Bodossaki Lectures on Demand

Arts for Social Development (Πρώτο Μέρος)

Καρράς Χρήστος, Κάβουρας Παύλος, Zoehrer Konstantina, Ζέπου Αμαλία, Μαρμαράς Ηλίας, Βασιλοπούλου Βίκυ, Βαλλιανάτος Στέφανος, Ανδρίτσου Αναστασία, Sanchez–Colberg Ana, Descotes Olivier

11 Δεκεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 66:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1355
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ανοιχτή συζήτηση «Arts for Social Development» εξερευνά τον τρόπο που η Τέχνη και η Δημιουργικότητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παράγοντες κοινωνικής προόδου και οικονομικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τα συμπεράσματα που προέκυψαν από μια σειρά εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2014 στο πλαίσιο του προγράμματος Artsfor Social Development. 

Καλλιτέχνες, εκπρόσωποι δημόσιων φορέων, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και επιχειρηματίες συζητούν για την αξία που έχει η συνδιαλλαγή ανάμεσα σε διαφορετικούς τομείς καθώς και ανάμεσα σε καλλιτέχνες, κοινωνικούς επιχειρηματίες και διάφορους οργανισμούς. Παράλληλα, εξερευνάται κατά πόσο οι κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες να εξελιχθούν, να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά προβλήματα και να ευαισθητοποιήσουν για μια σειρά μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων, δείχνοντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον και εκτίμηση προς τις Τέχνες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον προβληματισμό  κατά πόσο οι τέχνες αποτελούν ισχυρό εργαλείο για την διαδικασία κοινωνικής επιμόρφωσης, κοινωνικής ένταξης και τοπικής ανάπτυξης. 

Το Αrts for Social Development είναι ένα πρόγραμμα της ΕUNIC Αθήνας, και πραγματοποιείται με την συνεργασία του British Council, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, της Κυπριακής Πρεσβείας – Σπίτι της Κύπρου,  της Αυστριακής Πρεσβείας, της Νορβηγικής Πρεσβείας, της Πρεσβείας της Ρουμανίας, του Instituto Cervantes και του Swedish Institute. Σκοπός του προγράμματος είναι να αναδειχθεί η σημασία και η συμβολή των Τεχνών και του Πολιτισμού στην ανάπτυξη και την ευημερία μιας χώρας. 

Καρράς Χρήστος Εκτελεστικός Διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

