Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εργαστήριο 66: 50 χρόνια επίμονης προσπάθειας

Πολυχρονιάδης Αλέκος

17 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 11:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 709
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το αρχιτεκτονικό περιοδικό ek σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής οργάνωσαν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη οδού Πειραιώς, Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη.
 

Αντικείμενο της Ημερίδας είναι η συνολική προσέγγιση της δημιουργικής παρουσίας των δύο αρχιτεκτόνων –αρχιτεκτονικής και εκπαιδευτικής– και η διερεύνηση του έργου του Εργαστηρίου 66 ή Atelier 66, του αρχιτεκτονικού γραφείου που ίδρυσαν πριν 51 χρόνια και της συνέχειάς του ως Α66, η αναζήτηση του αποτυπώματος του έργου των ίδιων, αλλά και των κατά καιρούς μελών και συνεργατών του γραφείου, στην ελληνική αρχιτεκτονική των τελευταίων πενήντα χρόνων, καθώς και ο εντοπισμός των ευρωπαϊκών του συσχετίσεων.
 

Από τους λίγους Έλληνες αρχιτέκτονες που το έργο τους έχει περάσει εδώ και πολλά χρόνια στη διεθνή βιβλιογραφία, ο Δημήτρης και η Σουζάνα Αντωνακάκη έχουν τιμηθεί με πολλές διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα σε διεθνείς εκθέσεις, έχουν διδάξει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε διαλέξεις, σεμινάρια και τηλεοπτικές παραγωγές.
 

Οι εργασίες της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν σε δύο συνεδρίες (πρωινή και απογευματινή).
 

Περιλαμβάνονται τέσσερις ενότητες, που έχουν ως αντικείμενο:

1. Το Εργαστήριο 66 αυτοβιογραφείται

2. Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη / Η διδασκαλία, ο λόγος, οι δράσεις

3. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο Ι / Εστιάσεις

4. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο ΙΙ / Θεωρητικές προσεγγίσεις
 

Παρουσιάστηκαν συνολικά 22 εισηγήσεις, ενώ προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις από έγκριτους Ιστορικούς της αρχιτεκτονικής του εξωτερικού.
 

Ο κατάλογος των ομιλητών περιλαμβάνει, με αλφαβητική σειρά τους:

Δ. Αναστασιάδη και Γ. Κοκολάκη, αρχιτέκτονες, Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο (ΕΜΠ), Στέλιο Γιαμαρέλο (Βartlett School of Architecture UCL), Νίκο Καλογήρου (ΑΠΘ), Ηλία Κωνσταντόπουλο (Παν. Πατρών), Μανώλη Οικονόμου (αρχισυντάκτη GreekArchitects.gr), Παναγιώτη Πάγκαλο (ΑΣΚΤ), Βαγγέλη Παπανδρέου και Κατερίνα Τσακμάκη, αρχιτέκτονες, Νίκο Πατσαβό (Παν. Ιωαννίνων), Βασιλική Πετρίδου (Παν. Πατρών), Νικόλα-Ίωνα Τερζόγλου (ΕΜΠ), Παναγιώτη Τουρνικιώτη (ΕΜΠ), Σοφία Τσιράκη (ΕΜΠ), Δημήτρη Φατούρο (ομ. Καθ. ΑΠΘ), Δημήτρη Φιλιππίδη (ομ. Καθ. ΕΜΠ), καθώς και τα κατά καιρούς μέλη ή συνεργάτες του Εργαστηρίου 66:

Κωστή Δασκαλάκη, αρχιτέκτονα, Μπούκη Μπαμπάλου (Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ), Αντώνη Νουκάκη, αρχιτέκτονα, Αλέκο Πολυχρονιάδη, αρχιτέκτονα, Λούση Τριανταφύλλου, Θεανώ Φωτίου (Ομ. Καθ. ΕΜΠ , Αν. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και Κωστή Χατζημιχάλη (Ομ. Καθ., Χαροκόπειο Παν.).


Οργάνωση: περιοδικό ek, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής

Επιστημονική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσακόπουλος, Ηλίας Κωνσταντόπουλος


Το κείμενο της ομιλίας του αρχιτέκτονα Αλέκου Πολυχρονιάδη διαβάζει η αρχιτέκτων Αλέκα Μονεμβασίτου. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Α΄ ενότητας της Πρώτης Πρωινής συνεδρίας με θέμα: "Το Εργαστήριο 66 αυτοβιογραφείται".

Πολυχρονιάδης Αλέκος Αρχιτέκτων

Ο Αλέκος Πολυχρονιάδης είναι αρχιτέκτων.

ΣΠΟΥΔΕΣ

1963-1968 Διπλωμα Αρχιτεκτονικής Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

1968 Δίπλωμα Σεμιναρίου Πολεοδομίας της International Academy of fine Arts, Salzburg, Αυστρία.

1968-1971 Μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία.

Δίπλωμα του Ινστιτούτου Πολεοδομίας, Παρίσι (Institut d΄Urbanisme de Paris)


ΒΡΑΒΕΙΑ

1980 Α’ Βραβείο Πανελληνίου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τη διαμόρφωση πάρκου στα Τρίκαλα (με το Eργαστήριο 66).

1983 Βραβείο στη Β΄ Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Σόφια για τη μελέτη Πνευματικού Κέντρου στον Αγ. Γιώργη Ευβοίας (με Ντ. Βαίου και Κ. Χατζημιχάλη).

1985 Β’ Βραβείο Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την δημιουργία Κέντρου Αθλητικών Δραστηριοτήτων και Κέντρου Γειτονιάς στη Θήβα (Δήμος Θηβαίων). .(σε συνεργασία με Ν. Μπελαβίλα, Π.Τότσικα, Β. Τροβά, Τ. Κατερίνη).

1988 Γ’ Βραβείο Πανελληνίου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της Ικαρίας.(σε συνεργασία με Ν. Μπελαβίλα, Π.Τότσικα, Β. Τροβά, Τ. Κατερίνη, Δ. Μαλασπίνα).


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

1971-1974 Συνεργάτης του αρχιτεκτονικού γραφείου Κ. Μανουηλίδη, ασχολήθηκε με αρχιτεκτονικές μελέτες και εφαρμογές κυρίως κτιρίων γραφείων και τραπεζών.

1974-1986 Μέλος του γραφείου Αρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών Μελετών Εργαστήριο 66, συμμετέχει στον προγραμματισμό, σχεδιασμό και εφαρμογή αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών μελετών.

1987- 2012 Γραφείο αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών μελετών με τον αρχιτέκτονα Γ. Λαμτζίδη και τον αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Πάνο Τότσικα.

Την περίοδο 1998-2000 συμμετείχε στην εκπόνηση της Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης Ρυμοτομικού Σχεδίου Θήβας κατά μήκος των ρεμάτων της πόλης και στην Πολεοδομική Μελέτη Αναθεώρησης-Επέκτασης Ρυμοτομικού Σχεδίου Αιδηψού και Αγ. Νικολάου Ν. Ευβοίας, και το 2000-2003 στη Μελέτη πολεοδόμησης περιοχής Αγ. Κηρύκου (Ικαρίας) , σε συνεργασία με γραφείο μελετών « A-66- Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Αντωνακάκη & Σια Ο.Ε.»

Σχετικές ομιλίες