Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Δημόσια Συζήτηση: "Ένα πρόγραμμα για την Αθήνα"

Πρεβελάκης Γεώργιος - Στυλιανός, Σκάγιαννης Παντολέων, Δοξιάδης Θωμάς, Κλαμπατσέα Ρένα, Ιακωβίδης Μιχαήλ, Γιακουμακάτος Ανδρέας

4 Απριλίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:31:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 167

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Athens Meetings 2022 και μετά την εκδήλωση που προηγήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, η δεύτερη δημόσια συζήτηση με τίτλο «Ένα πρόγραμμα για την Αθήνα» πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου 2022.

Ποιος σχεδιάζει την Αθήνα; Σχεδιάζεται η Αθήνα; Τι σχεδιάζεται στην Αθήνα; Ποιες είναι οι προτεραιότητες; Ποιοι είναι οι διατυπωμένοι στόχοι; Υπάρχει σήμερα «ένα όραμα για την Αθήνα».

Η εκδήλωση αποτελεί τη δεύτερη μιας σειράς με Έλληνες και ξένους ειδικούς για το ζήτημα της Αθήνας. Πρόκειται για ένα φόρουμ ανταλλαγών απόψεων με ενημερωτικό χαρακτήρα αλλά και με στοιχεία προβληματισμού για το τι σχεδιάζεται και υλοποιείται σήμερα στην Αθήνα. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη για τις προτεραιότητες, την εικόνα, την οργάνωση και τη λειτουργία της πρωτεύουσας σε, ας πούμε, 10 - 20 χρόνια από σήμερα. Αν η αντίληψη αυτή συνδέεται με την αξιοποίηση του πρόσφατου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, και αν προχωρεί η εξειδίκευση του τελευταίου σε επιμέρους μελέτες, συγχρονισμένες με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν. Το τελικό ερώτημα έχει διατυπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν: υπάρχει μια συνεκτική ιδέα, ένα μεσοπρόθεσμης διάρκειας «όραμα για την Αθήνα» ως πολεοδομική αλλά και οικονομική οντότητα/πρωτεύουσα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου;

Σήμερα η Αθήνα χαρακτηρίζεται από πολύ περιορισμένους χώρους πρασίνου και χαμηλή πυκνότητα δόμησης. Το πολεοδομικό συγκρότημα έχει χαρακτηριστικά διάσπαρτης πόλης, ενώ το Ρυθμιστικό Σχέδιο και οι πιο έγκυρες θεωρητικές προσεγγίσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές πόλεις, υιοθετούν την ιδέα της συμπαγούς (συνεκτικής) πόλης. Παρατηρείται μεγάλη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου και χαμηλή ακόμα ανάπτυξη του δικτύου μετρό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 εκσυγχρόνισαν τον αστικό χώρο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις οδικές συνδέσεις. Ωστόσο, η δεκαετής οικονομική κρίση, από το 2010 και μετά, ανέστειλε σε σοβαρό βαθμό την οικονομική ανάπτυξη και όξυνε τα προβλήματα αστικής ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής συνοχής. Ζητήματα, επίσης, όπως η ανάπλαση του κέντρου της πόλης και η ανανέωση του κτιριακού αποθέματος, η διαχείριση και οι νέες χρήσεις του θαλάσσιου μετώπου και βέβαια η δημιουργία της «νέας πόλης» του Ελληνικού και η σχέση της με τον υπάρχοντα πολεοδομικό οργανισμό, μπορούν να είναι καθοριστικά για το μέλλον του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Κίνητρο των συναντήσεων Athens Meetings 2022 είναι ο προβληματισμός σήμερα για τη διαχείριση των σύνθετων προβλημάτων της ελληνικής πρωτεύουσας, σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών και μετασχηματισμών της. Τελικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής στην πόλη, και η ευημερία των πολιτών σε ένα όσο το δυνατό πιο υγιεινό, δημιουργικό και βιώσιμο αστικό περιβάλλον.

To BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Πρεβελάκης Γεώργιος - Στυλιανός Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής, Πανεπιστήμιο Paris I - Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ

Με καταγωγή από την Κρήτη, γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Αρχιτεκτονική. Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στην Χωροταξία-Γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εργάστηκε στην Ελλάδα ως Πολεοδόμος και δίδαξε σε ελληνικά πανεπιστήμια. Από το 1984 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ακολούθησε διεθνή πανεπιστημιακή σταδιοδρομία. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τα επιστημονικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα εστιάστηκαν στη γεωπολιτική των πόλεων, των διασπορών και των Βαλκανίων.

Έχει διατελέσει καθηγητής και ερευνητής στην Γαλλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ομότιμος στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1), διηύθυνε την Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή στην Σχολή Fletcher (2003-2005). Είναι, επίσης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ. Είναι Distinguished Visiting Professor στο Hellenic American University.

