Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ποιος σχεδιάζει την Αθήνα;

Λιάλιος Γιώργος, Φωτόπουλος Κωνσταντίνος, Μπακογιάννης Ευθύμιος, Πούλιος Δημήτρης, Ευαγγελίδου Μάρω, Μπακογιάννης Κώστας, Γιακουμακάτος Ανδρέας, Γεωργοπούλου Μαρία

23 Φεβρουαρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:35:30 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 410

Athens Meetings 2022: Μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Schwarz για την πόλη της Αθήνας

Σχεδιάζεται η Αθήνα; Τι σχεδιάζεται στην Αθήνα; Ποιες είναι οι προτεραιότητες; Ποιοι είναι οι διατυπωμένοι στόχοι; Υπάρχει σήμερα «ένα όραμα για την Αθήνα»;

Η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη μιας σειράς με Έλληνες και ξένους ειδικούς για το ζήτημα της Αθήνας. Πρόκειται για ένα φόρουμ ανταλλαγών απόψεων με ενημερωτικό χαρακτήρα αλλά και με στοιχεία προβληματισμού για το τι σχεδιάζεται και υλοποιείται σήμερα στην Αθήνα. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη για τις προτεραιότητες, την εικόνα, την οργάνωση και τη λειτουργία της πρωτεύουσας σε, ας πούμε, 10-20 χρόνια από σήμερα. Αν η αντίληψη αυτή συνδέεται με την αξιοποίηση του πρόσφατου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, και αν προχωρεί η εξειδίκευση του τελευταίου σε επιμέρους μελέτες, συγχρονισμένες με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν. Το τελικό ερώτημα έχει διατυπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν: υπάρχει μια συνεκτική ιδέα, ένα μεσοπρόθεσμης διάρκειας «όραμα για την Αθήνα» ως πολεοδομική αλλά και οικονομική οντότητα/πρωτεύουσα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου;

Σήμερα η Αθήνα χαρακτηρίζεται από πολύ περιορισμένους χώρους πρασίνου και χαμηλή πυκνότητα δόμησης. Το πολεοδομικό συγκρότημα έχει χαρακτηριστικά διάσπαρτης πόλης, ενώ το Ρυθμιστικό Σχέδιο και οι πιο έγκυρες θεωρητικές προσεγγίσεις, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά τις ευρωπαϊκές πόλεις, υιοθετούν την ιδέα της συμπαγούς (συνεκτικής) πόλης. Παρατηρείται μεγάλη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου και χαμηλή ακόμα ανάπτυξη του δικτύου μετρό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 εκσυγχρόνισαν τον αστικό χώρο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις οδικές συνδέσεις. Ωστόσο, η δεκαετής οικονομική κρίση, από το 2010 και μετά, ανέστειλε σε σοβαρό βαθμό την οικονομική ανάπτυξη και όξυνε τα προβλήματα αστικής ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής συνοχής. Ζητήματα, επίσης, όπως η ανάπλαση του κέντρου της πόλης και η ανανέωση του κτιριακού αποθέματος, η διαχείριση και οι νέες χρήσεις του θαλάσσιου μετώπου και βέβαια η δημιουργία της «νέας πόλης» του Ελληνικού και η σχέση της με τον υπάρχοντα πολεοδομικό οργανισμό, μπορούν να είναι καθοριστικά για το μέλλον του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Κίνητρο των συναντήσεων Athens Meetings 2022 είναι ο προβληματισμός σήμερα για τη διαχείριση των σύνθετων προβλημάτων της ελληνικής πρωτεύουσας, σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών και μετασχηματισμών της. Τελικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής στην πόλη, και η ευημερία των πολιτών σε ένα όσο το δυνατό πιο υγιεινό, δημιουργικό και βιώσιμο αστικό περιβάλλον.

Συμμετέχουν:
Γιώργος Λιάλιος, δημοσιογράφος, εφημερίδα Καθημερινή
«Ο κατακερματισμός του σχεδιασμού: από την οικονομική κρίση στο Ταμείο Ανάκαμψης»
Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ
«Ο ρόλος της Δημόσιας Περιουσίας στη δημιουργία δημόσιου χώρου»
Ευθύμιος Μπακογιάννης, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ
«Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής 2030. Στρατηγικές επιλογές για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη»
Δημήτρης Πούλιος, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, Γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες
«Αθήνα, «ατελής» πόλη. Σχεδιασμός και Διακυβέρνηση για μια συνεκτική και ανθεκτική μεσογειακή πρωτεύουσα»
Μάρω Ευαγγελίδου, αρχιτέκτων, πολεοδόμος/χωροτάκτης, πρόεδρος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΣΘΕΠ/ΕΛΛΕΤ)
«Έλλειμμα διακυβέρνησης στην προώθηση ολοκληρωμένων πολεοδομικών παρεμβάσεων στην Αθήνα»
Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος Αθηναίων
«Το όραμα μου για την Αθήνα»
Συντονίζει ο Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών


