Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Δημήτρης Δραγατάκης, Επίσημη δισκογραφία και αρχειακές ηχογραφήσεις

Τρικούπης Αθανάσιος, Καλοπανά Μαγδαληνή, Μονεμβασίτης Γιώργος, Κονιτόπουλος Ιάκωβος, Μεράκου Στεφανία, Ταμβάκος Θωμάς

11 Μαρτίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:22:39 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 347
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου η Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τίμησε τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη Δημήτρη Δραγατάκη με την παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Ταμβάκου «Δημήτρης Δραγατάκης, Επίσημη δισκογραφία και αρχειακές ηχογραφήσεις» (έκδοση της Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης, 2021). Το αρχείο του συνθέτη φυλάσσεται στον χώρο του Μεγάρου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, σημαντικοί επιστήμονες και καλλιτέχνες μίλησαν ο καθένας προσωπικά για τον συνθέτη ως μουσικό αλλά και ως προσωπικότητα, ενώ υπήρξε κι ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του Δραγατάκη, αρκετά από τα οποία ερμηνεύτηκαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Ο Δραγατάκης άγγιξε ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών και συνέθεσε πάνω από 140 έργα. Οι πρώτες του μουσικές δημιουργίες χρονολογούνται πριν το 1940, ενώ εκείνος βρισκόταν ήδη σε σχετικά μεγάλη ηλικία (40-42 ετών), γεγονός που του επέτρεψε να μεταφέρει την προσωπική του στάση ζωής στα πρωτοποριακά ρεύματα της εποχής. Αυτοδίδακτος και πάντοτε διατηρώντας ένα αλλόκοτο μουσικό ύφος, ο συνθέτης διακρίθηκε σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς και τα έργα του αγαπήθηκαν από το κοινό, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες.

Ομιλητές της εκδήλωσης:
Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγος, διευθύντρια Μουσικής Βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη"
Δρ. Αθανάσιος Τρικούπης, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Δρ. Μαγδαληνή Καλοπανά, μουσικολόγος, οργανίστα
Γιώργος Μονεμβασίτης, κριτικός μουσικής, συγγραφέας
Ιάκωβος Κονιτόπουλος, συνθέτης, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Δραγατάκη, γενικός γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών
Θωμάς Ταμβάκος, μουσικογράφος, κριτικός, ερευνητής, συγγραφέας, επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών

Καλλιτέχνες μουσικού προγράμματος:
Ιωάννα Βρακατσέλη, μεσόφωνος
Άννυ Φασσέα, υψίφωνος
Ντιάνα Βρανούση, πιάνο
Χρήστος Μαρίνος, πιάνο

Τρικούπης Αθανάσιος Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο Θανάσης Τρικούπης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε στην Αθήνα μουσική (Δίπλωμα Πιάνου με Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο με καθηγητή τον Δημήτρη Τουφεξή, Δίπλωμα Σύνθεσης με Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο με καθηγητή τον Γιάννη Ιωαννίδη, Δίπλωμα Τσέμπαλου με Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο με καθηγητή τον Θωμά Καραχάλιο) και μηχανολογία (απόφοιτος του τμήματος Μηχανολόγων – Μηχανικών του Ε.Μ.Π.).

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πιάνο στο Conservatoire Européen de Musique de Paris, δίπλα στην Chantal Stigliani και τις σπουδές Σύνθεσης στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Graz, με τους Beat Furrer και George Friedrich Haas (Magister der Kunste με διάκριση). Ακολούθως πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. με επιβλέπουσα την Εύη Νίκα-Σαμψών και αναγορεύτηκε διδάκτορας της Μουσικολογίας-Μουσικοπαιδαγωγικής με βαθμό Άριστα.

Από το 2012 έως το 2015 συνεργάστηκε με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως μεταδιδακτορικός ερευνητής με σκοπό τη δημιουργία ψηφιακού αρχείου ελληνικής μουσικής. Καρπός της έρευνάς τους είναι επίσης η μονογραφία με τίτλο «Western music in Hellenic communities. Musicians and Institutions».

Μαζί με τους Γεώργιο Κωνστάντζο και Θωμά Ταμβάκο συνέγραψε το βιβλίο «Μουσουργοί της Θράκης», το οποίο εξέδωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης το 2014. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και μέλος του Δ. Σ. της Εταιρείας Θρακικών Μελετών. Από το 2017 είναι μεταδιδάκτορας ερευνητής του Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ.

