Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αρχαία Ρόδος: Ιπποδάμειος πολεοδομικός σχεδιασμός και νέες θεότητες

Μιχαλάκη - Κόλλια Μαρία

14 Μαρτίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:07:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 35
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία της αρχαιολόγου Μαρίας Μιχαλάκη-Κόλλια, με θέμα «Αρχαία Ρόδος: Ιπποδάμειος πολεοδομικός σχεδιασμός και νέες θεότητες» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ), σε συνεργασία µε τον Σύλλογο των Αθηναίων.

Στην ομιλία παρουσιάζεται ένας προβληματισμός γύρω από την ιδιαίτερη και ασυνήθιστη χωροταξική διάταξη κάποιων ιερών και δημοσίων κτιρίων μέσα στον ιπποδάμειο κάναβο της πόλης της Ρόδου. Η διάταξη αυτή δεν παρουσιάζει τη συνηθισμένη εικόνα της διάταξης των σημαντικών οικοδομημάτων μέσα σε κάποια αγορά, όπως συνέβαινε σε άλλες αρχαίες πόλεις. Η διάταξη είναι ακτινωτή, παρουσιάζοντας την πόλη σαν θέατρο. Στην ομιλία υποστηρίζεται ότι σχεδιάστηκε με τον τρόπο αυτό εσκεμμένα για να προσδώσει ηγετικό ρόλο στον Ήλιο και τη Ρόδο, τις δύο νέες θεότητες της πόλης, ύστερα από την ίδρυσή της, το 408 π.Χ.

Το BLOD ευχαριστεί το τηλεοπτικό διαδικτυακό κανάλι Φρυκτωρίες για την παραχώρηση του βιντεοσκοπημένου υλικού.

Μιχαλάκη - Κόλλια Μαρία Αρχαιολόγος - Επίτιμη Προϊσταμένη Τμήματος Μουσείων στην πρώην ΚΒ´ Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

Η Μαρία Μιχαλάκη - Κόλλια γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελείωσε την Γαλλική Σχολή Saint Joseph. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Λοζάννης (Licence ès Lettres) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος DEA του Πανεπιστημίου Paris Ι, της Σορβόννης, με παράλληλη παρακολούθηση μαθημάτων Τοπογραφίας, Φωτογραμμετρίας και σεμινάρια Μουσειολογίας. (Ως φοιτήτρια, συμμετείχε σε προϊστορικές ανασκαφές στη ρωμανική Ελβετία, και στην Ελλάδα στο ναό του Επικουρείου Απόλλωνος, στην Κω και τη Ρόδο).

Μετά το πέρας των σπουδών της εργάστηκε στη Ρόδο, αρχικά ως έκτακτη αρχαιολόγος και από το 1979 και μετά, ως επιμελήτρια αρχαιοτήτων στην πρώην ΚΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με εισαγωγή στον κλάδο ύστερα από διαγωνισμό. Επέλεξε να διανύσει όλη την Υπηρεσιακή της καριέρα στην Δωδεκάνησο, έως τον Ιούλιο του 2010, οπότε συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό της Προϊσταμένης Τμήματος Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Ως αρχαιολόγος της «μάχιμης αρχαιολογίας», ασχολήθηκε με όλων των ειδών τις δραστηριότητες και κυρίως με ανασκαφές. Ωστόσο τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα της, ήταν η οργάνωση Μουσείων και Εκθέσεων καθώς και η Διαμόρφωση Αρχαιολογικών Χώρων.

Στον τομέα των Μουσείων ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση το 1989, μιας από τις πρώτες στην Ελλάδα θεματικής έκθεσης που λειτούργησε στο Καστέλο με θέμα «Αρχαία Ρόδος – 40 χρόνια σωστικών ανασκαφών», η οποία εξελίχθηκε στη μεγάλη έκθεση «Αρχαία Ρόδος 2.400 χρόνια» που λειτουργεί ως σήμερα, ενώ είχε οργανώσει την αρχαιολογική συλλογή Σύμης και το μικρό διαχρονικό μουσείο Αστυπάλαιας.

Στον τομέα των αρχαιολογικών χώρων, ασχολήθηκε με την ανάδειξη διατηρητέων αρχαίων μέσα στη σύγχρονη πόλη της Ρόδου, με σημαντικότερο έργο «τα υπόγεια ταφικά συγκροτήματα και το αρχαίο λατομείο του αρχαιολογικού χώρου «των τάφων του Αγίου Ιωάννη».

Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων και πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια, με θέματα σχετικά με την αρχαία πόλη της Ρόδου, την ακρόπολη και τα Νυμφαία, τον Κολοσσό, τις νεκροπόλεις και τα ταφικά έθιμα, ή θέματα από ανασκαφικά ευρήματα και μνημεία άλλων νησιών της Δωδεκανήσου και κυρίως με το μοναδικό εύρημα «των 3.000 μωρών της Αστυπάλαιας». Τώρα συμμετέχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Τόσο ως αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού όσο και ως ενεργό μέλος Συλλόγων, είχε μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για τα σχολεία της Ρόδου και για το ευρύ κοινό, δραστηριότητα που συνεχίζει έως σήμερα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συλλόγου για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου, του οποίου έχει την ευθύνη ως πρόεδρος τα τελευταία 15 χρόνια.

Ωστόσο, αυτό που την ενδιέφερε πάντα και συνεχίζει να την απασχολεί, είναι η ανάδειξη των μνημείων και αρχαίων ανασκαφικών υπολειμμάτων μέσα στις σύγχρονες πόλεις, πιστεύοντας ότι η σωστή τους παρουσία μέσα σε μία πόλη μπορεί να έχει πρωτεύοντα ρόλο στην αισθητική και την παιδεία των πολιτών.

Ήταν παντρεμένη με τον βυζαντινολόγο αείμνηστο Ηλία Κόλλια, με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο παιδιά, τον Φοίβο Άγγελο και τη Μυρτώ Δανάη, από την οποία έχει μια εγγονή.

Σχετικές ομιλίες