Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η συμβολή των Αντωνακάκη στην ελληνική αρχιτεκτονική εκπαίδευση

Πάγκαλος Παναγιώτης

17 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 12:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 647
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το αρχιτεκτονικό περιοδικό ek σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής οργάνωσαν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη οδού Πειραιώς, Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη.
 

Αντικείμενο της Ημερίδας είναι η συνολική προσέγγιση της δημιουργικής παρουσίας των δύο αρχιτεκτόνων –αρχιτεκτονικής και εκπαιδευτικής– και η διερεύνηση του έργου του Εργαστηρίου 66 ή Atelier 66, του αρχιτεκτονικού γραφείου που ίδρυσαν πριν 51 χρόνια και της συνέχειάς του ως Α66, η αναζήτηση του αποτυπώματος του έργου των ίδιων, αλλά και των κατά καιρούς μελών και συνεργατών του γραφείου, στην ελληνική αρχιτεκτονική των τελευταίων πενήντα χρόνων, καθώς και ο εντοπισμός των ευρωπαϊκών του συσχετίσεων.
 

Από τους λίγους Έλληνες αρχιτέκτονες που το έργο τους έχει περάσει εδώ και πολλά χρόνια στη διεθνή βιβλιογραφία, ο Δημήτρης και η Σουζάνα Αντωνακάκη έχουν τιμηθεί με πολλές διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα σε διεθνείς εκθέσεις, έχουν διδάξει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε διαλέξεις, σεμινάρια και τηλεοπτικές παραγωγές.
 

Οι εργασίες της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν σε δύο συνεδρίες (πρωινή και απογευματινή).
 

Περιλαμβάνονται τέσσερις ενότητες, που έχουν ως αντικείμενο:

1. Το Εργαστήριο 66 αυτοβιογραφείται

2. Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη / Η διδασκαλία, ο λόγος, οι δράσεις

3. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο Ι / Εστιάσεις

4. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο ΙΙ / Θεωρητικές προσεγγίσεις
 

Παρουσιάστηκαν συνολικά 22 εισηγήσεις, ενώ προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις από έγκριτους Ιστορικούς της αρχιτεκτονικής του εξωτερικού.
 

Ο κατάλογος των ομιλητών περιλαμβάνει, με αλφαβητική σειρά τους:

Δ. Αναστασιάδη και Γ. Κοκολάκη, αρχιτέκτονες, Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο (ΕΜΠ), Στέλιο Γιαμαρέλο (Βartlett School of Architecture UCL), Νίκο Καλογήρου (ΑΠΘ), Ηλία Κωνσταντόπουλο (Παν. Πατρών), Μανώλη Οικονόμου (αρχισυντάκτη GreekArchitects.gr), Παναγιώτη Πάγκαλο (ΑΣΚΤ), Βαγγέλη Παπανδρέου και Κατερίνα Τσακμάκη, αρχιτέκτονες, Νίκο Πατσαβό (Παν. Ιωαννίνων), Βασιλική Πετρίδου (Παν. Πατρών), Νικόλα-Ίωνα Τερζόγλου (ΕΜΠ), Παναγιώτη Τουρνικιώτη (ΕΜΠ), Σοφία Τσιράκη (ΕΜΠ), Δημήτρη Φατούρο (ομ. Καθ. ΑΠΘ), Δημήτρη Φιλιππίδη (ομ. Καθ. ΕΜΠ), καθώς και τα κατά καιρούς μέλη ή συνεργάτες του Εργαστηρίου 66:

Κωστή Δασκαλάκη, αρχιτέκτονα, Μπούκη Μπαμπάλου (Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ), Αντώνη Νουκάκη, αρχιτέκτονα, Αλέκο Πολυχρονιάδη, αρχιτέκτονα, Λούση Τριανταφύλλου, Θεανώ Φωτίου (Ομ. Καθ. ΕΜΠ, Αν. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και Κωστή Χατζημιχάλη (Ομ. Καθ., Χαροκόπειο Παν.).


Οργάνωση: περιοδικό ek, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής

Επιστημονική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσακόπουλος, Ηλίας Κωνσταντόπουλος

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Β΄ Ενότητας της Δεύτερης Πρωινής συνεδρίας με θέμα: "Δημήτρης & Σουζάνα Αντωνακάκη / Η διδασκαλία, ο λόγος, οι δράσεις".

Πάγκαλος Παναγιώτης Αρχιτέκτων - Διδάσκων, Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, Α.Σ.Κ.Τ.

Ο Παναγιώτης Πάγκαλος είναι αρχιτέκτων, διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής και ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Διδάσκων επί συμβάσει στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (από το 2013). Καθηγητής Σύμβουλος (ΣΕΠ) στην Ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (από το 2009). Διδάσκων επί συμβάσει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (2008-2013).

Πρόεδρος του «CITYLAB, Εργαστήριο για την αρχιτεκτονική της πόλης». Μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Αισθητικής. Αντιπρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Μέλος του Σ.Α.Δ.Α.Σ. – Π.Ε.Α. Μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Ιστορίας Αρχιτεκτονικής (EAHN). Μέλος της διδακτικής ομάδας του διεθνούς εργαστηρίου αστικού σχεδιασμού VILLARD. Υπότροφος Ερευνητής «Καραθεοδωρή» (2005-2008). Έχει βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και μεταπτυχιακά προγράμματα. Έχει δημοσιεύσει κεφάλαια σε βιβλία, έρευνες και άρθρα για τη σύγχρονη ιστορία της αρχιτεκτονικής σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά με επιστημονικές επιτροπές, σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων και συλλογικούς τόμους.

Σχετικές ομιλίες