Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Διπλωματία των Βιβλίων. Τα βιβλία ως διπλωματικά δώρα στον Μεσαιωνικό ισλαμικό κόσμο

Σάρδη Μαρία

2 Δεκεμβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:30:56 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 145
Ομιλητές
Σάρδη Μαρία

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
02/12/2021

Διάρκεια
00:30:56

Εκδήλωση
Οι διαλέξεις του φουαγιέ

Χώρος
Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Διοργάνωση
Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ

Κατηγορία
Ιστορία, Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
Ισλάμ, διπλωματία, χαλίφηδες, διπλωματικά δώρα, βιβλίο, αρχαία ελληνική γραμματεία

"Οι Διαλέξεις του Φουαγιέ" είναι ένας κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων που διοργανώνονται από την Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ και την Βιβλιοθήκη Marie Blanche σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής  και είναι αφιερωμένες στο θέατρο, τον χορό, την τέχνη, την ιστορία, το περιβάλλον και τ' άστρα που στοχεύουν στην επαφή καλλιτεχνών και ερευνητών με το ευρύ κοινό.

Η Διπλωματία των Βιβλίων. Τα βιβλία ως διπλωματικά δώρα στον Μεσαιωνικό ισλαμικό κόσμο

Η εμφάνιση του Ισλάμ τον 7ο αι.μ.Χ.  και η ταχύτατη επικράτηση του σε μια διευρυμένη γεωγραφικά έκταση σε συνδυασμό με την αναγνωρισμένη στρατιωτική και οικονομική ισχύ των μουσουλμάνων ηγεμόνων, τους κατέστησε από πολύ νωρίς άξιους συνομιλητές και εταίρους στον διπλωματικό στίβο του μεσαιωνικού κόσμου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή πλήθους διπλωματικών αντιπροσώπων μεταξύ των μουσουλμάνων ηγετών και των ομολόγων τους τόσο στη Λατινική Δύση όσο και στη Βυζαντινή Ανατολή, στην Περσία και στην κεντρική Ασία.

Οι πρεσβείες που επισκέπτονταν τις αυλές των χαλίφηδων καθώς και εκείνες που αποστέλλονταν από τους ίδιους προς τους ξένους ηγεμόνες ακολουθούσαν ένα αυστηρό εθιμοτυπικό το οποίο περιελάμβανε μεταξύ άλλων την ανταλλαγή πλήθους διπλωματικών δώρων. Τα δώρα αυτά αποτελούσαν μέσο επίδειξης πλούτου και ισχύος από την πλευρά του αποστολέα και συχνά χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρουν κωδικοποιημένα μηνύματα.

Τα αντικείμενα που επιλέγονταν να προσφερθούν ως διπλωματικά δώρα είχαν μεγάλη πραγματική και συμβολική αξία, όπως τα περίτεχνα μεταξωτά, οι πολύτιμοι λίθοι και τα εξωτικά ζώα. Ανάμεσα τους συναντάμε ωστόσο και διαφόρων ειδών χειρόγραφα — επιστημονικού, ιστορικού και θρησκευτικού περιεχομένου— τα οποία συνετέλεσαν στη μεταλαμπάδευση της γνώσης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στον ισλαμικό κόσμο. Η περιγραφή των χειρογράφων αυτών αποτελεί τον πυρήνα αυτής της παρουσίασης σε μία προσπάθεια να κατανοήσουμε το είδος και το περιεχόμενο των βιβλίων που επιλέγονταν να προσφερθούν ως δώρα,τα κριτήρια της επιλογής τους καθώς και τα ποικίλα μηνύματα που καλούνταν να μεταφέρουν κάθε φορά.

(Σημείωμα της ομιλήτριας)

Σάρδη Μαρία Ιστορικός ισλαμικής τέχνης

Η Μαρία Σάρδη είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Ισλαμικής Τέχνης στο School of Oriental and African Studies, University of London όπου απέκτησε και τον διδακτορικό της τίτλο. Έχει εργαστεί στο Μουσείο Μπενάκη, στην ηλεκτρονική τεκμηρίωση των συλλογών της Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής, Κόπτικης, Ισλαμικής και Κινέζικης τέχνης καθώς και στην επιμέλεια της Ισλαμικής συλλογής κατά την προετοιμασία επανέκθεσης του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης. Έχει διδάξει Ιστορία της Τέχνης στο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης του SOAS, University of London και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Άρθρα της δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους ενώ έχει διοργανώσει εκθέσεις και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Σήμερα είναι εξωτερική συνεργάτις του Τομέα Βυζαντινών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Παραστατικότητα στην Ύστερη Αρχαιότητα και το Βυζάντιο’ σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ.

Σχετικές ομιλίες