Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

1980-2000… και συνεχίζουμε

Τζάφου - Τριανταφύλλου Λούση

17 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 19:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1092
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το αρχιτεκτονικό περιοδικό ek σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής οργάνωσαν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη οδού Πειραιώς, Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη.
 

Αντικείμενο της Ημερίδας είναι η συνολική προσέγγιση της δημιουργικής παρουσίας των δύο αρχιτεκτόνων –αρχιτεκτονικής και εκπαιδευτικής– και η διερεύνηση του έργου του Εργαστηρίου 66 ή Atelier 66, του αρχιτεκτονικού γραφείου που ίδρυσαν πριν 51 χρόνια και της συνέχειάς του ως Α66, η αναζήτηση του αποτυπώματος του έργου των ίδιων, αλλά και των κατά καιρούς μελών και συνεργατών του γραφείου, στην ελληνική αρχιτεκτονική των τελευταίων πενήντα χρόνων, καθώς και ο εντοπισμός των ευρωπαϊκών του συσχετίσεων.
 

Από τους λίγους Έλληνες αρχιτέκτονες που το έργο τους έχει περάσει εδώ και πολλά χρόνια στη διεθνή βιβλιογραφία, ο Δημήτρης και η Σουζάνα Αντωνακάκη έχουν τιμηθεί με πολλές διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα σε διεθνείς εκθέσεις, έχουν διδάξει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε διαλέξεις, σεμινάρια και τηλεοπτικές παραγωγές.
 

Οι εργασίες της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν σε δύο συνεδρίες (πρωινή και απογευματινή).
 

Περιλαμβάνονται τέσσερις ενότητες, που έχουν ως αντικείμενο:

1. Το Εργαστήριο 66 αυτοβιογραφείται

2. Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη / Η διδασκαλία, ο λόγος, οι δράσεις

3. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο Ι / Εστιάσεις

4. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο ΙΙ / Θεωρητικές προσεγγίσεις
 

Παρουσιάστηκαν συνολικά 22 εισηγήσεις, ενώ προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις από έγκριτους Ιστορικούς της αρχιτεκτονικής του εξωτερικού.
 

Ο κατάλογος των ομιλητών περιλαμβάνει, με αλφαβητική σειρά τους:

Δ. Αναστασιάδη και Γ. Κοκολάκη, αρχιτέκτονες, Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο (ΕΜΠ), Στέλιο Γιαμαρέλο (Βartlett School of Architecture UCL), Νίκο Καλογήρου (ΑΠΘ), Ηλία Κωνσταντόπουλο (Παν. Πατρών), Μανώλη Οικονόμου (αρχισυντάκτη GreekArchitects.gr), Παναγιώτη Πάγκαλο (ΑΣΚΤ), Βαγγέλη Παπανδρέου και Κατερίνα Τσακμάκη, αρχιτέκτονες, Νίκο Πατσαβό (Παν. Ιωαννίνων), Βασιλική Πετρίδου (Παν. Πατρών), Νικόλα-Ίωνα Τερζόγλου (ΕΜΠ), Παναγιώτη Τουρνικιώτη (ΕΜΠ), Σοφία Τσιράκη (ΕΜΠ), Δημήτρη Φατούρο (ομ. Καθ. ΑΠΘ), Δημήτρη Φιλιππίδη (ομ. Καθ. ΕΜΠ), καθώς και τα κατά καιρούς μέλη ή συνεργάτες του Εργαστηρίου 66:

Κωστή Δασκαλάκη, αρχιτέκτονα, Μπούκη Μπαμπάλου (Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ), Αντώνη Νουκάκη, αρχιτέκτονα, Αλέκο Πολυχρονιάδη, αρχιτέκτονα, Λούση Τριανταφύλλου, Θεανώ Φωτίου (Ομ. Καθ. ΕΜΠ , Αν. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και Κωστή Χατζημιχάλη (Ομ. Καθ., Χαροκόπειο Παν.).


Οργάνωση: περιοδικό ek, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής

Επιστημονική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσακόπουλος, Ηλίας Κωνσταντόπουλος

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Α΄ ενότητας της Πρώτης Πρωινής συνεδρίας με θέμα: "Το Εργαστήριο 66 αυτοβιογραφείται".

Τζάφου - Τριανταφύλλου Λούση Στέλεχος του αρχιτεκτονικού γραφείου Γιώργος Τριανταφύλλου + Συνεργάτες

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1953.

1971-1973 Σπουδές στο Saint George Commercial College, ελληνοαγλλικό διετές τμήμα γραμματέων διοίκησης. 
1974-1977 Σπουδές Ψυχολογίας στο ΚΕΣΕΨ με ειδίκευση στην Παιδαγωγική Ψυχολογία.
1972-1980 Εργάστηκε σε εμπορικές εταιρείες ελληνικές και του εξωτερικού με κύρια απασχόληση την γραμματειακή υποστήριξη.
1980-1986 Εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο ‘Εργαστήριο 66’ μια ομάδα 12 ομότιμων αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων καθώς  και στη συνέχεια του από το 1986 έως 2000 στο ‘Αtelier 66’ ‘Α66 Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής  Δ.& Σ. Αντωνακάκη’. Στο διάστημα αυτών των είκοσι ετών ασχολήθηκε με τη διοίκηση και οργάνωση του γραφείου και συμμετείχε ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη όπως οργάνωση και συντονισμό στην παραγωγή των εκθέσεων του γραφείου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

1992-2007 Διατήρησε κατάστημα κοσμημάτων με τμήμα καλλιτεχνικών εκθέσεων «Σφενδόνη – Αrt Center» στο Εμπορικό κέντρο Ψυχικού.

Το 2010 δημιούργησε την εταιρεία archetypo+  που δραστηριοποιείται στην παραγωγή άρτιων εκθέσεων πολιτισμού. Από το 2000 μέχρι σήμερα είναι στέλεχος του αρχιτεκτονικού γραφείου Γιώργος Τριανταφύλλου + Συνεργάτες.

Σχετικές ομιλίες