Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Το Έργο του Τάσου Αποστολίδη

Ντακογιάννη Μαρία-Όλια, Αποστολίδης Τάσος

5 Νοεμβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:37:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 91
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ημερίδα που συνδιοργάνωσε το Comicdom με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, διερευνά την εξέλιξη της τέχνης των comics σε σχέση με τη λογοτεχνία.

Πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, δημιουργοί comics, εκδότες και εκπρόσωποι της σκηνής των comics στην Ελλάδα συνομιλούν για τη μακροχρόνια σχέση μεταξύ των δύο Τεχνών.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης LiteraComics που υλοποιείται με την Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος "Επιχορήγηση έργων και δράσεων σχετικών με τον χώρο του Βιβλίου, των Γραμμάτων και της Φιλαναγνωσίας".

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έναρξη - Χαιρετισμοί

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Λογοτεχνία στα Comics: Η Διαμεσική Σχέση
Συντονισμός: Κέλη Δασκαλά (Δρ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας)
Συμμετέχουν:
Αντώνης Νικολόπουλος / Soloup (Δημιουργός comics, Δρ. του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου)
Παναγιώτα Καρβούνη (Αρχαιολόγος, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Συντάκτρια στο Smassing Culture)
Εύη Σαμπανίκου (Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου)

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Τα Αμερικανικά και τα Ελληνικά Κλασσικά Εικονογραφημένα
• Εισηγητής: Περικλής Κουλιφέτης (δημιουργός comics, δημοσιογράφος)

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Το Έργο του Τάσου Αποστολίδη
Εισήγηση: Μαρία-Όλια Ντακογιάννη (Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Δημιουργός comics)
Συμμετέχει: Τάσος Αποστολίδης (Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός)

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Comics και Λογοτεχνικές Αναπλαισιώσεις - Αποκαθήλωση ή Επανεπικαιροποίηση;
• Εισηγητής: Γιάννης Κουκουλάς (Ιστορικός Τέχνης, μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων ΑΣΚΤ)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Η Σύγχρονη Άνθηση των Νεοελληνικών Μεταφορών
• Συντονιστής: Αντώνης Νικολόπουλος / Soloup (Δημιουργός comics, Δρ. του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου)
Συμμετέχουν:
Δημήτρης Βανέλλης (Σεναριογράφος comics)
Γιώργος Ζαρρής (Εκδότης Polaris)
Γεωργία Ζάχαρη (Δημιουργός comics)
Γιάννης Παπαδόπουλος (Δημοσιογράφος στην The Books Journal και την Athens Voice)
Θανάσης Πέτρου (Δημιουργός comics, διδάσκων στον ΑΚΤΟ)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Η Διεθνής Λογοτεχνία από Έλληνες Δημιουργούς
• Συντονιστής: Θωμάς Παπαδημητρόπουλος (Αρχισυντάκτης Comicdom.gr)
Λεωκράτης Ανεμοδουράς (Εκδότης Μικρός Ήρως)
Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου (Εκδότης Comicdom Press, Σεναριογράφος)
Στέλλα Στεργίου (Δημιουργός comics)

Ντακογιάννη Μαρία-Όλια Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος - Δημιουργός comics

H Μ. Όλια Ντακογιάννη είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και τελειόφοιτη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Μουσειολογίας στο Ε.Κ.Π.Α. Από το 2017 δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως μέλος της ελληνικής σκηνής κόμικς και έχει εκδώσει τρεις τίτλους, όπου υπογράφει το σενάριο και το σχέδιο.

Έκτοτε έχει συμμετάσχει στα Artists Alley σημαντικών ελληνικών οργανώσεων για τα κόμικς (Comicdom Con Athens, LA Comics Festival, Chaniartoon, 1o Cretan Comicon, Comics n’ Beer, The Comic Con κ.ά) Τον Ιούνιο του 2021 εκδόθηκε το πρώτο της κόμικ με τίτλο “Musicoma: το κόμικ-μιούζικαλ”, ένα διαδραστικό συλλογικό έργο που κυκλοφόρησε μαζί με το ομότιτλο τζαζ μουσικό άλμπουμ με πρωτότυπες συνθέσεις. Μουσικοθεατρική μεταφορά του κόμικ παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 2022 στη σκηνή του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”.

Τον Απρίλιο του 2022, κυκλοφόρησε την αυτοέκδοση “Amorabilia” μια ιστορία για τις ανθρώπινες σχέσεις ιδωμένες μέσα από την αρχαιολογία. Σε παρόντα χρόνο εργάζεται ως μουσειοπαιδαγωγός στο Τμήμα Εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Αποστολίδης Τάσος Συγγραφέας - Εκπαιδευτικός - Σεναριογράφος κόμικς

Ο Τάσος Αποστολίδης γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Μαθηματικά και υπηρέτησε, για 42 χρόνια, στη Δευτεροβάθμια Ιδιωτική Εκπαίδευση, από τα οποία τα 36 στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, ως καθηγητής, διευθυντής και αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών θεμάτων. Το ίσης περίπου διάρκειας συγγραφικό του έργο αρχίζει με χρονογραφήματα και ευθυμογραφήματα που δημοσιεύονταν στις δεκαετίες του ΄80 και ΄90 σε εφημερίδες και περιοδικά της Θεσσαλονίκης και Αθήνας και συνεχίζεται, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80, με σενάρια για κόμικς. Διασκευάζει σε κόμικς κλασικά έργα της αρχαιότητας (ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, ΜΥΘΟΙ ΑΙΣΩΠΟΥ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ κ.α) συνεργαζόμενος με κορυφαίους Έλληνες σχεδιαστές. Το 2022 κυκλοφόρησε από τους DARGAUD (εκδότες του Αστερίξ κ.α) στα γαλλικά και από τον ΙΚΑΡΟ στα ελληνικά, ένα graphic novel που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, με εικόνες του Αλέκου Παπαδάτου (Logicomix).

Από τα 33 βιβλία του, επτά έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τέσσερα στα Γαλλικά, δύο στα Γερμανικά, δύο στα Τουρκικά και ένα στα Κινέζικα. Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, τα βιβλία διατίθενται από τα πωλητήρια των Αρχαιολογικών Μουσείων της χώρας, καθώς και από το Μουσείο της Ακρόπολης. Oι διασκευές σε κόμικς των 11 κωμωδιών του Αριστοφάνη, έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις, στην Ελλάδα, το 1.000.000 αντίτυπα, βραβεύτηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και παρουσιάστηκαν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Πολιτισμός 2007-2013 με την παραγωγή DHE DUTY OF COMEDY. Ακόμη η Λυσιστράτη ήταν ένα, από τα 100.000 βιβλία, από όλο τον κόσμο, που δόμησαν τον ''Παρθενώνα των βιβλίων'’, το εμβληματικό αυτό έργο της Μarta Minujin, στο Κάσελ της Γερμανίας.

Έγραψε και σκηνοθέτησε θεατρικά έργα και stand-up comedy. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της European Federation F.E.R.A, καθώς και της Ιnternational Federation M.E.I. Διετέλεσε διοργανωτής, επιμελητής ή σύμβουλος εκθέσεων, φεστιβάλ και εκδηλώσεων σχετικών με σκίτσο, γελοιογραφία και κόμικς. Διδάσκει Τεχνική Γραφής Σεναρίου σε Εργαστήρια Καλών Τεχνών.

Σχετικές ομιλίες