Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η «αγενής» δεκαετία του ’80

Τέγος Σπύρος, Τοπάλη Μαρία, Παναγιωτόπουλος Παναγής, Κατσάπης Κώστας

11 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 80:56 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2053
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Σχετικά με την έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη»:

Η ιστορική-πολιτιστική-αναβιωτική έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» διοργανώνεται, από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 2017, από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στόχος της έκθεσης είναι η ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της δεκαετίας του ‘80 μέσα από 4.000 διαδραστικά εκθέματα, 4 θεματικές ενότητες, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και περισσότερες από 30 παράλληλες εκδηλώσεις.

 
GR80s - Παράλληλες Εκδηλώσεις: Σεμινάριο: Ευγένεια χωρίς ευγενείς (Courtoisie sans cour)

Το Collège International de Philosophie και η έκθεση GR80s“Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη διοργάνωσαν από κοινού την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 στο Innovathens της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, ανοικτό σεμινάριο με θέμα «Ευγένεια χωρίς ευγενείς (Courtoisie sans cour)».

Κύριο θέμα του σεμιναρίου προς εξέταση είναι το ζήτημα των καλών (και των κακών) τρόπων σε μια σύγχρονη κοινωνία, σε διάλογο με το ζήτημα της κοινωνικής κινητικότητας των μεσαίων στρωμάτων.

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος του σεμιναρίου με τίτλο: «Η «αγενής» δεκαετία του ’80». Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου εξετάστηκε η οργάνωση των δημοσίων συναισθημάτων και εκφράσεων σε συνθήκες κοινωνικής ανόδου, φωτίζοντας την κοινή εντύπωση ότι η Ελλάδα εκείνης της εποχής προσχώρησε στον κόσμο μια υπέρμετρης οικειότητας στο όριο της τραχύτητας.

Συνοπτικά, έγινε λόγος για την ύπαρξη μιας αγενούς ή όχι δεκαετίας που ταυτίστηκε με τον πολιτικό λαϊκισμό και την λατρεία ενός εγχώριου αυθορμητισμού.

Ομιλητές, ήταν οι:

Μαρία Τοπάλη, Ποιήτρια-Επιμελήτρια του Περιπτέρου για τη Γλώσσα στην έκθεση GR80s

Κώστας Κατσάπης,Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο-Επιμελητής του Περιπτέρου για τη Λαϊκότητα στην έκθεση GR80s

Παναγής Παναγιωτόπουλος, Επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών-Συνεπιμελητής της Έκθεσης GR80s

Σπύρος Τέγος, Λέκτορας νεότερης φιλοσοφίας στο τμήμα Φ.Κ.Σ. 
 


Το Blod δημοσιεύει τις ομιλίες του σεμιναρίου.

Τέγος Σπύρος Λέκτορας Νεότερης Φιλοσοφίας, Τμήμα Φ.Κ.Σ, Πανεπιστήμιο Κρήτης

O Σπύρος Τέγος είναι Λέκτορας Νεότερης Φιλοσοφίας στο τμήμα Φ.Κ.Σ. του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο Ἠ έννοια των κοινωνικών συναισθημάτων (φιλία, συμπάθεια, οίκτος) στη νεότερη πολιτική φιλοσοφία᾽ (Πανεπιστήμιο Παρίσι 10) αφορά τη νεότερη φιλοσοφική (ηθική και πολιτική) ανθρωπολογία. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Harvard, Center for European Studies ενώ κατείχε θέσεις επισκέπτη ερευνητή στα πανεπιστήμια του Princeton, Center for Hellenic Studies και Εδιμβούργου, Institute for Advanced Studies in the Humanities. Oι ερευνητικές του εργασίες έχουν δημοσιευτεί  σε ελληνικά, γαλλικά, αγγλόφωνα και ιταλικά επιστημονικά και συλλογικούς τόμους. Εργάζεται ερευνητικά γύρω από τις γαλλικές επιρροές (θέατρο, λογοτεχνία, φιλοσοφία) του 17ου αιώνα στη σκέψη των David Hume και Adam Smith καθώς και την πρόσληψη τους στη γαλλική ηθική και πολιτική φιλοσοφία στο μεταίχμιο της Γαλλικής επανάστασης.

