Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Από το λαϊκισμό στον αντιλαϊκισμό: ιστορία και στρατηγική

Balibar Étienne, Σταυρακάκης Γιάννης

5 Μαΐου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 91:54 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1122
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκάλεσε στην Αθήνα τον Étienne Balibar, διεθνούς φήμης φιλόσοφο, διανοούμενο και έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς στοχαστές του αιώνα μας.

Μαζί με τον καθηγητή Γιάννη Σταυρακάκη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, συζητούν την έννοια του λαϊκισμού, το διακύβευμα της άμεσης παρέμβασης του λαού στην πολιτική, το κατά πόσο αυτό μπορεί να θεωρηθεί απειλή για την συνταγματική δημοκρατία ή αν αποτελεί πηγή αναμόρφωσης του συστήματος.


Η άμεση παρέμβαση του λαού στην πολιτική είναι το διακύβευμα των συζητήσεων για το λαϊκισμό, σήμερα στην Ευρώπη και ευρύτερα στον κόσμο: ορισμένοι την φοβούνται, καθώς την εκλαμβάνουν ως απειλή για τη συνταγματική δημοκρατία, ενώ άλλοι ελπίζουν σε αυτήν, θεωρώντας πως μπορεί να αποτελέσει πηγή αναμόρφωσης του συστήματος.

Σκοπός της συζήτησης είναι να διευκρινιστεί μία έννοια που καλύπτει στην πραγματικότητα ένα βαθύ διχασμό, μία ιστορική, εθνική και πολιτική επιλογή.

Balibar Étienne Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris Ouest Nanterre La Défense - Distinguisher Professor of Humanities, University of California

Ο Etienne Balibar είναι Ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris Quest-Nanterre και επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Ιvrine) στις ΗΠΑ και επισκέπτης καθηγητής στο Institut de Littérature et Société Comparée του Πανεπιστημίου Columbia.

Mεγάλη προσωπικότητα της σύγχρονης φιλοσοφίας, έχει εκδώσει 20 περίπου έργα και έναν εντυπωσιακό αριθμό άρθρων, με θέμα κυρίως την πολιτική φιλοσοφία.

Ο λαϊκισμός στην Ευρώπη είναι ένα από τα θέματα που τον απασχολούν, από την έκδοση του έργου του «Φυλή, έθνος, τάξη: οι διφορούμενες ταυτότητες», έχοντας ήδη γίνει κλασσικό από την πρώτη του έκδοση το 1988. Είναι επίσης ο συγγραφέας του «Europe, Constitution, frontière» (Le Passant, 2005). Συμμετείχε με τον Γιάννη Σταυρακάκη σε ένα ειδικό τεύχος του περιοδικού Actuel Marx για το θέμα «Λαϊκισμός, αντι-λαϊκισμός».

Τα τελευταία μεταφρασμένα έργα του είναι:

(2014) Κράτος, μάζες, πολιτική, Εκτός Γραμμής

(2010) Ο φόβος των μαζών, Πλέθρον

(2009) Για τη δικτατορία του προλεταριάτου, Οδυσσέας

Ο Etienne Balibar είναι ένα από τους πρωταγωνιστές της κινητοποίησης στη Γαλλία αλληλέγγυος με τον ελληνικό λαό. Υπέγραψε το μανιφέστο των Ευρωπαίων διανοούμενων και καλλιτεχνών «Ας σώσουμε την Ελλάδα από τους σωτήρες της», το 2012, δηλώνοντας «Είμαστε όλοι Έλληνες, όλοι Ευρωπαίοι».

Σε ένα άλλο μανιφέστο το 2013, υποστήριζε ότι « Ήρθε η στιγμή να βάλουμε ένα τέλος στην καταστροφή του ελληνικού έθνους, όπως και στον εκφυλισμό της Ευρώπης από τις ίδιες τις κυβερνήσεις της που υπακούν στις διαταγές της οικονομικής ολιγαρχίας».

Σταυρακάκης Γιάννης Καθηγητής Ανάλυσης Πολιτικού Λόγου, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Γιάννης Σταυρακάκης σπούδασε πολιτική επιστήμη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ανάλυση λόγου στο Πανεπιστήμιο του Essex. Εργάστηκε στα Πανεπιστήμια του Essex και του Nottingham, και από το 2006 διδάσκει ανάλυση πολιτικού λόγου και πολιτική θεωρία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα ελληνικά κυκλοφορούν οι μελέτες του Ο Λακάν και το πολιτικό (Ψυχογιός, 2008) και Η λακανική αριστερά (Σαββάλας, 2012), ενώ το τελευταίο διάστημα έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους: Το πολιτικό στη σύγχρονη τέχνη (Εκκρεμές, 2008), Όψεις λογοκρισίας στην Ελλάδα (Νεφέλη, 2008), Νεολαία: ο αστάθμητος παράγοντας; (Πολύτροπον, 2008). Τελευταίο του βιβλίο (από κοινού με τον Νικόλα Σεβαστάκη) η μελέτη Λαϊκισμός, αντιλαϊκισμός και κρίση (Νεφέλη, 2012). Υπήρξε αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, στο πλαίσιο της οποίας συμμετείχε στην ίδρυση του Θεματικού Δικτύου για την Ανάλυση Πολιτικού Λόγου, ενώ το διάστημα 2014-5 υπήρξε Κύριος Ερευνητής του προγράμματος "POPULISMUS: Λαϊκιστικός λόγος και δημοκρατία". Ζει στη Θεσσαλονίκη.

 

Yannis Stavrakakis is Professor of Political Discourse Analysis at the Aristotle University of Thessaloniki. His research primarily focuses on contemporary political theory (with emphasis on psychoanalytic and poststructuralist approaches) and on the analysis of ideology and discourse in late modern societies. He is the author of Lacan and the Political (Routledge, 1999) and The Lacanian Left (Edinburgh University Press/ SUNY Press, 2007), co-author of Populism, Anti-Populism and Crisis (Nefeli, 2012) and co-editor of Discourse Theory and Political Analysis (Manchester University Press, 2000) and The Political in Contemporary Art (Ekkremes, 2008). He was Principal Investigator of the research project “POPULISMUS: Populist Discourse and Democracy”.

Σχετικές ομιλίες