Το Blod ευχαριστεί του διοργανωτές για την παραχώρηση του video της εκδήλωσης

Λιάλιος Γιώργος Δημοσιογράφος, εφημερίδα «Καθημερινή»

Ο Γιώργος Λιάλιος σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόσφατα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Πολεοδομία-Χωροταξία» στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Εργάζεται στην Καθημερινή από το 1998, τα τελευταία 17 χρόνια ασχολούμενος αποκλειστικά με θέματα περιβάλλοντος, πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού και δημοσίων έργων.

Φωτόπουλος Κωνσταντίνος Πρόεδρος του ΔΣ Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ

Ο Κωνσταντίνος Φωτόπουλος είναι πρόεδρος του ΔΣ της Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ, ενός σωματείου που ασχολείται με προτάσεις και δράσεις για την προστασία, ανάπτυξη και διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου ΑΕ (2009-2010), γενικός διευθυντής στη Civitas AE καθώς και ανώτερο στέλεχος σε θέσης ευθύνης σε εταιρείες όπως Alpha Copy, Paxos, Philips Hellas. Από το 2010 είναι γενικός διευθυντής τριών ραδιοφωνικών σταθμών του ομίλου επενδύσεων Star ΑΕ. Είναι επίσης αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφώνων Αττικής.

Είναι κάτοχος πτυχίου από το Μαθηματικό τμήμα του ΕΚΠΑ, Diploma in Financial Economics από το University of ESSEX και MSc in Project Analysis, Finance & Investment από το University of York. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα σεμιναρίων μεταξύ των οποίων και του πανεπιστημίου του Harvard με τίτλο Executive Education Program: Effective Strategies for Media Course. Έχει συμμετάσχει σε πολλά σωματεία και οργανώσεις, όπως στο ΔΣ του Urban Land Institute Greece επί 4 έτη, και είναι μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Έχει, τέλος, ιδρύσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων που διεξάγεται στη Σύρο τα τελευταία 15 χρόνια.

Μπακογιάννης Ευθύμιος Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας - Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

O Eυθύμιος Μπακογιάννης, Δρ. πολεοδόμος-συγκοινωνιολόγος μηχανικός, είναι επίκουρος καθηγητής στο ΕΜΠ-ΣΑΤΜ, Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού. Έχει 15 χρόνια εμπειρίας στον συντονισμό και την υλοποίηση πολεοδομικών και κυκλοφοριακών μελετών, την επίβλεψη κατασκευής έργων και τις διαδικασίες χρηματοδότησής τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Έχει μετάσχει σε πλήθος μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ ή εθνικούς πόρους (υπουργεία – δήμους) σε περισσότερους από 50 φορείς. Έχει συγγράψει δεκάδες επιστημονικά άρθρα και βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 συνέδρια ως ομιλητής με σχετική θεματολογία.

Αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία του έχει συμβάλει από διάφορες θέσεις στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα. Σήμερα είναι γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ιστότοπος του Ευθύμιου Μπακογιάννη

Πούλιος Δημήτρης Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες

Ο Δημήτρης Πούλιος γεννήθηκε το 1984 στον Βόλο. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, από όπου αποφοίτησε το 2010. Συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα του αστικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Cardiff (UK) με υποτροφία του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν τα πεδία της πολεοδομίας, των χωρικών πολιτικών και του συμμετοχικού σχεδιασμού. Είναι συνιδρυτής της Commonspace, μιας διεπιστημονικής ομάδας που δημιουργήθηκε το 2015 και στοχεύει στην προώθηση των συμμετοχικών διαδικασιών. Το 2021 ολοκλήρωσε τη διατριβή του στην περιοχή της Πολεοδομίας από το ΕΜΠ, ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει διακριθεί σε αρχιτεκτονικούς και πολεοδομικούς διαγωνισμούς και έχει αποκτήσει εμπειρία σε έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Hνωμένο βασίλειο, Αλβανία, Κύπρος, Παλαιστίνη, Σαουδική Αραβία, Κατάρ κ.α.) Το 2013 εντάχθηκε στην ομάδα του Γραφείου Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, ως σύμβουλος-συνεργάτης (από το 2019 ως εταίρος) σε έργα πολεοδομικά και αστικού σχεδιασμού.

