Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αφετηρίες + Συσχετίσεις

Μπαμπάλου - Νουκάκη Μπούκη

17 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 22:06 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 695
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το αρχιτεκτονικό περιοδικό ek σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής οργάνωσαν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη οδού Πειραιώς, Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη.
 

Αντικείμενο της Ημερίδας είναι η συνολική προσέγγιση της δημιουργικής παρουσίας των δύο αρχιτεκτόνων –αρχιτεκτονικής και εκπαιδευτικής– και η διερεύνηση του έργου του Εργαστηρίου 66 ή Atelier 66, του αρχιτεκτονικού γραφείου που ίδρυσαν πριν 51 χρόνια και της συνέχειάς του ως Α66, η αναζήτηση του αποτυπώματος του έργου των ίδιων, αλλά και των κατά καιρούς μελών και συνεργατών του γραφείου, στην ελληνική αρχιτεκτονική των τελευταίων πενήντα χρόνων, καθώς και ο εντοπισμός των ευρωπαϊκών του συσχετίσεων.
 

Από τους λίγους Έλληνες αρχιτέκτονες που το έργο τους έχει περάσει εδώ και πολλά χρόνια στη διεθνή βιβλιογραφία, ο Δημήτρης και η Σουζάνα Αντωνακάκη έχουν τιμηθεί με πολλές διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα σε διεθνείς εκθέσεις, έχουν διδάξει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε διαλέξεις, σεμινάρια και τηλεοπτικές παραγωγές.
 

Οι εργασίες της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν σε δύο συνεδρίες (πρωινή και απογευματινή).
 

Περιλαμβάνονται τέσσερις ενότητες, που έχουν ως αντικείμενο:

1. Το Εργαστήριο 66 αυτοβιογραφείται

2. Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη / Η διδασκαλία, ο λόγος, οι δράσεις

3. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο Ι / Εστιάσεις

4. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο ΙΙ / Θεωρητικές προσεγγίσεις
 

Παρουσιάστηκαν συνολικά 22 εισηγήσεις, ενώ προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις από έγκριτους Ιστορικούς της αρχιτεκτονικής του εξωτερικού.
 

Ο κατάλογος των ομιλητών περιλαμβάνει, με αλφαβητική σειρά τους:

Δ. Αναστασιάδη και Γ. Κοκολάκη, αρχιτέκτονες, Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο (ΕΜΠ), Στέλιο Γιαμαρέλο (Βartlett School of Architecture UCL), Νίκο Καλογήρου (ΑΠΘ), Ηλία Κωνσταντόπουλο (Παν. Πατρών), Μανώλη Οικονόμου (αρχισυντάκτη GreekArchitects.gr), Παναγιώτη Πάγκαλο (ΑΣΚΤ), Βαγγέλη Παπανδρέου και Κατερίνα Τσακμάκη, αρχιτέκτονες, Νίκο Πατσαβό (Παν. Ιωαννίνων), Βασιλική Πετρίδου (Παν. Πατρών), Νικόλα-Ίωνα Τερζόγλου (ΕΜΠ), Παναγιώτη Τουρνικιώτη (ΕΜΠ), Σοφία Τσιράκη (ΕΜΠ), Δημήτρη Φατούρο (ομ. Καθ. ΑΠΘ), Δημήτρη Φιλιππίδη (ομ. Καθ. ΕΜΠ), καθώς και τα κατά καιρούς μέλη ή συνεργάτες του Εργαστηρίου 66:

Κωστή Δασκαλάκη, αρχιτέκτονα, Μπούκη Μπαμπάλου (Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ), Αντώνη Νουκάκη, αρχιτέκτονα, Αλέκο Πολυχρονιάδη, αρχιτέκτονα, Λούση Τριανταφύλλου, Θεανώ Φωτίου (Ομ. Καθ. ΕΜΠ , Αν. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και Κωστή Χατζημιχάλη (Ομ. Καθ., Χαροκόπειο Παν.).


Οργάνωση: περιοδικό ek, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής

Επιστημονική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσακόπουλος, Ηλίας Κωνσταντόπουλος

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Α΄ ενότητας της Πρώτης Πρωινής συνεδρίας με θέμα: "Το Εργαστήριο 66 αυτοβιογραφείται".

Μπαμπάλου - Νουκάκη Μπούκη Αρχιτέκτων Μηχανικός - Ομότιμη Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Ε.Μ.Π.

Ξεκίνησε τις σπουδές της στο ΑΠΘ και στη συνέχισε στο ΕΜΠ, από όπου αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων το 1970. Την ίδια χρονιά ιδρύει ιδιωτικό γραφείο με τον αρχιτέκτονα Αντώνη Νουκάκη, ενώ παράλληλα διδάσκει Αρχιτεκτονική Σύνθεση και Αστικό Σχεδιασμό στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Δίδαξε επίσης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Ε.Μ.Π. «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός» (1999-2001) και στο νεοϊδρυθέν Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης (2004-2005). Υπήρξε μέλος του Εργαστηρίου 66 (1972-1986).

Δραστηριοποιείται σε μελέτες ιδιωτικών και δημοσίων έργων με έμφαση στους δημόσιους υπαίθριους χώρους και τα πανεπιστημιακά κτίρια, και ιδιαίτερα τις βιβλιοθήκες. Έχει διακριθεί σε 29 Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς Πανελλήνιους και Διεθνείς, από τους οποίους τέσσερις για υλοποιημένα έργα και τρεις διεθνείς. Το έργο Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, 2008-2018, Αθήνα, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, είναι υποψήφιο για τo Βραβείo Mies van der Rohe 2022. Το 2020 δημοσίευσε το βιβλίο: 8+1 κείμενα για την αρχιτεκτονική και την πόλη. Αθήνα, Εκδόσεις DOMa.

Ιστότοπος του αρχιτεκτονικού γραφείου Αντώνης Νουκάκης και Συνεργάτες

Σχετικές ομιλίες