Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αφετηρίες + Συσχετίσεις

Μπαμπάλου - Νουκάκη Μπούκη

17 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 22:06 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 660
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το αρχιτεκτονικό περιοδικό ek σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής οργάνωσαν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη οδού Πειραιώς, Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη.
 

Αντικείμενο της Ημερίδας είναι η συνολική προσέγγιση της δημιουργικής παρουσίας των δύο αρχιτεκτόνων –αρχιτεκτονικής και εκπαιδευτικής– και η διερεύνηση του έργου του Εργαστηρίου 66 ή Atelier 66, του αρχιτεκτονικού γραφείου που ίδρυσαν πριν 51 χρόνια και της συνέχειάς του ως Α66, η αναζήτηση του αποτυπώματος του έργου των ίδιων, αλλά και των κατά καιρούς μελών και συνεργατών του γραφείου, στην ελληνική αρχιτεκτονική των τελευταίων πενήντα χρόνων, καθώς και ο εντοπισμός των ευρωπαϊκών του συσχετίσεων.
 

Από τους λίγους Έλληνες αρχιτέκτονες που το έργο τους έχει περάσει εδώ και πολλά χρόνια στη διεθνή βιβλιογραφία, ο Δημήτρης και η Σουζάνα Αντωνακάκη έχουν τιμηθεί με πολλές διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα σε διεθνείς εκθέσεις, έχουν διδάξει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε διαλέξεις, σεμινάρια και τηλεοπτικές παραγωγές.
 

Οι εργασίες της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν σε δύο συνεδρίες (πρωινή και απογευματινή).
 

Περιλαμβάνονται τέσσερις ενότητες, που έχουν ως αντικείμενο:

1. Το Εργαστήριο 66 αυτοβιογραφείται

2. Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη / Η διδασκαλία, ο λόγος, οι δράσεις

3. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο Ι / Εστιάσεις

4. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο ΙΙ / Θεωρητικές προσεγγίσεις
 

Παρουσιάστηκαν συνολικά 22 εισηγήσεις, ενώ προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις από έγκριτους Ιστορικούς της αρχιτεκτονικής του εξωτερικού.
 

Ο κατάλογος των ομιλητών περιλαμβάνει, με αλφαβητική σειρά τους:

Δ. Αναστασιάδη και Γ. Κοκολάκη, αρχιτέκτονες, Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο (ΕΜΠ), Στέλιο Γιαμαρέλο (Βartlett School of Architecture UCL), Νίκο Καλογήρου (ΑΠΘ), Ηλία Κωνσταντόπουλο (Παν. Πατρών), Μανώλη Οικονόμου (αρχισυντάκτη GreekArchitects.gr), Παναγιώτη Πάγκαλο (ΑΣΚΤ), Βαγγέλη Παπανδρέου και Κατερίνα Τσακμάκη, αρχιτέκτονες, Νίκο Πατσαβό (Παν. Ιωαννίνων), Βασιλική Πετρίδου (Παν. Πατρών), Νικόλα-Ίωνα Τερζόγλου (ΕΜΠ), Παναγιώτη Τουρνικιώτη (ΕΜΠ), Σοφία Τσιράκη (ΕΜΠ), Δημήτρη Φατούρο (ομ. Καθ. ΑΠΘ), Δημήτρη Φιλιππίδη (ομ. Καθ. ΕΜΠ), καθώς και τα κατά καιρούς μέλη ή συνεργάτες του Εργαστηρίου 66:

Κωστή Δασκαλάκη, αρχιτέκτονα, Μπούκη Μπαμπάλου (Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ), Αντώνη Νουκάκη, αρχιτέκτονα, Αλέκο Πολυχρονιάδη, αρχιτέκτονα, Λούση Τριανταφύλλου, Θεανώ Φωτίου (Ομ. Καθ. ΕΜΠ , Αν. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και Κωστή Χατζημιχάλη (Ομ. Καθ., Χαροκόπειο Παν.).


Οργάνωση: περιοδικό ek, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής

Επιστημονική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσακόπουλος, Ηλίας Κωνσταντόπουλος

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Α΄ ενότητας της Πρώτης Πρωινής συνεδρίας με θέμα: "Το Εργαστήριο 66 αυτοβιογραφείται".

Μπαμπάλου - Νουκάκη Μπούκη Αρχιτέκτων Μηχανικός - Ομότιμη Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Ε.Μ.Π.

Η Μπούκη Μπαμπάλου - Νουκάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. Κατέχει  Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π.. Από το 1970 διατηρεί Ιδιωτικό γραφείο με τον αρχιτέκτονα Αντώνη Νουκάκη.

1971-2013 Διδάσκουσα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.
1972-1986 Μέλος του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 66 O.E. Γραφείο Χωροταξικών Πολεοδομικών, Αρχιτεκτονικών  μελετών
1984            Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης του Υπουργείου Πολιτισμού για τη Διοργάνωση των Αρχιτεκτονικών εκδηλώσεων  της «Αθήνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» 
1995            Εκπρόσωπος της Σχολής Αρχιτεκτόνων στην Εθνική Επιτροπή του Habitat II
1999-2001 Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό  Πρόγραμμα Σπουδών του Ε.Μ.Π. «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός» με αντικείμενο:  «Ο δημόσιος χώρος της πόλης»
2001            Επιστημονική άδεια-έρευνα στην Fondation Le Corbusier, Παρίσι, με θέμα: «Η έννοια του  Δημόσιου Χώρου στον Le Corbusier».
2004          Εκλογή σε θέση Καθηγήτριας του Τομέα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Σχολής Αρχιτεκτόνων  Ε.Μ.Π.
2004-2005 Διδάσκουσα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η Μπούκη Μπαμπάλου-Νουκάκη και ο Αντώνης Νουκάκης είναι ιδρυτικά μέλη του Αρχιτεκτονικού Γραφείου: «Αντώνης Νουκάκης και Συνεργάτες» που δραστηριοποιείται από το 1970 σε μελέτες ιδιωτικών και δημοσίων έργων με έμφαση στους δημόσιους υπαίθριους χώρους και τα πανεπιστημιακά κτίρια και ιδιαίτερα τις βιβλιοθήκες.

Έχουν κερδίσει 24 Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και 4 διακρίσεις για υλοποιημένα έργα. Πρόσφατα το 2012 διακρίθηκαν με το Α’ Βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων: «Ανάπλαση του Άξονα Αχειροποίητου - Αγίας Σοφίας  Δήμου Θεσσαλονίκης». Έχουν επίσης διακριθεί στο «Διεθνή Διαγωνισμό Ιδεών Αστικού Σχεδιασμού για την Πλατεία Μαρτύρων και τον Μεγάλο Άξονα της Βηρυτού» (2005, Α’ Βραβείο, σε συνεργασία με το γραφείο «Βάσω Αγοραστίδου-Λητώ Ιωαννίδου και στο «Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Αθήνας στο Ελληνικό» (2004, Β’ Βραβείο, σε συνεργασία με το γραφείο «Βάσω Αγοραστίδου-Λητώ Ιωαννίδου». Έχουν συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στην Biennal Europea de Paisatge de Barcelona  2003 και 2016, την  Μπιενάλε Βενετίας 1991 και 2006 κ.α.

Το έργο τους έχει παρουσιαστεί σε συνέδρια και διαλέξεις και  δημοσιευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ιστότοπος του αρχιτεκτονικού γραφείου Αντώνης Νουκάκης και Συνεργάτες

Σχετικές ομιλίες