Ευαγγελίδου Μάρω Αρχιτέκτων, Πολεοδόμος/Χωροτάκτης, Πρόεδρος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΣΘΕΠ/ΕΛΛΕΤ)
Η Μάρω Ευαγγελίδου έχει διατελέσει στέλεχος του επιτελικού γραφείου της Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης (ΥΧΟΠ), προϊσταμένη των τομέων Αστικής Αναγέννησης και Στρατηγικού Σχεδιασμού του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), γενική γραμματέας Περιβάλλοντος (ΥπΕΚΑ), μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολεοδόμων (ECTP), αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) και εμπειρογνώμων σε ομάδες επεξεργασίας θεσμικού πλαισίου, σε γνωμοδοτικές επιτροπές του Δήμου Αθηναίων και του «Δικτύου Φορέων Ιστορικoύ Κέντρου Αθήνας». Έχει διδάξει στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σήμερα είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΣΘΕΠ/ΕΛΛΕΤ) και μέλος του ΔΣ της ΑΕ «Εθνικός Κήπος Μητροπολιτικό Πράσινο Αθήνας».
Μπακογιάννης Κώστας Δήμαρχος Αθηναίων

Ο Κώστας Μπακογιάννης υπηρέτησε από το 2014 έως το 2019 ως περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και από το 2011 έως και το 2014 ως δήμαρχος Καρπενησίου.

Γεννημένος το 1978 στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Millfield School (Ηνωμένο Βασίλειο) το 1996 και σπούδασε Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Brown (ΗΠΑ). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και των Πολιτικών Επιστημών µε εξειδίκευση στα μακροοικονομικά, στη Σχολή Τζον Φ. Κέννεντυ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (ΗΠΑ). Το 2019 απέκτησε διδακτορικό τίτλο (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Ηνωμένο Βασίλειο) στο γνωστικό αντικείμενο των Πολιτικών Επιστημών και των Διεθνών Σχέσεων.

Έχει εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Παγκόσμια Τράπεζα στο Κόσσοβο, έχει διατελέσει σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών και έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μέλος του European Council on Foreign Relations και συμμετέχει στο συμβούλιο προσωπικοτήτων του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (SDSN).

Γιακουμακάτος Ανδρέας Αρχιτέκτων - Καθηγητής ΑΣΚΤ

Ο Ανδρέας Γιακουμακάτος δίδαξε ιστορία της αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας επί δύο δεκαετίες. Στη συνέχεια υπηρέτησε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και παράλληλα στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ, όπου σήμερα είναι καθηγητής Αρχιτεκτονικής και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Έχει επίσης διδάξει στο Βερολίνο, στη Βαρκελώνη, στο Μιλάνο, στη Νάπολη και στο Τόκιο.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς ελληνικούς δημόσιους φορείς, καθώς και με πλειάδα ξένων μορφωτικών ινστιτούτων και πρεσβειών, για την υλοποίηση πολιτισμικών γεγονότων, διαλέξεων και εκθέσεων αρχιτεκτονικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Μουσείο Μπενάκη, Ινστιτούτο Goethe Αθηνών, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Θεατρικό Μουσείο της Σκάλας του Μιλάνου κ.λπ.). Βιβλία του έχουν δημοσιευτεί από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης και από τις εκδόσεις Modulo, Νεφέλη, Libro, Καστανιώτης, Gutenberg, Καπόν, εκδόσεις Κτίριο. Από το 1987 είναι συνεργάτης της εφημερίδας Το Βήμα.

Είναι τακτικό μέλος Επιστημονικών Συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας και είναι μέλος της αρχαιότερης στον κόσμο (1563) Ακαδημίας των Τεχνών της Φλωρεντίας.

Γεωργοπούλου Μαρία Διευθύντρια, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Η Μαρία Γεωργοπούλου σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Σορβόννη και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες από όπου πήρε διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Yale των Η.Π.Α. όπου και ίδρυσε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Aπό το 2004 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το βιβλίο της Venice’s Mediterranean Colonies: Architecture and Urbanism [Οι μεσογειακές αποικίες της Βενετίας. Αρχιτεκτονική και πολεοδομία] κυκλοφόρησε το 2001 από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Έχει διακριθεί με υποτροφίες από τα αμερικανικά ιδρύματα Φούλμπραϊτ, Mellon, Dumbarton Oaks, Getty και National Humanities Center. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σχέσεις μεταξύ τέχνης και οικονομίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα καθώς και στην ανταλλαγή τεχνοτροπιών και τεχνικών ανάμεσα στη βυζαντινή, ισλαμική και δυτική μεσαιωνική τέχνη. Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Σχετικές ομιλίες