Ως καλλιτέχνης (διευθυντής χορωδίας, ορχήστρας και μουσικών συνόλων, σολίστ σε πιάνο και τσέμπαλο και συνθέτης) έχει συνεργαστεί με πολλές καλλιτεχνικές εταιρείες, όπως τις Academic Symphonic Orchestras of the Trakya University, and the N.T.U.A., το University of Bielefeld, το Musik Forum and Hörfest of the city of Graz, την Association of Greek Academics in Berlin, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς και με πλήθος γερμανο-ελληνικών συλλόγων κ.ά.

Έχει διδάξει πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά της μουσικής στο Μουσικό Τμήμα του Ε.Μ.Π., μαθήματα γενικής μουσικής παιδείας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, «Σύγχρονη Μουσική» στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διάφορα θεωρητικά μαθήματα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Καλοπανά Μαγδαληνή Μουσικολόγος, Εκπαιδευτικός, Οργανίστα

Η Μαγδαληνή Καλοπανά είναι μουσικολόγος, εκπαιδευτικός και οργανίστα.

Αριστούχος κάτοχος Ενιαίου Τίτλου Μουσικών Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (υπότροφος Α. Παπαδάκη) και Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (υπότροφος ΙΚΥ) έχει διατελέσει μεταξύ άλλων ραδιοφωνικός παραγωγός του Γ΄ Προγράμματος (1998-2001), Σύμβουλος Πολιτιστικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων (2001-2003) και Σύμβουλος Μουσικολόγος της 6ης Biennale Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου (2003). Έχει επίσης επιλεγεί ως Σύμβουλος Μουσικής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (2019).

Είναι ιδρυτικό μέλος της Συντακτικής και Επιστημονικής Επιτροπής της περιοδικής έκδοσης Πολυφωνία (2002) και του Συλλόγου Φίλων Δημήτρη Δραγατάκη, καθώς και μέλος της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας.

Υπεύθυνη μουσικολόγος του αρχείου Δ. Δραγατάκη, έχει πραγματοποιήσει πλήθος ανακοινώσεων σε Διεθνή συνέδρια (Βελιγράδι, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Leuven, Κέρκυρα, Βουδαπέστη κ.ά.) και έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά, φωτίζοντας πτυχές της ζωής και αναδεικνύοντας τις αλληλεπιδράσεις των έργων του. Συνοπτικά η εργογραφία και η βιογραφία της για τον συνθέτη αποτυπώνονται στο λήμμα “Dragatakēs, D.” στο έγκριτο μουσικολογικό λεξικό Grove Music Online (2015).

Εκπαιδευτικός με 15ετή πείρα στη δημόσια εκπαίδευση και εκπαιδεύτρια ενηλίκων (eTwinning, ΙΕΚ), υπήρξε Επιμελήτρια Ύλης της έκδοσης Μουσική σε Πρώτη Βαθμίδα (τεύχη 12-13, 14). Η πρόσφατη εργασία της πάνω στα εφαρμοσμένα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτυπώνεται στην έκδοση Ευρωπαϊκά παιδικά τραγούδια/ Canzoni Europee Infantili, Αθήνα, 2017, ISSN: 979-0-9016150-0-7.

Μονεμβασίτης Γιώργος Κριτικός & Ιστορικός Μουσικής - Συγγραφέας

Γεννήθηκε το 1947 στο Γύθειο. Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1965-70). Από την αποφοίτησή του μέχρι σήμερα εκπονεί στατικές μελέτες κτιριακών και συγκοινωνιακών έργων, συνεργαζόμενος με πολλούς επιφανείς Έλληνες αρχιτέκτονες.

Από το 1978 σχολιάζει με κείμενά του σε διάφορα έντυπα τα μουσικά δρώμενα. Από το 1982 σχεδιάζει και παρουσιάζει ραδιοφωνικά ακροάματα από κρατικούς και μη ραδιοφωνικούς σταθμούς –κυρίως με το Γ Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Διετέλεσε κριτικός μουσικής της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» (1984-1996), μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών (1987-1992), Αναπληρωτής Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του ΥΠΠΟ (1993-1998), Διευθυντής του Δευτέρου Προγράμματος της ΕΡΑ (1996-1999), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (ΕΤΟΣ) της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (1993-2006) και σύμβουλος σε θέματα μουσικής της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (2001-2004). Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (από το 1992, μέλος του Δ.Σ. της από το 2003) και δίδαξε για είκοσι χρόνια (1989-2008) το μάθημα «Μουσική επικοινωνία» στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Από το 2008 διδάσκει στο τμήμα Ραδιοφώνου του ΙΕΚ ΔΟΜΗ. Υπήρξε βασικός συνεργάτης, κριτικός μουσικής και αρθρογράφος, των διαδικτυακών πολιτιστικών περιοδικών «Ηριδανός» και «ΤaR». Από τον Δεκέμβριο του 2010 αρθρογραφεί στη διαδικτυακή «Μουσική εφημερίδα».

