Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κωνσταντίνος Δοξιάδης: ο ταξιδευτής Αρχιμάστορας

Βλαχογιάννη Αιμιλία, Δρυμιώτης Ανδρέας, Πολλάλης Σπύρος

15 Δεκεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 118:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2571
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

 Ο  Σύλλογος  Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής διοργάνωσε αφιέρωμα με τίτλο «Κωνσταντίνος Δοξιάδης: ο ταξιδευτής Αρχιμάστορας», το οποίο περιλάμβανε μια συνοπτική αφηγηματική περιήγηση στην πορεία της ζωής και μία προσέγγιση στην προσωπικότητα του πολυσχιδούς αρχιτέκτονα και πολεοδόμου.
 
Η αφήγηση συμπληρώθηκε με την προβολή ενός video διαρκείας 40΄ που το συνθέτουν οπτικοακουστικά ντοκουμέντα με τη μορφή του Δοξιάδη και συνεντεύξεις, στις οποίες η κόρη του, Ευφροσύνη, καθώς και στενοί συνεργάτες του, που έζησαν  επί χρόνια πολύ κοντά του,  παραθέτουν μνήμες και εκφράζουν απόψεις για τη ζωή και το έργο του μεγάλου έλληνα αρχιτέκτονα.
 
Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος αναλύθηκε, επίσης, η συμβολή του Κωνσταντίνου Δοξιάδη στην ανάπτυξη της πληροφορικής  στην Ελλάδα και έγινε ειδική αναφορά στην αρχιτεκτονική του κληρονομιά, καθώς το έργο του ενέπνευσε σε παγκόσμια κλίμακα  πλήθος μεταγενέστερων αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων.
 
Επιμέλεια αφιερώματος: Αιμιλία Βλαχογιάννη
Ομιλητές: Αιμιλία Βλαχογιάννη, Ανδρέας Δρυμιώτης, Σπύρος Πολλάλης


Δείτε το βιογραφικό του Κωνσταντίνου Δοξιάδη στη Wikipedia
 

Βλαχογιάννη Αιμιλία Ph.D ΕΚΠΑ - Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων - Επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής

Η Αιμιλία Βλαχογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρακολούθησε  το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μεθοδολογία της Έρευνας στις Επιστήμες της Αγωγής», διάρκειας δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων, το οποίο οργανώθηκε από τον Τομέα της Παιδαγωγικής  της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών(1992-93), με αντικείμενα:

Α) Μέθοδοι Έρευνας Παιδαγωγικών Θεμάτων.
Β) Στατιστική Εφαρμοσμένη στις Επιστήμες της Αγωγής.
Γ) Εισαγωγή στη χρήση του Η/Υ στην Παιδαγωγική Έρευνα

Εκπόνησε διδακτορική διατριβή με άριστα στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής του  Πανεπιστημίου Αθηνών (Ph.D, 1999, έκδοση Π.Α).

Δίδαξε σε δημόσια σχολεία της Δ.Ε, στην Ανώτερη (ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ) και Ανώτατη  Εκπαίδευση, στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε Διευθύντρια στο Βαρβάκειο Πειραματικό Γυμνάσιο, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Γ΄ Αθήνας , Πρόεδρος  Βαθμολογικών Κέντρων στις Πανελλαδικές  Εξετάσεις, Πρόεδρος της Επιτροπής των Πολιτιστικών Προγραμμάτων Γ΄ Αθήνας, Αξιολογήτρια σχολικών εγχειριδίων και Αξιολογήτρια  στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.

Συμμετείχε σε πλείστα επιμορφωτικά προγράμματα μεταξύ των οποίων για τη Διαφοροποιημένη Παιδαγωγική στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Γαλλίας (Centre international d’ études pédagogiques- CIEP-Paris, Sèvres), για την Εκπαιδευτική Πολιτική στο Βέλγιο (Υπουργείο Παιδείας της Γαλλικής Κοινότητας του Βελγίου), καθώς και στo πρόγραμμα για το Ερευνητικό Σχέδιο Σχολικής Ανάπτυξης σχετικά με την «Εθνική και την Ευρωπαϊκή ταυτότητα» στην Τσεχία.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά - εφημερίδες και έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε πανελλαδικά και παγκόσμια συνέδρια. Έχει διοργανώσει πλείστα εκπαιδευτικά σεμινάρια, ημερίδες, πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επιμόρφωσε με δειγματική διδασκαλία στη λογοτεχνία τους Έλληνες καθηγητές του Ευρωπαϊκού Σχολείου στο Λουξεμβούργο (2009). Ένα από τα βιβλία της διδάσκεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ασχολείται με τη συγγραφή και με τη διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμού. Είναι επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής.

Ενδεικτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις:
«Τίτος Πατρίκιος, ο αγωνιστής, ο ποιητής, ο άνθρωπος», αφιέρωμα (Αρχαιολογική Εταιρεία)
«Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, το βαρβάκι της Επιστήμης» αφιέρωμα στη θεωρία των παιγνίων (Μουσείο της Ακρόπολης)
Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη (Μουσείο Μπενάκη)
«Αναστοχασμοί» φιλοσοφικό συμπόσιο αφιερωμένο στον  Κώστα Αξελό (Μουσείο της Ακρόπολης)
«Δημήτρης Μητρόπουλος: ο Καλλιτέχνης, ο Άνθρωπος» Αφιέρωμα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) κ.ά..

Δρυμιώτης Ανδρέας Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1940. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο "Ελένειο" και φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο μέχρι την τετάρτη τάξη του εξαταξίου γυμνασίου. Τις υπόλοιπες δύο τάξεις ουσιαστικά τις τελείωσε στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς και Πύλας, όπου κρατήθηκε "χωρίς δίκη" για είκοσι μήνες συνολικά.

Το 1959 ήρθε στην Αθήνα και φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Αποφοίτησε από το ΕΜΠ το 1964 και το 1965 πήγε στην Αγγλία για μετεκπαίδευση. Επέστρεψε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1966 και από την 1η Ιανουαρίου 1967 άρχισε να εργάζεται στο Γραφείο Δοξιάδη. Στη συνέχεια και μέχρι το 1984, εργάστηκε ως στέλεχος και ως Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη. Το 1984 μαζί με την Alpha Bank και την εταιρία Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη, ίδρυσαν την εταιρία ΔΕΛΤΑ Πληροφορική, στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι την εξαγορά της εταιρίας από την Αμερικανική First Data το 2004. Την περίοδο 2005-2006 διετέλεσε Αντιπρόεδρος στην εταιρεία Unisystems και στην συνέχεια, 2007-2009, ανέλαβε Πρόεδρος στην εταιρία SingularLogic Integrator. Την περίοδο 1/2/2010- 4/11/2011 ήταν Επικεφαλής της Μονάδας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος. Το διάστημα 2007 – 2008 αρθρογραφούσε στον Ελεύθερο Τύπο κάθε 15 ημέρες και από τον Ιούλιο 2012 γράφει εβδομαδιαία άρθρα στην Καθημερινή της Κυριακής.

Είναι από τους πρωτεργάτες της πληροφορικής στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της θητείας του στην εταιρία Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη συνέβαλε καθοριστικά στην εγκατάσταση μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων στα περισσότερα υπουργεία της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων τα Υπουργεία Δημοσιών Έργων, Συγκοινωνιών, Παιδείας, Δημοσίας Τάξεως, Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, Μηχανογραφική Υπηρεσία Φορολογίας (σημερινή Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων) κ.ά.

Ένα από τα κυριότερα έργα του είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων όλων των εκλογών στην Ελλάδα από το 1981 μέχρι το 2009.

Το 1989 τιμήθηκε από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας “Αθανάσιος Μπότσης” για την συμβολή του στη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Αρχείου Δημοσιογραφικών Πληροφοριών. Επίσης διετέλεσε μέλος της Επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων για το 1996 και το 2004 με τομέα ευθύνης την Πληροφορική της Διοργάνωσης.

Πολλάλης Σπύρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Harvard - Πρόεδρος, ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.

Ο Καθηγητής Σπύρος Πολλάλης, είναι καθηγητής Design, Technology and Management στο Harvard Graduate School of Design. Είναι ο κύριος ερευνητής του project «Gulf Encyclopedia for Sustainable Urbanism» που χρηματοδοτείται από το Qatar Foundation και του Zofnass Program for the Sustainability of Infrastructure. Έχει διδάξει ως Visiting Professor στα Πανεπιστήμια της Στουτγάρδης, του Delft, του ΕΤΗ Ζυρίχης και της Πάτρας.

Ο Καθηγητής Σπύρος Πολλάλης, απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ αποκτώντας τα πτυχία M.S. in Ocean Engineering - M.I.T., M.S. in Civil Engineering - M.I.T., M.B.A. in High Technology - Northeastern University, Ph.D. in Civil Engineering - M.I.T., Honοrary M.ARCH - Harvard University.

Ο καθηγητής σήμερα έχει αναλάβει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ που έχει την ιδιοκτησία, διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου, των κτιρίων και των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού καθώς και των γειτονικών ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο.

Σχετικές ομιλίες