Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εκδήλωση για τον Αντώνη Τρίτση και τη συμβολή του στο περιβάλλον

Μπένος Σταύρος, Ιατρού Σταύρος, Πανταζής Αλέκος, Ιατρού Δημήτρης

8 Ιουλίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 71:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1982

Σε μια προσπάθεια για επαφή, ενότητα και δράση,  ενάντια στην ανασφάλεια, την απομόνωση και την παραίτηση που φέρνει η κρίση - μια προσπάθεια για να ξαναζωντανέψουν οι γειτονιές και οι σχέσεις των ανθρώπων σε αυτές - οι κάτοικοι του Μετς ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια ανοικτή γιορτή τέχνης, επικοινωνίας και συλλογικότητας στη γειτονιά τους.
 
Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, μαθητές, επαγγελματίες και φορείς του Μετς έδωσαν ραντεβού με τους γείτονες και τους συμπολίτες τους, από τις 2 μέχρι τις 9 Ιουλίου 2012, στο άλσος Λογγίνου, στους πεζοδρόμους, και στις αυλές της γειτονιάς τους, με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Ο Αρδηττός», ενός ιστορικού σωματείου που ιδρύθηκε το 1927 και δραστηριοποιήθηκε ξανά πρόσφατα.
 
Με ελάχιστους πόρους, αλλά πολλή διάθεση να δημιουργήσουν και να μοιραστούν,  διοργάνωσαν μια εβδομάδα ανοικτών εκδηλώσεων με  κινηματογράφο, θέατρο, μουσική, ποίηση, διαλέξεις, αφηγήσεις παραμυθιών, συζητήσεις και παρουσιάσεις.
 
Κάτοικος του Μετς υπήρξε και ο κεφαλλονίτης αρχιτέκτονας, πολιτικός και ακτιβιστής Αντώνης Τρίτσης, που διετέλεσε υπουργός περιβάλλοντος, υπουργός παιδείας και δήμαρχος Αθηναίων και έφυγε πολύ νέος από τη ζωή το 1992. Με την ευκαιρία της επετείου αυτής και τιμώντας τη μνήμη, την προσφορά, τις ρηξικέλευθες και καινοτόμες πρωτοβουλίες του και τη συμβολή του στην υπόθεση του περιβάλλοντος, οι παλιοί του γείτονες σε συνεργασία με το "Ίδρυμα Αντώνη Τρίτση" διοργάνωσαν, με τη συμμετοχή φίλων και συνεργατών του, μια ειδική εκδήλωση μνήμης στον Πεζόδρομο «Μηνιάτη», ακριβώς έξω από το σπίτι όπου κατοίκησε για χρόνια.
 

Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Ιατρού Σταύρος Ενεργειακός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Μηχανικός Περιβάλλοντος

Γεννήθηκε στην Κερατέα. Είναι πτυχιούχος Ενεργειακός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Ε.Μ.Πολυτεχνείου και Μηχανικός Περιβάλλοντος. Το 1982 εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος Κερατέας (1983 – 1986) ενώ για δύο τετραετίες Νομαρχιακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής (1995 – 1998 και 2003 – 2006). Διετέλεσε Δήμαρχος Κερατέας το 2007-2010 και από  το 2003 έως σήμερα Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής ως εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Από  το 1998  έως το 2000 ανέλαβε υπεύθυνος του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Από το 1978 συμμετέχει στην επιτροπή σύνταξης της Πανελλήνιας Επιστημονικής έκδοσης «ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ- ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ» ενώ είναι μέλος της Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής των Επιστημονικών Συναντήσεων Νοτιοανατολικής Αττικής (1980 – 2005). Εδώ και 25 χρόνια εθελοντικά ξεναγεί σχολεία και φορείς στη Λαυρεωτική γη, τα μνημεία και τον δρυμό Σουνίου. Από το 1996 έως και σήμερα συμμετέχει ενεργά στις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα κατά της εγκατάστασης χωματερής στην Κερατέα. Είναι εκλεγμένος πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής (8 Δήμοι και Κοινότητες) από το 2007 έως σήμερα. Επί προεδρίας του άρχισε η πλήρης ανακύκλωση στη Λαυρεωτική (Λαύριο, Κερατέα, Καλύβια, Ανάβυσσος, Αγ. Κωνσταντίνος, Παλαιά Φώκαια, Σαρωνίδα, Κουβαράς) και ξεκίνησαν οι χρηματοδοτήσεις και οι ολοκληρωμένες δράσεις για την πυρασφάλεια.

Πανταζής Αλέκος Δρ. Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος, πρ. Γενικός Γραμματέας Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Ιατρού Δημήτρης Γενικός Γραμματεάς, Σύλλογος "Ο ΑΡΔΗΤΤΟΣ"

Σχετικές ομιλίες

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία 01:44:04

Σεπ 29, 2014

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία

Τραυλός Νικόλαος Καλογήρου Γιάννης Τσακανίκας Άγγελος Κομνηνός Νίκος Εμμανουηλίδης Παύλος Γιαννακούρου Γεωργία Κορρές Γεώργιος

Γλώσσα: Ελληνική