Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Διαφορετικοί “κόσμοι διακυβέρνησης”; Χτίζοντας την Ευρώπη στα θεμέλια ποικίλων και αδύναμων εθνικών θεσμών

Featherstone Kevin, Τσούκαλης Λουκάς, Σωτηρόπουλος Δημήτρης, Ξυτάκη Μαρία

23 Μαρτίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:29:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1450
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Featherstone Kevin
Τσούκαλης Λουκάς
Σωτηρόπουλος Δημήτρης
Ξυτάκη Μαρία

Γλώσσα
Αγγλική, Ελληνική

Ημερομηνία
23/03/2015

Διάρκεια
01:29:10

Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Πολιτική, Διεθνείς Σχέσεις

Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωζώνη, κρίση του ευρώ, μεταρρυθμίσεις

Το Megaron Plus, στο πλαίσιο της επιτυχημένης συνεργασίας του με το London School of Economics and Political Science (LSE) και με τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science φιλοξένησε  έναν ακόμη εκλεκτό ομιλητή του φετινού κύκλου διαλέξεων εκπροσώπων του LSE.

Ο λόγος για τον Kevin Featherstone (Κέβιν Φέδερστοουν), που είναι Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου. Ο καταξιωμένος ακαδημαϊκός διδάσκαλος και συγγραφέας προσέγγισε το θέμα «Διαφορετικοί “κόσμοι διακυβέρνησης”; Χτίζοντας την Ευρώπη στα θεμέλια ποικίλων και αδύναμων εθνικών θεσμών».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κύριος Ερευνητής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Σχολίασε ο Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και Επισκέπτης Καθηγητής στο King’s College (Λονδίνο) και στο Κολλέγιο της Ευρώπης (Μπρυζ). Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Κύκλου «Νέες σκέψεις για έναν κόσμο που αλλάζει».

Το θέμα της διάλεξης:

Η κρίση του ευρώ αποκάλυψε την έκταση κατά την οποία η ΕΕ είναι αναγκασμένη να ασχολείται με τα διάφορα «μοντέλα άσκησης εξουσίας» των χωρών μελών της. Η ΕΕ είχε υποτιμήσει τις δυσκολίες που θα ανέκυπταν από τις διαφορές στη θεσμική ωριμότητα και στα διοικητικά ήθη κατά την εφαρμογή των πολιτικών της σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Απίστευτο αλλά αληθινό. Τώρα έχει εμπλακεί σε μια άνευ προηγουμένου «μικροδιαχείριση» επιμέρους μεταρρυθμίσεων γεννώντας ζητήματα αξιοπιστίας και νομιμότητας και διακινδυνεύοντας τη δημιουργία καινούργιων ευρωπαϊκών διχασμών. Ο Κέβιν Φέδερστοουν, μέσα από την ομιλία του, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις, μεταξύ άλλων, στα ερωτήματα: Μπορεί η ΕΕ να διαχειριστεί την Ευρώπη; Μπορούν τα «προβληματικά» κράτη να υπάρξουν αυτοδύναμα;

Featherstone Kevin Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, London School of Economics and Political Science

Ο Kevin Featherstone είναι Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science και κάτοχος της Έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα, είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και διατέλεσε επί μακρόν Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) και Συμπρόεδρος της Μονάδας LSEE-Έρευνα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου. Υπήρξε το πρώτο ξένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) στην Ελλάδα (2010-2013). Κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του «Atomium Culture» στις Βρυξέλλες, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί τη συνεργασία στον Ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Το 2013 τιμήθηκε με το παράσημο ‘Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα’ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε ένα από τα βιβλία του (γραμμένο σε συνεργασία με τον Kenneth Dyson) ως ένα από τα ‘100 αξιοσημείωτα βιβλία για την Ευρώπη’. Αρθρογραφεί συχνά στην Καθημερινή.

Έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Harvard. Επίσης, κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στα Πανεπιστήμια του Στίρλινγκ και του Μπράντφορντ. Το 2009-10, συμμετείχε στη συμβουλευτική επιτροπή για την κυβερνητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε εκείνη της σύγχρονης Ελλάδας. Οι αναλύσεις του αφορούν τα γνωστικά πεδία της συγκριτικής πολιτικής, των δημόσιων πολιτικών, της πολιτικής οικονομίας και του «Εξευρωπαϊσμού». Τα κυριότερα βιβλία που έχει δημοσιεύσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα αφορούν: τις πολιτικές «Εξευρωπαϊσμού», τις σχέσεις Η.Π.Α και Ε.Ε, τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Νομισματική Ένωση, τις πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα μετά το 1974, την Ελλάδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τα όρια του «Εξευρωπαϊσμού» στην Ελλάδα και τις εγχώριες απεικονίσεις της Ευρώπης.

Τσούκαλης Λουκάς Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Sciences Po (Παρίσι) - Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ - Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου πήρε το διδακτορικό του και δίδαξε πολλά χρόνια. Εξελέγη Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1990. Αργότερα έγινε Καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School). Ήταν επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης για πολλά χρόνια.

Υπήρξε σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po). Είναι επίσης Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Συγγραφέας πολλών βιβλίων, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα The New European Economy, What Kind of Europe? και In Defence of Europe: Can the European Project Be Saved? που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Η ελληνική έκδοση Υπεράσπιση της Ευρώπης: Μπορεί να σωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και με ποια μορφή; κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς επίσης και με πολλές επιστημονικές διακρίσεις.

Ιστότοπος του Λουκά Τσούκαλη

Σωτηρόπουλος Δημήτρης Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Η Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts και Visiting Fellow στο Harvard’s Center of European Studies και το Princeton’s Seeger Center for Hellenic Studies. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών, πολιτική κοινωνιολογία στο London School of Economics (M.Sc.) και στο Yale (Μ.Α., Μ.Phil., Ph.D.). Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό, την κοινωνία πολιτών, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος πρόνοιας, καθώς και την κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική στην Ελλάδα, στη Ν. Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Πιο πρόσφατα βιβλία του: The Irregular Pendulum of Democracy. Populism, Clientelism and Corruption in Post-Yugoslav Successor States (Palgrave Macmillan 2023). To ελληνικό διοικητικό σύστημα (συνεπιμέλεια με Β. Νταλάκου, ΕΑΠ 2021). Δημόσια έργα, προμήθειες, μελέτες και συναφείς υπηρεσίες (με Σπ. Βλαχόπουλο, Λεων. Φιλόπουλο και Γ.Ο. Ζώη, ηλεκτρονικό βιβλίο, Διανέοσις 2020). The Oxford Handbook of Modern Greek Politics (co-ed. with K. Feath- erstone, Oxford University Press 2020).

Ξυτάκη Μαρία Επίτιμη Πρόεδρος, Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων του London School of Economics

Η Μαρία Ξυτάκη εργάζεται ως Project Leader στο Τμήμα Group Financial Management and Control και συγκεκριμένα στο γραφείο του CFO στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στο project management καθώς και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αποτελεσματικών στρατηγικών digital marketing, διαφήμισης, εταιρικής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει εργαστεί για την Thomson Reuters, τη Γενική Τράπεζα και για διεθνή fashion brands καθώς και για διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής online υπηρεσιών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου MSc in New Media, Information and Society από το London School of Economics and Political Science και πτυχιούχος Ψυχολογίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree College) από το οποίο αποφοίτησε με διάκριση. Είναι αισιόδοξη εκ φύσεως και πιστεύει στη δύναμη του ανθρώπινου μυαλού και τη σκληρή δουλειά. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό από το 2010. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics.

Σχετικές ομιλίες