Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αφιέρωμα στον Χρήστο Χατζή

Χατζής Χρήστος, Palej Norbert, Μεράκου Στεφανία, Allen Mark

28 Απριλίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:33:23 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 116
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Χατζής Χρήστος
Palej Norbert
Μεράκου Στεφανία
Allen Mark

Γλώσσα
Ελληνική, αγγλική

Ημερομηνία
28/04/2022

Διάρκεια
01:33:23

Εκδήλωση
Διαλέξεις της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

Χώρος
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη - Αίθουσα Διδασκαλίας Βιβλιοθήκης

Διοργάνωση
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» - Σύλλογος «Οι φίλοι της μουσικής»

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
Συνθέτης, μουσική σύνθεση, Καναδάς, Χρήστος Χατζής

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος συνθέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Χρήστος Χατζής, είναι το τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση που πραγματοποίησε την Πέμπτη 28 Απριλίου στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Αφορμή στέκεται το γεγονός ότι ο Χατζής, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της εποχής μας σε παγκόσμιο επίπεδο, επιλέγει στο ζενίθ της καριέρας του να δωρίσει το αρχείο του στη Μουσική Βιβλιοθήκη, πραγματοποιώντας μια συμβολική κίνηση επιστροφής στα πάτρια εδάφη.

Παράλληλα, με τη δωρεά αυτή της πλήρους συνθετικής του παραγωγής ο συνθέτης αναγνωρίζει την προσφορά της Μουσικής Βιβλιοθήκης στην μουσική εκπαίδευση και την έρευνα καθώς και τον ρόλο της στην διάσωση και ανάδειξη του μουσικού πολιτισμού. Η Βιβλιοθήκη με τη σειρά της δεσμεύεται για την άμεση διάθεση του αρχείου του Χρήστου Χατζή για έρευνα, όπως έχει μέχρι σήμερα κάνει με τα 47 αρχεία συνθέτων συνθετών, καλλιτεχνών και δασκάλων που αριθμεί η συλλογή της.

Στην εκδήλωση της Μουσικής Βιβλιοθήκης ο Χατζής συστήνει στο κοινό τον καναδοπολωνό συνθέτη Norbert Palej, επίσης καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Οι δυο συνθέτες μιλούν για τη μουσική τους ενώ ακολουθεί μουσικό μέρος με δύο νέα έργα τους για βιμπράφωνο, τα οποία ερμηνεύει σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα η διακεκριμένη βιμπραφωνίστα Beverley Johnston. Το έργο του Χατζή έχει τον τίτλο «ERIS» («Έρις») και έχει γραφτεί για βιμπράφωνο και playback audio, ενώ τo έργο του Palej για σόλο βιμπράφωνο λέγεται «Ser con Él».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των ογδόντα ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Καναδά.

Χατζής Χρήστος Συνθέτης - Καθηγητής, Πανεπιστήμιο του Τορόντο

Ο Χρήστος Χατζής γεννήθηκε στον Βόλο το 1953 όπου άρχισε μαθήματα μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο. Συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Eastman School of Music και στο State University of New York at Buffalo. Το 1982 μετανάστευσε στον Καναδά και ζει στο Τορόντο με την οικογένειά του, όπου κατέχει την θέση πρωτοβάθμιου καθηγητή σύνθεσης στον Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Σήμερα ο Χρήστος Χατζής θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες διεθνώς, ειδικά στον χώρο των κρουστών οργάνων. Ο συνθέτης πρωτοπορεί ένα ιδιαίτερο μουσικό ιδίωμα που αντικατοπτρίζει τις πολύπλευρες ζωτικές και αισθητικές ανάγκες του 21ου αιώνα, παρακάμπτοντας τα αισθητικά και κοινωνικοπολιτικά «χαρακώματα» του προηγούμενου αιώνα, ειδικά την εστίαση πάνω στην αποστασιοποιημένη συνθετική τεχνική και τον κακώς εννοούμενο ελιτισμό. Η θεματολογία της μουσικής του επικεντρώνεται με αυξανόμενη συχνότητα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων: των ιθαγενών του Καναδά ("Gaia”, “Going Home Star: Truth and Reconciliation”, “Footprints in New Snow”, “String Quartet No.1 - The Awakening”), των Εβραίων και άλλων θυμάτων του ναζιστικού ολοκαυτώματος (“Menorah”), των καταπιεσμένων ή παραμελημένων μειονοτήτων παγκοσμίως (“In the Fire of Conflict”, “Κωνσταντινούπολη”, “String Quartet No.2—The Gathering” κ.ά.), όλα αυτά περνώντας μέσα από ένα πρίσμα μη δογματικής προσωπικής πνευματικότητας που διέπει το έργο του αλλά και την εκπαιδευτική του φιλοσοφία.

Palej Norbert Συνθέτης - Καθηγητής, Πανεπιστήμιο του Τορόντο

Ο Norbert Palej είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής Σύνθεσης στη Σχολή Μουσικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής του U(niversity) of T(oronto) New Music Festival. Η μουσική του έχει παιχτεί διεθνώς, με πρόσφατες πρεμιέρες στο Carnegie Hall και στο Dubai Expo 2020. Η νέα του σύνθεση "Return from the Stars" αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και παρουσιάστηκε (από το διάστημα) από τον αστροναύτη του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού Thomas Pesquet. Με καταγωγή από την Πολωνία, σπούδασε στο Ωδείο της Νέας Αγγλίας, το Juilliard School και το Πανεπιστήμιο Cornell.

Μεράκου Στεφανία Μουσικολόγος - Διευθύντρια, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"

Η Στεφανία Μεράκου είναι κάτοχος πτυχίου B.A. στη μουσικολογία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο καθώς και κάτοχος M.A. στο ίδιο αντικείμενο από το Πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ. Εργάστηκε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ, ενώ αργότερα, μετά την απόκτηση του διπλώματος διδασκαλίας από το Ίδρυμα Σουζούκι πάνω στην ομώνυμη μέθοδο, ξεκίνησε να την διδάσκει σε παιδιά.

Από το 1995, εργάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι τη Μουσικής αρχικά ως υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής και κατόπιν ως διευθύντρια από τον Μάρτιο του 2005. Στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγεται η εφαρμογή νέων τεχνολογιών με σκοπό την προβολή και διάθεση πληροφοριακού και εκπαιδευτικού υλικού. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμβάλει στην υλοποίηση πολλών εφαρμογών, αποθετηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» αλλά και σε συνεργασία με άλλους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς. Έχει παρουσιάσει εργασίες της σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά και στο διαδίκτυο πάνω σε ζητήματα εκπαίδευσης, πληροφοριακής παιδείας, ελληνικής μουσικής και της διάσωσής της.

Είναι μέλος της International Musicological Society (IMS), της International Association of Music Libraries (IAML), της Committee for the Support of Greek Libraries (CSL) και της Ελληνικής επιτροπής του Répertoire International de Littérature Musicale (RILM).

Allen Mark Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα

Σχετικές ομιλίες