Από το 2002 έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια των ετήσιων κύκλων εκδηλώσεων «Τρίτες στο Τριανόν», οι οποίοι οργανώνονται από την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Ως συνεργάτης-επιμορφωτής  της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης,  (παλιότερα Γ.Γ.  Εκπαίδευσης Ενηλίκων), δίδαξε σε σεμινάρια για το ραδιόφωνο και τη μουσική σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Έχει προλογίσει πολλές συναυλίες στην Αθήνα και στην περιφέρεια.  Έχει συγγράψει πλήθος κειμένων-σχολίων για δισκογραφικές εκδόσεις και για προγράμματα συναυλιών. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά.

Το 2008-2009 συνεργάστηκε με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της μεγάλης έκθεσης «Μίκης Θεοδωράκης: Συνθέτης-Πολιτικός-Στοχαστής» και με την Τηλεόραση της Βουλής των Ελλήνων στην πραγμάτωση μεγάλου αφιερώματος (15 εκπομπές) στον σπουδαίο νεοέλληνα συνθέτη.

Συνεργάζεται αδιαλείπτως με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το 1991, πρώτη χρονιά της λειτουργίας του.

Κονιτόπουλος Ιάκωβος Συνθέτης - Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Δραγατάκη - Γενικός γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1963. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τους Κώστα Σαμσαρέλο και Δημήτρη Δραγατάκη, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας με τον Θόδωρο Αντωνίου. Το 1997 πήρε δίπλωμα σύνθεσης με άριστα παμψηφεί, Α΄ βραβείο και χρηματικό έπαθλο στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι.

Ως μαέστρος και συνθέτης έχει συνεργαστεί με διάφορα ωδεία και δήμους της χώρας, με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, το Φεστιβάλ Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Ορχήστρα Πατρών, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, το Σύνολο Νέας Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, την ALEA III του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, το Ρομαντικό Κέντρο G. P. Vieusseux και το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, τον Δήμο και το Πανεπιστήμιο της Παβίας, την EXPO 2015 του Μιλάνου, τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών κ.ά.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Τουρκία, Ιταλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Βουλγαρία κ. λ. π.). Έχει γράψει μουσική για το θέατρο, το ΜΜΑ, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Ορχήστρα Πατρών, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, την Ελληνική Ραδιοφωνία / Γ΄ Πρόγραμμα και για πολλούς διακεκριμένους Έλληνες και ξένους σολίστ και ελληνικά φεστιβάλ.

Διευθύνει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, είναι ο Γεν. Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και έχει τη διεύθυνση παραγωγής των συναυλιών της.

Μεράκου Στεφανία Μουσικολόγος - Διευθύντρια, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"

Η Στεφανία Μεράκου είναι κάτοχος πτυχίου B.A. στη μουσικολογία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο καθώς και κάτοχος M.A. στο ίδιο αντικείμενο από το Πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ. Εργάστηκε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ, ενώ αργότερα, μετά την απόκτηση του διπλώματος διδασκαλίας από το Ίδρυμα Σουζούκι πάνω στην ομώνυμη μέθοδο, ξεκίνησε να την διδάσκει σε παιδιά.

Από το 1995, εργάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι τη Μουσικής αρχικά ως υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής και κατόπιν ως διευθύντρια από τον Μάρτιο του 2005. Στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγεται η εφαρμογή νέων τεχνολογιών με σκοπό την προβολή και διάθεση πληροφοριακού και εκπαιδευτικού υλικού. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμβάλει στην υλοποίηση πολλών εφαρμογών, αποθετηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» αλλά και σε συνεργασία με άλλους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς. Έχει παρουσιάσει εργασίες της σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά και στο διαδίκτυο πάνω σε ζητήματα εκπαίδευσης, πληροφοριακής παιδείας, ελληνικής μουσικής και της διάσωσής της.

Είναι μέλος της International Musicological Society (IMS), της International Association of Music Libraries (IAML), της Committee for the Support of Greek Libraries (CSL) και της Ελληνικής επιτροπής του Répertoire International de Littérature Musicale (RILM).

Ταμβάκος Θωμάς Μουσικογράφος, Κριτικός, Ερευνητής, Συγγραφέας - Επίτιμο μέλος, ΕΕΜ

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα (1955).