Ο Χρήστος Καρράς γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1962. Σπούδασε φιλοσοφία στο Cambridge, όπου πήρε το πτυχίο του το 1983. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Παρίσι Ι – Σορβόννη, όπου το 1989 υποστήριξε επιτυχώς μια διδακτορική διατριβή για την μεταπολεμική μουσική. Εργάζεται στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης, με εμπειρία τόσο στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων όσο σε φορείς στην Ελλάδα. Υπήρξε Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη (2006 – 2009) ενώ από το 2009 είναι Εκτελεστικός Διευθυντής και Υπεύθυνος του τομέα Μουσικής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Κάβουρας Παύλος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο Παύλος Κάβουρας είναι καθηγητής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής του Τμήματος Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, διευθυντής του πανεπιστημιακού εργαστηρίου όπως επίσης διευθυντής και συνιδρυτής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Μουσική, κουλτούρα και επικοινωνία: Ανθρωπολογικές και επικοινωνιακές προσεγγίσεις της μουσικής». Σπούδασεπολιτισμικήανθρωπολογίασταπανεπιστήμια City University of New York (M.A.) και New School for Social Research (Ph.D.). Έχει κάνει επιτόπια εθνογραφική έρευνα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας –στην Κάρπαθο, στη Θράκη, στη Λέσβο και στην Ανατολική Μακεδονία– στις Η.Π.Α. (Νέα Υόρκη-ελληνική παροικία) και στη Νοτιοδυτική Ινδία. Συμμετέχει σε πολλές έρευνες με έμφαση στη μελέτη της μουσικής κουλτούρας (ελληνικής και μη) και στην σύγχρονη ανθρωπολογική και εθνομουσικολογική θεωρία ειδικότερα και την φαινομενολογική-ερμηνευτική της διάσταση.
Zoehrer Konstantina Συν-ιδρύτρια του “Loft2 Social Enterprise”
Η Kωνσταντίνα Zoehrer είναι κοινωνική επιχειρηματίας και ερευνήτρια. Σε συνεργασία με μια διεπιστημονική ομάδα δημιούργησαν τις 180º (180 μοίρες), ένα κοινωνικό εγχείρημα που σχεδιάζει εργαλεία και λύσεις για κοινωνικά προβλήματα, βασισμένο στην ενεργή έρευνα και σχεδιαστική διαδικασία. Είναι μέλος του WEFGlobalShapers από το 2012, όπου και επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Συμβούλιο για την Κοινωνική Αρχιτεκτονική. Ωςερευνήτρια, είναιμέλοςτου “The ICSEM Project” (International Comparative Social Enterprise Models Project). Διατελεί επιστημονική σύμβουλος στο Κοινωνικό Δίκτυο Επιχειρηματικότητας (SocialEntrepreneurshipSupportingNetwork), μέσα στα πλαίσια της Οικονομικής Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας. Το 2014 κέρδισε την υποτροφία νεανικής καινοτομίας A.T. Kearney – Falling Walls Lab.
Ζέπου Αμαλία Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Αντιδήμαρχος της Κοινωνίας των Πολιτών & Δημοτικής Αποκέντρωσης του Δήμου Αθηναίων (από το 2014)

Η Αμαλία Ζέπου είναι Αντιδήμαρχος της Κοινωνίας των Πολιτών & Δημοτικής Αποκέντρωσης του Δήμου Αθηναίων από το Σεπτέμβρη του 2014.

Από τον Απρίλιο του 2013 εργάστηκε ως σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων για θέματα δικτύωσης με ομάδες πολιτών. Μαζί με τους συνεργάτες της, δημιούργησαν το δίκτυο «ΣυνΑθηνά», μια πλατφόρμα όπου άτυπες και μη άτυπες ομάδες της Αθήνας στηρίζονται και αποκτούν δημόσιο βήμα για τις θετικές πρωτοβουλίες τους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Το «ΣυνΑθηνά» απέσπασε το βραβείο Bloomberg-Mayors Challenge Award τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η Αμαλία Ζέπου, παραγωγός ντοκιμαντέρ, έχει αναπτύξει στο παρελθόν πλούσια εθελοντική δραστηριότητα αστικού ακτιβισμού. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Λονδίνο και Μέσα Επικοινωνίας στη Νέα Υόρκη και σήμερα ζει στον Κεραμεικό. Μεγάλωσε και έζησε σε αρκετές πρωτεύουσες της Ευρώπης ως παιδί διπλωματικής οικογένειας. Παραδόξως, όπως σημειώνει η ίδια, η τωρινή απασχόληση στον ελληνικό δημόσιο τομέα είναι πιο δημιουργική και ουσιαστική σε σχέση με οτιδήποτε άλλο έχει κάνει στο παρελθόν.


