Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

ΕΛΙΑΜΕΠ Hangouts: Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική

Μπλέτσας Μιχάλης, Μήτρου Λίλιαν, Λιναρδάτου Οντίν

25 Απριλίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:01:30 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 658
Ομιλητές
Μπλέτσας Μιχάλης
Μήτρου Λίλιαν
Λιναρδάτου Οντίν

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
25/04/2023

Διάρκεια
01:01:30

Εκδήλωση
ΕΛΙΑΜΕΠ Hangouts

Χώρος
Βιβλιοκαφέ ΕΝΑΣΤΡΟΝ

Διοργάνωση
Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ
WeFor
EUYouthHub

Κατηγορία
Τεχνολογία, Φιλοσοφία

Ετικέτες
τεχνητή νοημοσύνη, ηθική, καθημερινότητα, Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής και ο Οργανισμός WeFor, σε συνεργασία με το EUYouthHub, διοργάνωσαν διάλογο με τίτλο: ELIAMEP Hangouts: Ηθική και Τεχνητή Νοημοσύνη.

Συνομιλητές:
-Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής, MIT Media Lab
-Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πρόεδρος, Ινστιτούτο για το Δίκαιο της Ιδιωτικότητας, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία

Συντονίστρια: Οντίν Λιναρδάτου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, στο Έναστρον Βιβλιοκαφέ και ήταν αφιερωμένη στην τεχνητή νοημοσύνη. Πιο συγκριμένα, συζητήθηκαν τα ζητήματα ηθικής που δημιουργεί η όλο και αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας και το τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό.

Μπλέτσας Μιχάλης Διευθυντής Πληροφορικής, Media Lab, ΜΙΤ

Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ όπου και εργάζεται από το 1996. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της προσπάθειας «Ένα Λάπτοπ Ανά Παιδί» (OLPC) όπου και είχε κεντρική συνεισφορά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του πρωτοπόρου φορητού υπολογιστή «ΧΟ», καθώς και της συνδεσιμότητας του στο διαδίκτυο. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διαδικτυακή ασφάλεια, τα ασύρματα δίκτυα, την αυτοματοποίηση του εντοπισμού των ψευδών ειδήσεων και τη δημιουργία αποτελεσματικών υπολογιστικών υποδομών μηχανικής μάθησης υψηλής απόδοσης. Έχει υλοποιήσει δίκτυα ευζωνικής πρόσβασης βασισμένα σε τεχνολογίες αιχμής συμπεριλαμβανομένης μιας από τις πρώτες δοκιμαστικές πλατφόρμες ADSL καθώς και ποικίλες ασύρματες τεχνολογίες. Έχει πολυποίκιλη συμβουλευτική και επιχειρηματική εμπειρία παράλληλα με εκτεταμένη κοινωφελή δραστηριότητα. Έχει υπάρξει σύμβουλος κυβερνήσεων σχετικά με ζητήματα πολιτικής που αφορούν στην τεχνολογία και εμπειρογνώμων τεχνικών θεμάτων για αξιωματούχους ανώτατου επιπέδου. Έχει συν-ιδρύσει 2 εταιρείες και έχει διατελέσει διευθυντής και σύμβουλος σε πλήθος εταιρειών. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Μήτρου Λίλιαν Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η Ευαγγελία (Λίλιαν) Μήτρου είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ιδιωτικότητα, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία (Εuropean Public Law Organisation) και Δικηγόρος Αθηνών. Από τον Νοέμβριο 2016 είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Σπούδασε στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της (1993) στη Γερμανία με αντικείμενο τα μοντέλα προστασίας δεδομένων στη Γερμανία και τη Γαλλία. Διδάσκει Δίκαιο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Δίκαιο της Πληροφορίας/Διαδικτύου στο Τμήμα Μηχανικών και Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών). Διετέλεσε μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (1999-2003). Κατά την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ (2014) υπήρξε Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την προστασία δεδομένων (DAPIX) που διεξήγαγε τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ) και την Οδηγία για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (2016/680/ΕΕ) σε τεχνικό επίπεδο. Έχει διατελέσει μέλος/ πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών με αντικείμενο την προστασία προσωπικών δεδομένων, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, την ασφάλεια πληροφοριών- υποδομών-δικτύων, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.α (Ν. 2472/97, Ν. 3471/06, Ν. 3861/10, Ν. 3979/11 κ.α). Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά έργα με αντικείμενο την προστασία και την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε πολλά έργα συμμόρφωσης με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Έχει γράψει βιβλία και επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.

Λιναρδάτου Οντίν Δημοσιογράφος - Υπεύθυνη Επικοινωνίας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Η Οντίν Λιναρδάτου είναι δημοσιογράφος και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Σχετικές ομιλίες