Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ελληνικότητα, ορθοδοξία, λαϊκισμός. Ιδεολογία του 80

Σεβαστάκης Νικόλας, Καραβίδας Κώστας, Αγγελής Δημήτρης, Χατζηβασιλείου Βαγγέλης

10 Μαρτίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 54:53 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1461
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ανοιχτή συζήτηση με τίτλο "Ελληνικότητα, ορθοδοξία, λαϊκισμός. Ιδεολογία του 80" έγινε στο πλαίσιο της ιστορικής-πολιτιστικής-αναβιωτικής έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» που διοργανώνθηκε, από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 2017, από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στόχος της έκθεσης ήταν η ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της δεκαετίας του ‘80 μέσα από 4.000 διαδραστικά εκθέματα, 4 θεματικές ενότητες, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και περισσότερες από 30 παράλληλες εκδηλώσεις.

Ελληνικότητα, ορθοδοξία, λαϊκισμός. Ιδεολογία του 80

Είναι η Ελλάδα απλώς ένα κράτος που ζητάει την ανεξαρτησία και την ευημερία του; Ή κάτι περισσότερο, μια αλήθεια που πρέπει να ξεδιπλωθεί στην Ιστορία; Στην ιδεολογία της δεκαετίας του ΄80, εμφανίζεται ο λαός της ανεξαρτησίας και ο λαός της αυθεντικότητας. Απέναντί του, οι ελίτ της εξάρτησης που εμποδίζουν τον ελληνισμό να ανακτήσει την ουσία του. Ένας νέος εθνοκεντρισμός συναντά τη λαϊκιστική δυναμική και μαζί συνθέτουν το αφήγημα της ανάδελφης και μαχόμενης χώρας.

 

Σεβαστάκης Νικόλας Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ

Ο Νικόλας Σεβαστάκης γεννήθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου το 1964. Ασχολήθηκε με την ποίηση, το δοκίμιο, την κριτική, την αρθρογραφία γνώμης σε εφημερίδες και περιοδικά και περιστασιακά με τη μετάφραση. Από το 1999 διδάσκει πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία, αρχικά στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και από το 2006 στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, όπου έχει εκλεγεί Καθηγητής.

Μέσα από μια σειρά βιβλίων και άρθρων του, έχει ασχοληθεί με ζητήματα κριτικής της ιδεολογίας και της νεωτερικότητας. Έχει συνεργαστεί από χρόνια με εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Αυγή, Εφημερίδα Συντακτών, Βήμα) και περιοδικά (Νέα Εστία, Σημειώσεις, Σύγχρονα Θέματα κ.λπ.). Διατηρεί εβδομαδιαία στήλη στη Lifo. Στη λογοτεχνία εμφανίζεται με τις ποιητικές συλλογές «Οικείο φεγγάρι» (1988), «Λάφυρο αγαπημένων ημερών» (1993) και «Χειμώνες της μνήμης» (2010). Με την πεζογραφία ασχολείται τα τρία τελευταία χρόνια με τις συλλογές διηγημάτων «Γυναίκα με ποδήλατο» και «Άντρας που πέφτει». Τελευταίο του βιβλίο «Φαντάσματα του καιρού μας. Αριστερά, κριτική, φιλελεύθερη δημοκρατία» (2017).

Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα δοκίμια «Η Αλχημεία της Ευτυχίας. Δοκίμιο για τη σοφία της εποχής» (Πόλις, 2000), «Κοινότοπη Χώρα. Όψεις του δημοσίου χώρου και αντινομίες αξιών στη σημερινή Ελλάδα» (Σαββάλας, 2004), «Φιλόξενος μηδενισμός. Μια σπουδή στον homodemocraticus» (Εστία, 2008), «Δοκιμές και Αναγνώσεις. Πολιτική, λογοτεχνία, φιλοσοφία» (Opportuna, 2011).

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο και πολιτική θεωρία στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Lyon II-Lumières της Γαλλίας. Η διδακτορική του διατριβή αναφέρεται στη χαϊντεγγεριανή κριτική της τεχνικής και της νεωτερικότητας. 