Μαρμαράς Ηλίας Μedia artist - Συνιδρυτής Personal Cinema
Ο Ηλίας Μαρμαράς είναι mediaartist και συνιδρυτής του PersonalCinema. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε πλαστικές τέχνες, πολεοδομία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Είναι συνιδρυτής της ομάδας media arts Personal Cinema. Αρθρογραφεί σχετικά με θέματα που αφορούν τη θεωρία των μέσων και τη media art, και εργάζεται σε παραγωγές που αφορούν κοινωνικοπολιτικά video games, όπως και ντοκιμαντέρ.
Βασιλοπούλου Βίκυ δημιουργός του dancevacuum
Η Βίκυ Βασιλοπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών και δημιουργός του dancevacuum. Ασχολείται με τον χορό τουλάχιστον μια εικοσαετία. Το 2010 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονου χορού dancevacuum που σκοπό έχει να φέρει κοντά, μέσω του χορού, Έλληνες και ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα από τη δική μας. Το dance-banoptikon είναι η δεύτερη χορογραφική δουλειά της ομάδας. Πρώτη χορογραφική δουλειά είναι το game over. Το κέντρο θεάματος παρασταστικών τεχνών dancevacuum δημιουργήθηκε το 2012. Στηρίζει και ενισχύει κάθε μορφή έκφρασης και δημιουργίας, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ Ελλήνων δημιουργών και δημιουργών από άλλες εθνότητες, καλλιτεχνών ή μη, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πυρήνας ανθρώπων με κοινό σημείο αναφοράς την τέχνη του χορού αλλά και κάθε άλλη μορφή τέχνης που τον αγκαλιάζει.
Βαλλιανάτος Στέφανος Εθνικός Συντονιστής του Ιδρύματος Anna Lindh στην Ελλάδα, Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ (ΗΒ) στο τομέα της Διεθνούς Πολιτικής και ειδική αναφορά στην Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ο προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και Συντονιστής του ελληνικού εθνικού δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh. Επίσης, είναι συνεργάτης του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών (ΔΙΚΕΜΕΣ), όπου έχει διδάξει μαθήματα που αφορούν την σύγχρονη Μέση Ανατολή και ιστορία και πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ περιοδικά δημοσιεύει επιστημονικά άρθρα, δίνει διαλέξεις και σχολιάζει θέματα που αφορούν την Μέση Ανατολή – ιδιαίτερα θέματα Διεθνών Σχέσεων και Πολιτική της περιοχής, για την Κοινωνία των Πολιτών στον Αραβικό Κόσμο και τη Μεσόγειο, για το Κουρδικό ζήτημα και για την Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδος στη Μέση Ανατολή.
Ανδρίτσου Αναστασία Διευθύντρια, British Council Ελλάδα

Η Αναστασία Ανδρίτσου είναι απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο της Τουλούζης. Για επτά χρόνια εργάστηκε το τμήμα Διεθνών Συνεργασιών της Intracom, στη διάρκεια των οποίων εξειδικεύτηκε στα ασύρματα δίκτυα, το δορυφορικό internet και την τεχνολογία έξυπνων αυτοματισμών για το σπίτι και συνεργάστηκε με ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2004 εργάζεται στο British Council, όπου ως project manager στον τομέα της επιστήμης ολοκλήρωσε ένα σημαντικό πρόγραμμα για την επικοινωνία της επιστήμης, απευθυνόμενο σ το ευρύ κοινό και τα σχολεία. Το 2007 ανέλαβε τη Διεύθυνση Προγραμμάτων και Συνεργασιών, με πεδίο ευθύνης το προγραμματισμό και την ολοκλήρωση πολλών καινοτόμων προγραμμάτων στους τομείς της επιστήμης, των τεχνών και της εκπαίδευσης δημιουργώντας στρατηγικές συνεργασίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει αλλά και συμμετάσχει σε ένα μεγάλο αριθμό προγραμμάτων και συνεδρίων με αντικείμενο την επιχειρηματικότητα, την Κοινωνική Οικονομία και Καινοτομία, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την Καινοτομία στην εκπαίδευση. Η Αναστασία αναδείχθηκε ανάμεσα στις 50 φωνές της Guardian για τη σημασία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Από τον Απρίλιο του 2018 είναι Διευθύντρια του British Council στην Ελλάδα.

Sanchez–Colberg Ana Διευθύντρια του τμήματος Θεάτρου, Χορού και Τεχνών στο DEREE-American College of Greece / Καθηγήτρια Choreography and Composition, University Dance and Circus Stockholm
Descotes Olivier Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Σύμβουλος συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της Γαλλικής πρεσβείας

Σχετικές ομιλίες