Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Από τον αέρα, το ύδωρ, τη γη και το πυρ στο φαινόμενο του θερμοκηπίου

Ζερεφός Χρήστος

29 Οκτωβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 34:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1215
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Ζερεφός Χρήστος

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
29/10/2012

Διάρκεια
34:37

Εκδήλωση
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο πλανητικό μας σύστημα

Χώρος
Ακαδημία Αθηνών

Διοργάνωση
Ακαδημία Αθηνών

Κατηγορία
Φυσικές επιστήμες

Ετικέτες
φαινόμενο του θερμοκηπίου, κλίμα, θεωρία των τεσσάρων στοιχείων

Η κατανόηση των βασικών στοιχείων του σύμπαντος ήταν μια πρόκληση για πολλές χιλιετίες. Τα βασικά στοιχεία που ελέγχουν τη θερμοκρασία του πλανήτη μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις περιόδους: η πρώτη περίοδος είναι θρησκευτική και οτιδήποτε συμβαίνει σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και το κλίμα καθορίζεται από τις θρησκευτικές διαδικασίες. Η δεύτερη περίοδος είναι η περίοδος που ξεκίνησε από τους Έλληνες φυσικούς φιλοσόφους από το 600 π.Χ. περίπου και διήρκεσε μέχρι την Αναγέννηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κυριαρχεί η θεωρία των τεσσάρων στοιχείων, γη, νερό, αέρας και φωτιά. Η τρίτη περίοδος είναι η αρχή των ανακαλύψεων ότι τα βασικά στοιχεία αποτελούνται από άλλα στοιχεία και τα ευρήματα από υδρογόνο, άζωτο, διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και άλλα αέρια σηματοδότησαν την έναρξη της έμφασης στη φυσική και τη χημεία, με βάση τις ιδέες του Descartes για την έρευνα . Η τέταρτη και τελευταία περίοδος ξεκίνησε στη Γαλλία από τον Fourier και ολοκληρώθηκε στη Σουηδία από τον Arrhenius, και είναι η πρώτη φορά που υπολογίζεται η θερμοκρασία του πλανήτη μας. Η τέταρτη περίοδος συνεχίζεται με την ανάπτυξη της κατανόησης μας για το πολύπλοκο σύστημα που ενσωματώνει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της γεώσφαιρας, της υδρόσφαιρας, της κρυόσφαιρας, της βιόσφαιρας και της ατμόσφαιρας. Η μοντελοποίηση του συστήματος αυτού ήταν η πρόκληση της τέταρτης περιόδου η οποία εξακολουθεί έως τις μέρες μας. Αναμένεται ότι στον 21ο αιώνα προηγμένοι υπολογιστές θα επιτρέψουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις του κλίματος που θα προστατεύσουν τους ανθρώπους, τα οικοσυστήματα και την παγκόσμια οικονομία.

Ζερεφός Χρήστος Ακαδημαϊκός, Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών - Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή

Ο Χρήστος Ζερεφός είναι Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει διατελέσει Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα, Πρόσεδρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Εκπρόσωπος της χώρας για την Κλιματική Αλλαγή, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Europaea, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και πολλών άλλων Ακαδημιών και επιστημονικών Ιδρυμάτων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία (ΕΛΙΔ ΕΚ). Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Πατρών και του Πανεπιστημιακού Τμήματος του Αμερικανικού Κολεγίου ANATOLIA στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των πολλών διακρίσεων που έχει λάβει συμπεριλαμβάνεται το Παγκόσμιο Βραβείο Όζοντος του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ στην επέτειο των 10 χρόνων του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ και Τιμητική Διάκριση από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή-IPCC για τη συμβολή του στις επιστημονικές εκθέσεις της IPCC, η οποία τιμήθηκε, εξ ημισείας με τον τ. Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore, με το βραβείο Nobel Ειρήνης 2007. Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Βραβεία της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (Excellence in Refereeing και Yoram Kaufman Award), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Blaise Pascal Medal), του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, της Γαλλικής Κυβέρνησης (ταξιάρχης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα), Επίτιμο Μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, Τιμητική Διάκριση από τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, Μετάλλιον Τιμής της Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών «Ioan Ursu Medal». Παρέλαβε το Βραβείο “European Union Prize for Cultural Heritage” προς το ΕΑΑ για τη δημιουργία Μουσείου Γεωαστροφυσικής και την αποκατάσταση των κτηρίων, των Εργαστηρίων και της Βιβλιοθήκης του ΕΑΑ (10.000 τόμοι) υπό την επίβλεψή του. Κατά τα τελευταία 20 χρόνια έχει διατελέσει συν-συγγραφέας ή κριτής σε όλες σχεδόν τις επιστημονικές εκθέσεις για την αραίωση του όζοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών καθώς και ως κριτής των Εκθέσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή για την αεροπλοΐα και τα ακραία φαινόμενα. Έχει επιβλέψει 55 Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες και περισσότερες από 30 Διδακτορικές διατριβές ενώ έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες.

Η πρότασή του για τη δημιουργία ευέλικτου διεθνούς μηχανισμού για την προστασία των μνημείων της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομίας, επελέγη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Guterres, να συγκαταλεγεί στις εμβληματικές δράσεις του ΟΗΕ ως Ελληνική Πρωτοβουλία, την οποία παρουσίασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στη διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα.

Έχει ιδρύσει ή συν-ιδρύσει από το μηδέν τα εξής Επιστημονικά / Ερευνητικά Κέντρα:
(1) Tο Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών
(2) Το Εργαστήριον Φυσικής της Ατμοσφαίρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ (1981)
(3) Το Παγκόσμιο Κέντρο Χαρτογράφησης Όζοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ (1991)
(4) Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη «Φυσική του Περιβάλλοντος» του ΑΠΘ (1991)
(5) Το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (2003)
(6) Την Έδρα UNESCO για τις Φυσικές Καταστροφές στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (2006)
(7) Το Μουσείον Γεωαστροφυσικής στο Μέγαρον Σίνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2008)
(8) Το Navarino Environmental Observatory (NEO) στη Μεσσηνία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την εταιρεία TEMES (2009).

Επίσημη ιστοσελίδα του Χρήστου Ζερεφού

Σχετικές ομιλίες

Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα. Δεδομένα και Προτάσεις, 2022-2030 02:08:42

Νοε 29, 2022

Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα. Δεδομένα και Προτάσεις, 2022-2030

Δεσύπρη Αθηνά Καραβέλλας Δημήτρης Γώγος Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος Κωνσταντίνος Πανδής Σπύρος Βώκου Δέσποινα Αντωνιάδης Βασίλης Κιουσοπούλου Λούση Τσουρός Άγις Δ. Νάντσου Θεοδότα Μαυρόπουλος Αντώνης Χριστοφιλίδου Κατερίνα Καρτάλης Κωνσταντίνος Σαρηγιάννης Δημοσθένης

Γλώσσα: Ελληνική