Τοπάλη Μαρία Ποιήτρια

Η Μαρία Τοπάλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στη Φραγκφούρτη (υπότροφος Ιδρύματος Daimler Benz). Εργάστηκε ως διευθύντρια παραρτήματος Ελλάδας του γερμανικού πολιτικού Ιδρύματος Friedrich Ebert καθώς και ως διευθύντρια του think tank ΟΠΕΚ. Σήμερα εργάζεται στο ΕΚΚΕ (τμήμα επιστημονικής πληροφόρησης και εκδόσεων). Από το 1996 δημοσιεύει ποίηση, κριτική και μεταφράσεις από τα γερμανικά. Από το 2006, είναι τακτική συνεργάτης της εφημερίδας Καθημερινή της Κυριακής όπου, από το 2018, δημοσιεύει ένα μηνιαίο κριτικό άρθρο με αντικείμενο την ποίηση σε μόνιμη στήλη της εφημερίδας. Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ποιητική. Συμμετείχε στο πρόγραμμα του Αρχείου Καβάφη/Ιδρύματος Ωνάση «Ο Καβάφης πάει σχολείο» (2014-2018). Συνεργάζεται με την ΑΜΚΕ «art in art» και τη φωτογράφο Μαριλένα Σταφυλίδου σε προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με αντικείμενο την ποίηση και τη φωτογραφία. Μαζί με την εικαστικό Μάρω Μιχαλακάκου επιμελήθηκε το εργαστήριο «Κολάζ και λογοτεχνία» του ΚΠΙΣΝ (Μάρτιος-Ιούνιος 2021). Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές, ένα βιβλίο πρόζας από κοινού με τον Κ. Ματσούκα και την ανθολογία ελληνικής ποίησης του 21ου αιώνα Ποίηση με πείσμα (Αθήνα, 2020· πρωτοεκδόθηκε σε γερμανική μετάφραση τού Torsten Israel από τις edition Romiosini στο Βερολίνο το 2018).

 

Παναγιωτόπουλος Παναγής Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε το 1971. Το 1993 αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Το 1994 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην κοινωνιολογία από την École des Hautes Études en Sciences Sociales. Το 2000 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο «Κομμουνιστική ηθική: Γαλλία, Σοβιετική Ένωση, Ελλάδα» στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre υπό την επίβλεψη του Étienne Balibar. Από το 2000 μέχρι το 2007 υπηρέτησε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Είναι επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Επιμελήθηκε (με τον Β. Βαμβακά) την έκθεση «GR80S. Η Ελλάδα του Ογδόντα» στην Τεχνόπολη (2017).

Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Το γεγονός. Βαναυσότητα, πόλεμος και πολιτική μετά την 11η Σεπτεμβρίου", (εκδ. Βιβλιόραμα, 2003) και "Τεχνολογικές καταστροφές και πολιτικές του κινδύνου. Παλινδρομήσεις του κοινωνικού εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα, 1947-2000". Είναι συνεπιμελητής του συλλογικού τόμου "Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’80. Κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό λεξικό", (εκδ. To Πέρασμα, 2010• εκδ. Επίκεντρο, 2014).

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς σε συλλογικούς τόμους.

Κατσάπης Κώστας Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ο Κώστας Κατσάπης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο όπου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία και την Τεκμηρίωση, ενώ το 2006 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα την κοινωνική ιστορία του ροκ εν ρολ στην Ελλάδα την μεταπολεμική περίοδο.

Έχει εργαστεί ως ιστορικός στο Ιστορικό Αρχείο της Αγροτικής Τράπεζας (1997 - 1998), στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (2000 - 2002), και στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2002 - 2012), ενώ από το 2012 ανήκει στο προσωπικό του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στο πλαίσιο του Προγράμματος "Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας". Από το 2006 διδάσκει Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, καθώς και Ιστορία της Νεολαίας σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (ΠΜΣ: Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία) και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στο χώρο της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας και ειδικότερα στην ιστορία της νεολαίας και των κοινωνικών κινημάτων. Για τα ζητήματα αυτά έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, ενώ παράλληλα έχει συγγράψει το βιβλίο "Ήχοι και απόηχοι. Κοινωνική ιστορία του ροκ εν ρολ φαινομένου στην Ελλάδα, 1956-1967", Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς/ ΕΙΕ/ΙΝΕ, Αθήνα 2007, καθώς και τη μονογραφία: "Το "πρόβλημα νεολαία". Μοντέρνοι νέοι, παράδοση και αμφισβήτηση στη Μεταπολεμική Ελλάδα, 1964 - 1974", Εκδόσεις Απρόβλεπτες, Αθήνα 2012.

Συνεργάζεται με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (Ένθετο: Βιβλιοδρόμιο) παρουσιάζοντας βιβλία που αγαπά.

Σχετικές ομιλίες