Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Quantifying the energy impact of heat mitigation technologies at the urban scale. The Riyadh mitigation project

Σανταμούρης Ματθαίος, Τσιπουρίδης Γιάννης, Πιστικός Σπύρος

5 Απριλίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:00:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 50
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Σε λιγότερο από 10 χρόνια, πρέπει να έχει συντελεστεί η ενεργειακή μετάβαση όλων των κτιρίων, κυρίως του κτιριακού αποθέματος κατοικιών και μη-οικιστικών κτιρίων, αλλά και οι προδιαγραφές νέων κτιρίων, με αναγκαίες παρεμβάσεις. Ταυτόχρονα, οι φυσικές καταστροφές ως μέρος της κανονικότητας, επιτάσσουν λύσεις Προσαρμογής απέναντι στη Κλιματική Κρίση, άμεσα. Οι επιχειρήσεις αναζητούν λύσεις Ανθεκτικότητας και Προστασίας. Με ποιο κόστος όμως; Πώς θα γίνουν παρεμβάσεις αναβάθμισης κτιρίων σε επίπεδο γειτονιάς; Πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της θερμικής νησίδας σε επίπεδο πόλεων; Πώς θα γίνουν οι οικισμοί πιο ανθεκτικοί και βιώσιμοι; Οι διαθέσιμοι πόροι δεν φτάνουν, πρέπει να αναζητηθούν βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις καινοτόμου χρηματοδότησης, μοντέλων Απανθρακοποίησης, Μετριασμού, αλλά κυρίως Προσαρμογής απέναντι όχι στη Κλιματική Αλλαγή, αλλά απέναντι σε αυτό που ονόμασε στην COP28 ο António Guterres, UN SG, Κλιματική Κατάρρευση: “We are living through climate collapse in real time – and the impact is devastating”.

Το Buildings -Energy Efficiency Conference 2024 παρουσίασε πρωτοπόρους χρηματοοικονομικούς μηχανισμούς, καθώς και μοντέλα retrofitting at community level, και τα σημαντικότερα case studies βιώσιμων κτιρίων και ενεργειακής αποδοτικότητας της ελληνικής αγοράς, το κανονιστικό πλαίσιο, τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες, υλικά, τεχνολογίες, μεθοδολογίες και συστήματα πιστοποίησης στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα στο Κτιριακό Τομέα και την Αγορά Ακινήτων.

Το συνέδριο
Από το Σχεδιασμό ως την Υλοποίηση αλλά και στην Συντήρηση Κτιρίων, η Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων είναι η λύση στις συνεχόμενες ενεργειακές κρίσεις και αστάθεια τιμών. Τα καίρια ζητήματα που συζητήθηκαν είναι:

  • Αναβάθμιση κτιριακού αποθέματος, διαφορετικά η αγορά δεν μπορεί να τα κινήσει. Η ενεργειακή αναβάθμιση υπαρχόντων κελυφών συνεπώς, αποτελεί μοχλό αστικής ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων και στόχευση του κατασκευαστικού κλάδου.
  • Με κύριο ερώτημα ποιο μείγμα ενεργειακής απόδοσης θα χρησιμοποιηθεί σε νέα αλλά κύρια στα υπάρχοντα κελύφη κτιρίων στοχεύοντας σε μικρό ενεργειακό κυρίως, παρά περιβαλλοντικό, αποτύπωμα, με ποιες μεθόδους θα αναβαθμιστούν 4.5 εκατομμύρια κατοικίες και 2.5 εκατομμύρια μη οικιστικά κτίρια;
  • Τα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως εφαρμόζονται από το υπουργείο ΠΕΚΑ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος αρκούν;
  • Η ενεργειακή πιστοποίηση και οι διαφορές με τη περιβαλλοντική πιστοποίηση κτιρίων.
  • Τα νέα κτίρια και οι τάσεις που δημιουργούνται στην αγορά στο CRE, RE & FacilityManagement.

Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει την Κεντρική Ομιλία του Ματθαίου Σανταμούρη, Scientia, Distinguished, Professor of High Performance Architecture ,UNSW, και το fireside chat που ακολούθησε με το Γιάννη Τσιπουρίδη, Renewable Energy Consultant Engineer.

Σανταμούρης Ματθαίος Scientia, Distinguished, Professor of High Performance Architecture, UNSW
Τσιπουρίδης Γιάννης Renewable Energy Consultant Engineer
Πιστικός Σπύρος Αρχισυντάκτης του ημερήσιου newsletter Build της Boussias Media

Σχετικές ομιλίες

O Τομέας της Ενέργειας και η Κλιματική Κρίση στην Ελλάδα 02:27:42

Απρ 28, 2021

O Τομέας της Ενέργειας και η Κλιματική Κρίση στην Ελλάδα

Σκρέκας Κώστας Νικολάου Διονύσης Βέττας Νίκος Μανιάτης Γιώργος Σδούκου Αλεξάνδρα Καρτάλης Κωνσταντίνος Μαύρος Κωνσταντίνος Νάντσου Θεοδότα Κουντούρη Φοίβη Γεωργακόπουλος Θοδωρής

Γλώσσα: Ελληνική