Είναι:
• μουσικογράφος, ερευνητής, μουσικοκριτικός,
• δημιουργός (από το 1980) και κάτοχος του ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΩΝ ΘΩΜΑ ΤΑΜΒΑΚΟΥ (Α.Ε.Μ.Θ.Τ.) με υλικό καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για 4.700 Έλληνες και ελληνικής καταγωγής μουσουργούς λόγιας μουσικής, από τον 9ο αι. μ.Χ. και εντεύθεν,
• βασικός συνεργάτης των καλλιτεχνικών περιοδικών JAZZ KAI TZAZ, ΕΞΑΝΤΑΣ Βερολίνου, ΠΟΛΥΤΟΝΟΝ/ΑΝΤΙΦΩΝΟΝ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ, ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΝΕΑ κ.ά. (1991-2019),
• επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (από το 2003)*, της Καλλιτεχνικής Εστίας Συνθετών (από το 2000), του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (από το 2012) και άλλων μουσικών φορέων,
• ιδρυτικό μέλος και πρώην μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Δραγατάκη, μέλος της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (μέλος της Επιτροπής Βραβείων Μουσικής για το 2014 και το 2018), του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, του Συλλόγου Φίλων Καλομοίρη και άλλων καλλιτεχνικών φορέων, συλλόγων και ενώσεων,
• συγγραφέας: α) του βιβλίου «Σπυρίδων Σαμάρας. Επίσημη δισκογραφία (1904-2016) (2017), β) «Νίκος Σκαλκώτας. Επίσημη δισκογραφία (1929-2019)», γ) του λευκώματος-ερευνητικού πονήματος «Μουσουργοί της Θράκης», μαζί με τους Γ. Κωνστάντζο και Αθ. Τρικούπη (2014), καθώς και 2400 περίπου άρθρων, μελετών και κριτικών για τους Έλληνες μουσουργούς, μέρος των οποίων έχουν εκδοθεί σε 2 τόμους από το Θεατρικό Εργαστήρι Ηπείρου και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών (1995-96),**
• συγγραφέας-ερευνητής με συμμετοχή σε αρκετές βιβλιογραφικές και περιοδικές εκδόσεις με εκτεταμένα άρθρα για τους Έλληνες μουσουργούς,
• συγγραφέας των υπό έκδοση μελετών: α) λεύκωμα «Μουσουργοί της Μακεδονίας» (μαζί με τους Γ. Κωνστάντζο και Αθ. Τρικούπη), β) «Θόδωρος Αντωνίου. Επίσημη δισκογραφία (1964-2019)», γ) «Μανώλης Καλομοίρης. Επίσημη δισκογραφία (1912-2019)», δ) «Ιάννης Ξενάκης. Προσωπικά δισκογραφήματα» (επικείμενες εκδόσεις: 2019-2021),
• οργανωτής και επιμελητής πολλών μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και εκθέσεων με υλικό από το Α.Ε.Μ.Θ.Τ. για τους Έλληνες και ελληνικής καταγωγής μουσουργούς (από το 1989),
• βασικός συνεργάτης, ως μουσικός ερευνητής, στο 7τομο ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του μουσικολόγου και μουσουργού Τάκη Καλογερόπουλου (1990-2002),
• ιδρυτής και διευθυντής των μουσικών συνόλων ΚΕΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΩΔΟΣ Ι και ΦΙΛΩΔΟΣ ΙΙ (δεκαετία 2000),
• παραγωγός και επιμελητής 17 δισκογραφικών εκδόσεων με έργα λόγιας μουσικής Eλλήνων μουσουργών για δισκογραφικές εταιρείες (LYRA, IRIDA CLASSICAL) και μουσικά/καλλιτεχνικά περιοδικά (CLASSICAL MUSIC REVIEW),
• παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών σε διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς (από το 1991).

Παρακολούθησε μαθήματα, σεμινάρια και συμπόσια Θεωρίας της Μουσικής και Ιστορίας της Τέχνης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Open University του Λονδίνου και έλαβε μέρος ως εισηγητής σε μουσικολογικά συνέδρια των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ιονίου.

Για τη δραστηριότητά του βραβεύθηκε σε ειδική επίσημη τελετή από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (Θεσσαλονίκη, Απρίλιος 2017).

Εργάσθηκε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ως Ηλεκτρονικός-Μηχανικός (με σπουδές στην Αθήνα και το Λονδίνο) Αεροναυτιλίας των Ειδικών Συστημάτων Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (προϊστάμενος) και σε άλλους περιφερειακούς αερολιμένες, έως την συνταξιοδότησή του (1984-2016).

* με πρόταση του Θ. Αντωνίου
** με πρόλογο του Θ. Αντωνίου

Ιστολόγιο του Θωμά Ταμβάκου

Σχετικές ομιλίες