Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Special Event - 3rd panel: AI and the future of the legal system

Τάσσης Σπύρος, Τρουλινός Επαμεινώνδας, Κόμνιος Κομνηνός, Χελιουδάκης Λευτέρης, Μπαμπασίκα Ευτυχία, Νούσιας Αλέξανδρος, Κουμπαράκης Μανόλης, Κοσμόπουλος Άρης

3 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:28:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 270

Στο πλαίσιο του SETN 2020 διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία η πρώτη ειδική εκδήλωση της Athens Legal Tech για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Ηθική και το Δίκαιο (Artificial Intelligence, Ethics and Law).

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης, επικεντρώθηκε σε νομικά και ηθικά ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έλαβαν χώρα εξαιρετικά καινοτόμες τοποθετήσεις και συζητήσεις για το μέλλον της Δικαιοσύνης και την επιρροή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαμόρφωσή του.

Τάσσης Σπύρος Δικηγόρος, LLM - Πρόεδρος, Ένωση για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και της Ιδιωτικότητας - Συνιδρυτής της Athens Legal Tech

Ο Σπύρος Τάσσης είναι Δικηγόρος με εξειδίκευση (LLM) και μακρά πρακτική ενασχόληση με τα ζητήματα του Δικαίου της Πληροφορικής, των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και των Προσωπικών Δεδομένων.

Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Ιδιωτικότητας, co-chair του Greek Chapter της IAPP (International Association of Privacy Professionals) είναι συνεργάτης της Επιστημονικής Ομάδας Δικαίου Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και έχει διατελέσει συνεργάτης του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής του ΕΚΠΑ. Επίσης είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του νομικού περιοδικού ΔιΜΕΕ (Δίκαιο Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνιών), υπεύθυνος για τα νομικά θέματα του Διαδικτύου, της Πληροφορικής και της Ιδιωτικότητας και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες και σχολιασμούς αναφορικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τις νέες τεχνολογίες και το δίκαιο επικοινωνιών και πληροφορικής σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά. Είναι Συνιδρυτής της Athens Legal Tech.

Προπτυχιακές Σπουδές
Νομική Σχολή Αθηνών

Μεταπτυχιακές Σπουδές
Glasgow - University of Strathclyde |IT and Telecommunications Law

Ιστότοπος του δικηγορικού γραφείου του Σπύρου Τάσση

Τρουλινός Επαμεινώνδας Διοικητικός Δικαστής
Κόμνιος Κομνηνός Επίκουρος Καθηγητής, Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο
Χελιουδάκης Λευτέρης KU Leuven Center for IT & IP Law (CiTiP), KU Leuven, Βέλγιο

Ο Λευτέρης Χελιουδάκης είναι δικηγόρος με ειδίκευση στο πλέγμα σχέσεων μεταξύ δικαίου και νέων τεχνολογιών (LL.M.) και τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες (M.Sc.). Επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της ανεπτυγμένης αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Μπαμπασίκα Ευτυχία Νομικός - Υποψήφια Διδάκτωρ

Η Ευτυχία Μπαμπασίκα, LL.M., Υπ. ΔΝ., είναι Δικηγόρος και Μέλος Ερευνητικής Ομάδας στο Ινστιτούτο Max Planck για τη Μελέτη του Εγκλήματος, της Ασφάλειας και του Δικαίου.

Νούσιας Αλέξανδρος Νομικός Σύμβουλος

Ο Αλέξανδρος Νούσιας είναι Δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, νέων μέσων επικοινωνίας και ανοικτών δεδομένων. Είναι Συνεργάτης Έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπεκοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, είναι συνιδρυτής του MyData Greece και ιδρυτικό μέλος της ελληνικής πρωτοβουλίας Creative Commons.

Σύμβουλος Νομικών Υπηρεσιών σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς, με εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων, Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ανοιχτών Δεδομένων, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού. Διακεκριμένος εισηγητής σε πλήθος και Ευρωπαϊκές χώρες.

Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Πνευματική Ιδιοκτησία από το Πανεπιστήμιο του Manchester και πτυχίου Νομικής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Νομικός Υπεύθυνος των Creative Commons Ελλάδος, Νομικός Υπεύθυνος του Open Data Institute – Κόμβος Αθήνας και εργάζεται ως Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων σε Ευρωπαϊκά Κονσόρτια. Παράλληλα έχει πολλές Εισηγήσεις σε διάφορα Διεθνή Συνέδρια και fora ανά τον κόσμο. Από το έτος 2008 εργάζεται ανεξάρτητα και παρέχει σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς πλήρεις νομικές υπηρεσίες.

Κουμπαράκης Μανόλης Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ

Ο Μανόλης Κουμπαράκης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΣΠΟΥΔΕΣ
Διδακτορικό στην Επιστήμη των Υπολογιστών (1994), Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη των Υπολογιστών (1988), Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο του Τορόντο
Πτυχίο στα Μαθηματικά (1986), Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
Απρίλιος 2011 - σήμερα: Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νοέμβριος 2005 - Μάρτιος 2011: Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αύγουστος 1999 - Οκτώβριος 2005: Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολυτεχνείο Κρήτης
Ιανουάριος 1995 - Δεκέμβριος 1998: Λέκτορας, Τμήμα Υπολογισμού, Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ - Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας
Οκτώβριος 1993 - Δεκέμβριος 1995: Επιστημονικός Συνεργάτης, Τμήμα Πληροφορικής, στο Imperial College του Λονδίνου.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Τεχνητή Νοημοσύνη (αναπαράσταση γνώσης και συλλογιστικής, ικανοποίηση περιορισμών)
Κατανεμημένα συστήματα (P2P τεχνολογίες, δικτύου και cloud)
Τεχνολογίες Web (ανάκτηση πληροφοριών και φιλτραρίσματος, σημασιολογικού ιστού, διαδικτυακές υπηρεσίες)
Βάσεις Δεδομένων (χρονικές και χωρικές βάσεις δεδομένων, βάσεις με περιορισμούς)

Ιστότοπος του Μανόλη Κουμπαράκη

Κοσμόπουλος Άρης Machine Learning Expert & Software Developer, SciFY

Σχετικές ομιλίες