Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αρχιτεκτονική Ακραία, Ακροναυπλία

Ανδριανόπουλος Τηλέμαχος

17 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 19:58 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1128
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το αρχιτεκτονικό περιοδικό ek σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής οργάνωσαν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη οδού Πειραιώς, Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη.
 

Αντικείμενο της Ημερίδας είναι η συνολική προσέγγιση της δημιουργικής παρουσίας των δύο αρχιτεκτόνων –αρχιτεκτονικής και εκπαιδευτικής– και η διερεύνηση του έργου του Εργαστηρίου 66 ή Atelier 66, του αρχιτεκτονικού γραφείου που ίδρυσαν πριν 51 χρόνια και της συνέχειάς του ως Α66, η αναζήτηση του αποτυπώματος του έργου των ίδιων, αλλά και των κατά καιρούς μελών και συνεργατών του γραφείου, στην ελληνική αρχιτεκτονική των τελευταίων πενήντα χρόνων, καθώς και ο εντοπισμός των ευρωπαϊκών του συσχετίσεων.
 

Από τους λίγους Έλληνες αρχιτέκτονες που το έργο τους έχει περάσει εδώ και πολλά χρόνια στη διεθνή βιβλιογραφία, ο Δημήτρης και η Σουζάνα Αντωνακάκη έχουν τιμηθεί με πολλές διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα σε διεθνείς εκθέσεις, έχουν διδάξει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε διαλέξεις, σεμινάρια και τηλεοπτικές παραγωγές.
 

Οι εργασίες της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν σε δύο συνεδρίες (πρωινή και απογευματινή).
 

Περιλαμβάνονται τέσσερις ενότητες, που έχουν ως αντικείμενο:

1. Το Εργαστήριο 66 αυτοβιογραφείται

2. Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη / Η διδασκαλία, ο λόγος, οι δράσεις

3. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο Ι / Εστιάσεις

4. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο ΙΙ / Θεωρητικές προσεγγίσεις
 

Παρουσιάστηκαν συνολικά 22 εισηγήσεις, ενώ προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις από έγκριτους Ιστορικούς της αρχιτεκτονικής του εξωτερικού.
 

Ο κατάλογος των ομιλητών περιλαμβάνει, με αλφαβητική σειρά τους:

Δ. Αναστασιάδη και Γ. Κοκολάκη, αρχιτέκτονες, Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο (ΕΜΠ), Στέλιο Γιαμαρέλο (Βartlett School of Architecture UCL), Νίκο Καλογήρου (ΑΠΘ), Ηλία Κωνσταντόπουλο (Παν. Πατρών), Μανώλη Οικονόμου (αρχισυντάκτη GreekArchitects.gr), Παναγιώτη Πάγκαλο (ΑΣΚΤ), Βαγγέλη Παπανδρέου και Κατερίνα Τσακμάκη, αρχιτέκτονες, Νίκο Πατσαβό (Παν. Ιωαννίνων), Βασιλική Πετρίδου (Παν. Πατρών), Νικόλα-Ίωνα Τερζόγλου (ΕΜΠ), Παναγιώτη Τουρνικιώτη (ΕΜΠ), Σοφία Τσιράκη (ΕΜΠ), Δημήτρη Φατούρο (ομ. Καθ. ΑΠΘ), Δημήτρη Φιλιππίδη (ομ. Καθ. ΕΜΠ), καθώς και τα κατά καιρούς μέλη ή συνεργάτες του Εργαστηρίου 66:

Κωστή Δασκαλάκη, αρχιτέκτονα, Μπούκη Μπαμπάλου (Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ), Αντώνη Νουκάκη, αρχιτέκτονα, Αλέκο Πολυχρονιάδη, αρχιτέκτονα, Λούση Τριανταφύλλου, Θεανώ Φωτίου (Ομ. Καθ. ΕΜΠ, Αν. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και Κωστή Χατζημιχάλη (Ομ. Καθ., Χαροκόπειο Παν.).


Οργάνωση: περιοδικό ek, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής

Επιστημονική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσακόπουλος, Ηλίας Κωνσταντόπουλος

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γ΄ Ενότητας της Πρώτης Απογευματινής συνεδρίας με θέμα: "Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο Ι - Εστιάσεις".

Ανδριανόπουλος Τηλέμαχος Αρχιτέκτων - Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Γεννήθηκε στην Αθήνα (1974). Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. (2001). Master in Architecture and Urban Culture / Universitat Politecnica de Catalunya_CCCB (2006).

Το 2004 δημιουργεί την Τεταμένης Αρχιτεκτονικής Νημίωση_TAN (Tense Architecture Network), ένα δίκτυο συνεργατών και αρχιτεκτονικού έργου.

Πολλαπλές συμμετοχές και διακρίσεις σε διεθνείς και πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, συμμετοχή στην Biennale αρχιτεκτονικής της Βενετίας (2012 και 2014). Α’ βραβεία Διαγωνισμών: Ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας (2019), Αστικό Πάρκο στο Καστράκι (2016), Ανάδειξη Δυτικών Νεωρίων Ηρακλείου (2009), Δημαρχιακό Μέγαρο Αρκαλοχωρίου (2007). Tο έργο "Κατοικία στο Συκάμινο" προτείνεται για το ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe και περιλαμβάνεται στη βραχεία λίστα (2013), ενώ οι Κατοικίες στα Μέγαρα και στο Ηράκλειο προτείνονται για το ίδιο βραβείο επίσης (2015-2017). Η "Κατοικία στα Μέγαρα" αποσπά βραβείο Häuser στην κατηγορία ’Καλύτερη Κατοικία στην Ευρώπη’ (2016). Βραβείο Ελληνικής Αρχιτεκτονικής για την Αποκατάσταση της αίθουσας συναυλιών του Ωδείου Αθηνών (2020).

Μέλος της διεπιστημονικής ομάδας Greenproject και του do.co.mo.mo international. Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.

Σχετικές ομιλίες