Καραβίδας Κώστας Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο Κώστας Καραβίδας γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Διδάσκει νεοελληνική λογοτεχνία ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι διδάκτωρ νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε το περιοδικό Αντί (1974-2008) και την κριτική επαναπροσέγγιση του λογοτεχνικού παρελθόντος στη Μεταπολίτευση. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται άρθρα και μελέτες για την ιστορία των περιοδικών, τη σχέση της λογοτεχνίας με την ιστορία και την ιδεολογία, τη λογοτεχνική κριτική, την κριτική της κουλτούρας και τη διανοητική και πολιτισμική ιστορία.

Αγγελής Δημήτρης Ποιητής - Δοκιμιογράφος.

Ο Δημήτρης Αγγελής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Είναι πτυχιούχος θεολογίας και διδάκτωρ φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ποιητής και δοκιμιογράφος. Για την ποιητική του συλλογή "Επέτειος" (Εκδόσεις των Φίλων, 2008), τιμήθηκε με το βραβείο Λάμπρου Πορφύρα Έλληνα λυρικού ποιητή της Ακαδημίας Αθηνών. Διευθυντής του περιοδικού "Νέα Ευθύνη" (2010-2013) και από τον Μάιο του 2013 του περιοδικού "Φρέαρ".

Βιβλία του:

(2011) Επαληθεύοντας τη νύχτα, Ευθύνη
(2008) Επέτειος, Εκδόσεις των Φίλων
(2007) Στις πηγές της βυζαντινής φιλοσοφίας, Εκδόσεις των Φίλων
(2005) Ιδεολογικά ρεύματα της ύστερης αρχαιότητας, Εκδόσεις των Φίλων
(2004) Αισθητική βυζαντινή, Εκδόσεις των Φίλων
(2003) Μυθικά νερά, Εκδόσεις των Φίλων
(2002) Τελευταίο καλοκαίρι, Ευθύνη
(2000) Ένας ακόμη θάνατος, Εκδόσεις των Φίλων
(1998) Για τη συγγραφή, Ευθύνη
(1998) Φιλομήλα, Ευθύνη

Χατζηβασιλείου Βαγγέλης Κριτικός λογοτεχνίας

Ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και οικονομικά της περιφέρειας. Τα πρώτα του κριτικά κείμενα στον τύπο δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Αυγή. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Πρώτη και Καθημερινή, όπως και με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Την περίοδο 1991 - 2010 εργάστηκε ως κριτικός λογοτεχνίας στην Ελευθεροτυπία, ενώ από το 1998 έως το 2009 ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας του ενθέτου της «Βιβλιοθήκη». Από το 2005, σε συνεργασία με την Κατερίνα Σχινά και τον Μανώλη Πιμπλή, επιμελήθηκε την εβδομαδιαία εκπομπή «Βιβλία στο κουτί» στη συχνότητα της ΕΤ1. Το 1992 δημοσίευσε τη μονογραφία Μίλτος Σαχτούρης: Η παράκαμψη του υπερρεαλισμού (Βιβλιοπωλείον της Εστίας), το 1995 την ανθολογία (μαζί με την Ελισάβετ Κοτζιά) Σύγχρονοι Έλληνες πεζογράφοι 1974-1990 (Πατάκης), το 1999 τη συλλογή δοκιμίων Οδόσημα: στοιχεία προσανατολισμού στο τοπίο της νεοελληνικής λογοτεχνίας (Καστανιώτης) και το 2008 τον πρώτο τόμο (1900-1920) και το 2009 τον δεύτερο τόμο (1920-1940) της πενταμερούς ανθολογίας (μαζί με τον Κώστα Γ. Παπαγεωργίου) Ανθολογία της ελληνικής ποίησης (20ος αιώνας) (εκδ. Κότινος) η οποία ολοκληρώθηκε το 2013. Έχει διδάξει κριτική λογοτεχνίας στο Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ, και έχει διατελέσει μέλος της συντακτικής ομάδας του αγγλόφωνου περιοδικού "Ithaca", που εκδιδόταν από το ΕΚΕΒΙ. Από το 2011 συνεργάζεται ως κριτικός λογοτεχνίας με την εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής.

Σχετικές ομιλίες