Σκάγιαννης Παντολέων Αρχιτέκτων - Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής των Υποδομών, Τμήμα Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο Παντολέων Σκάγιαννης έχει διατελέσει διευθυντής του Εργαστηρίου Υποδομών, Τεχνολογικής Πολιτικής & Ανάπτυξης και της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας• επίσης, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΠΘ και Πρόεδρος του ΤΜΧΠΠΑ. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο CURDS, Πανεπιστήμιο Newcastle και στο DPU, Bartlett School/UCL. Διατέλεσε επί μακρόν μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ένωσης Σχολών Planning της Ευρώπης (AESOP) και εκπρόσωπός της στο παγκόσμιο δίκτυο των σχολών Planning. Εκπροσώπησε τον δήμαρχο Αθηναίων στην ΕΕ του Οργανισμού Αθήνας (ΟΡΣΑ, 2011-2014) και υπήρξε πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (2018-2019).

Δοξιάδης Θωμάς Principal doxiadis+

O Θωμάς Δοξιάδης διατηρεί από το 1999 το μελετητικό γραφείο doxiadis+ το οποίο διαπραγματεύεται την αρχιτεκτονική και την αρχιτεκτονική τοπίου στη βάση του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και της οικολογίας τοπίου. Το γραφείο έχει δημιουργήσει έργα υψηλής ποιότητας σε ένα ευρύ φάσμα έργων όπως πολεοδομικός σχεδιασμός, Masterplanning, ξενοδοχειακές μονάδες 7*, κατοικίες υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αμερική. Έχει μια διεθνή παρουσία και φήμη για την εξειδίκευση στην ανάγνωση του τοπίου και στην παραγωγή σχεδιασμού που να ικανοποιούν τόσο τις ανάγκες των ανθρώπων όσο και εκείνες της φύσης, δημιουργώντας έργα που είναι ταυτόχρονα δυναμικά και ευαίσθητα.

Κλαμπατσέα Ρένα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΕΜΠ

Η Ρένα Κλαμπατσέα σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ (1989), ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην περιφερειακή ανάπτυξη στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου (1993) και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ (2003). Δίδαξε πολεοδομία, χωροταξία και βιώσιμη ανάπτυξη στο ΕΜΠ (2005-), στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2004-2006), στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2005-2006) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2006-2015), σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου Χωρικού σχεδιασμού και Αστικής Ανάπτυξης στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, ενώ συμμετείχε σε σειρά εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και συλλογικούς τόμους. Είναι εκλεγμένο μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Αρχιτεκτόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Διατέλεσε γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (2015-2019).

Ιακωβίδης Μιχαήλ Καθηγητής Στρατηγικής - Κάτοχος της έδρας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Sir Donald Gordon, London Business School

Ο Μιχαήλ Ιακωβίδης είναι ένας από τους κορυφαίους 50 στοχαστές διαχείρισης (top 50 Management Thinkers) παγκοσμίως. Είναι επικεφαλής σύμβουλος της EvolutionLtd, ακαδημαϊκός σύμβουλος της BCG και επικεφαλής σύμβουλος Ψηφιακής Οικονομίας στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Είναι σύμβουλος εταιρειών και startups τεχνολογίας της λίστας Fortune500. Η έρευνά του εξετάζει πώς η ψηφιακή επανάσταση αναδιαμορφώνει τις επιχειρήσεις, τους τομείς και τα οικοσυστήματα και τι μπορούν αυτά να κάνουν για να ανταποκριθούν. Είναι τακτικός ομιλητής σε εταιρικές εκδηλώσεις και συναντήσεις, από το TEDx μέχρι το WEF στο Νταβός. Αρθρογραφεί επίσης στην εφημερίδα Η Καθημερινή.

Γιακουμακάτος Ανδρέας Αρχιτέκτων - Καθηγητής ΑΣΚΤ

Ο Ανδρέας Γιακουμακάτος δίδαξε ιστορία της αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας επί δύο δεκαετίες. Στη συνέχεια υπηρέτησε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και παράλληλα στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ, όπου σήμερα είναι καθηγητής Αρχιτεκτονικής και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Έχει επίσης διδάξει στο Βερολίνο, στη Βαρκελώνη, στο Μιλάνο, στη Νάπολη και στο Τόκιο.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς ελληνικούς δημόσιους φορείς, καθώς και με πλειάδα ξένων μορφωτικών ινστιτούτων και πρεσβειών, για την υλοποίηση πολιτισμικών γεγονότων, διαλέξεων και εκθέσεων αρχιτεκτονικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Μουσείο Μπενάκη, Ινστιτούτο Goethe Αθηνών, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Θεατρικό Μουσείο της Σκάλας του Μιλάνου κ.λπ.). Βιβλία του έχουν δημοσιευτεί από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης και από τις εκδόσεις Modulo, Νεφέλη, Libro, Καστανιώτης, Gutenberg, Καπόν, εκδόσεις Κτίριο. Από το 1987 είναι συνεργάτης της εφημερίδας Το Βήμα.

Είναι τακτικό μέλος Επιστημονικών Συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας και είναι μέλος της αρχαιότερης στον κόσμο (1563) Ακαδημίας των Τεχνών της Φλωρεντίας.

Σχετικές ομιλίες