές του ΟΟΣΑ). Έχει αξιολογήσει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει συμμετάσχει σε διεθνείς ομάδες εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των εθνικών συστημάτων έρευνας της Μολδαβίας και του Κιργιστάν. Έχει εκπονήσει εργασίες στον τομέα της ερευνητικής και τεχνολογικής πολιτικής και έχει συμμετάσχει σε  πολυάριθμες εθνικές και διεθνείς διασκέψεις, συνέδρια, εργαστήρια και άλλες εκδηλώσεις. Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από το Γαλλικό Κράτος.

Τσεκούρας Κώστας Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών - Πρόεδρος Επιστημονικού Πάρκου Πατρών

Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει Πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών (M.A.) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διδακτορικό Δίπλωμα στα Οικονομικά της Παραγωγής και της Τεχνολογίας από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα οικονομικά της αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας, της κλαδικής δυναμικής), των οικονομικών της καινοτομίας και των ενεργειακά αποτελεσματικών τεχνολογιών.

Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό εργασιών σε αναγνωρισμένα Διεθνή Επιστημονικά περιοδικά και συγκεντρώνει επίσης μεγάλο αριθμό αναφορών στο έργο του. Έχει εκτενή ερευνητική εμπειρία σαν Επιστημονικός Υπεύθυνος και σαν Ερευνητής σε Έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Από τον Νοέμβριο του 2010 είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών. Έχει ένα γιο 16 χρονών και ζει μόνιμα στην Πάτρα.

Κωτσής-Γιανναράκης Γιάννης Γενικός Διευθυντής, Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος

Ο Γιάννης Κωτσής - Γιανναράκης γεννήθηκε το 1959 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στο χώρο του διαδικτύου, των ηλεκτρονικών εκδόσεων και του ψηφιακού περιεχομένου από το 1985. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Δημοσιογραφικούς Οργανισμούς, όπως με τον Όμιλο Λαμπράκη ως Γενικός Διευθυντής του in.gr, με τον ΔΟΛ από το 1998 ως Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού ROM, των ηλεκτρονικών εκδόσεων καθώς και λοιπών έντυπων εκδόσεων του Ομίλου. Από τα τέλη του 2010 συντονίζει την πρωτοβουλία για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά (mywikipedia.gr). Σπούδασε Βιολογικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συμμετείχε ως ιδρυτής και βασικός μέτοχος στις εταιρείες Harda Ltd το 1986 και τη Magenta Ltd τo 1989. Από τον Ιούλιο 2011 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή  στον Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας.

Κογεβίνα Τατιάνα Vice President, Corporate Development, Raycap AE
Φωτεινός Σπύρος Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, LAVIPHARM AE

Σχετικές ομιλίες

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 4: Η επανάσταση του αυτονόητου – Πεδία ανάπτυξης 164:35

Ιουν 13, 2017

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 4: Η επανάσταση του αυτονόητου – Πεδία ανάπτυξης

Βερνίκος Γεώργιος Διακουλάκης Νίκος Καλογήρου Γιάννης Καρτάλης Κωνσταντίνος Κρητικός Αλέκος Τσαυτάρης Αθανάσιος Ανδρεάδης Ανδρέας Βακάλης Αθανάσιος Γιαννίτσης Τάσος Φέσσας Θεόδωρος Δήμτσα Σοφία

Γλώσσα: Ελληνική

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 - Έναρξη: Ομιλίες του Πρωθυπουργού, του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και του Υπουργού Ανάπτυξης 73:09

Απρ 04, 2013

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 - Έναρξη: Ομιλίες του Πρωθυπουργού, του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και του Υπουργού Ανάπτυξης

Σαμαράς Αντώνης Hahn Johannes Χατζηδάκης Κωστής Βιρβιδάκης Κυριάκος

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 1η Θεματική Ενότητα (Ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων - Δημόσια Διοίκηση) 66:41

Απρ 04, 2013

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 1η Θεματική Ενότητα (Ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων - Δημόσια Διοίκηση)

Φίρμπας Ιωάννης Κορπάκης Δημήτρης Φωτάκης Κώστας Τζαμαλούκας Κωνσταντίνος Τσακανίκας Άγγελος Μιχαηλίδης Γεώργιος Καρζής Φοίβος

Γλώσσα: Ελληνική

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 2η Θεματική Ενότητα (Ανθρώπινο δυναμικό – Κοινωνική ενσωμάτωση) 59:04

Απρ 04, 2013

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 2η Θεματική Ενότητα (Ανθρώπινο δυναμικό – Κοινωνική ενσωμάτωση)

Παπούλια Σταματία Καραντινός Δημήτρης Μουρίκη Αλίκη Μπαλούρδος Διονύσης Σούλης Σωτήρης Χρυσάκης Μανώλης Νώτης Νεκτάριος

Γλώσσα: Ελληνική