Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Λαϊκισμός, Δημοκρατία & Οικονομία

Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος, Τσίμας Παύλος, Δημητράκος Δημήτρης, Πελαγίδης Θοδωρής, Αρχόντας Γιώργος

26 Ιουνίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 86:59 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 976
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία», τη Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017, στον Πολυχώρο «Οι Φίλοι της Μουσικής», διοργάνωσε ανοικτή συζήτηση, με θέμα: «Λαϊκισμός, Δημοκρατία & Οικονομία».
 

Ο λαϊκισμός ως παθογένεια της δημοκρατίας
Ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ.Δημήτρης Δημητράκος, αναφέρθηκε στις φιλοσοφικές απόψεις των Jean-Jacques Rousseau και John Locke και τις διαφορές στην αντίληψη της δημοκρατίας και των εξουσιών που ασκούνται εν ονόματι του λαού. Εξήγησε την έννοια του λαϊκισμού ως πολιτική αντίληψη που διαχωρίζει, τον λαό από τους εχθρούς του, και την μορφή και μέθοδο εκπροσώπησής του από τους αυτόκλητους λαϊκιστές εκπροσώπους του.

Λαϊκισμός και οικονομία
Ο Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, NR Senior Fellow, Brookings Institution, U.S., κ. Θοδωρής Πελαγίδης, συνέδεσε τις αναφορές του λαϊκισμού στα οικονομικά μεγέθη και την εξέλιξή τους στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα.  Τόνισε τη διαστρεβλωτική απεικόνιση των οικονομικών μεγεθών της χώρας, προκειμένου να θεμελιωθεί το λαϊκιστικό αφήγημα της αθώωσης του λαού από τη συμβολή του στη διαμόρφωση των συντελεστών της κρίσης. Διαχώρισε τον λαό από τους «εχθρούς» του που κατά τη λαϊκιστική αφήγηση είναι υπεύθυνοι της οικονομικής κρίσης.
 

Αντιμετώπιση του λαϊκισμού
Τέλος, ο Επισκέπτης Ερευνητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κ.Γιώργος Αρχόντας, αναφέρθηκε στις αιτίες ανάδειξης του λαϊκισμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Σημαντική ήταν η αναφορά στα αντεπιχειρήματα  για τη σθεναρή αντιμετώπιση του λαϊκισμού ως «διαθρωτικού» στοιχείου του πολιτεύματος. Οι στρατηγικές για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού αφορούν την προσπάθεια της απομόνωσης και της αντιπαράθεσης επιχειρημάτων, σε διαχειριστικό και σε θεσμικό επίπεδο.
 

Στην εκδήλωση την εισαγωγή και τον συντονισμό είχε, ο Δημοσιογράφος, κ. Παύλος Τσίμας, ο οποίος συνεισέφερε με ουσιώδεις παρεμβάσεις και αναφορές, σε έγκριτους συγγραφείς και διεθνή έντυπα για το πρόβλημα του λαϊκισμού, όπως συναντάται σε διάφορες χώρες. Η παρουσία του συνέβαλε στην επιτυχία της όλης εκδήλωσης.

Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Πρέσβης ε.τ. - Μέλος, Συμβουλευτική Επιτροπή, ΕΛΙΑΜΕΠ - Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία - πρώην Γ.Γ. υπουργείου Εξωτερικών

Ο Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Νοέμβριο 1974 εισήχθη στη Διπλωματική Υπηρεσία και υπηρέτησε αρχικά ως Ακόλουθος Πρεσβείας στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Δυτικής Ευρώπης και το 1975 στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει υπηρετήσει στην Κεντρική Υπηρεσία στη Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων, στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων ΕΣΣΔ, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών (2002-2004). Στην Εξωτερική Υπηρεσία έχει τοποθετηθεί σε σειρά Αρχών: στη Λισσαβώνα ως Γραμματέας Πρεσβείας (1976-1980), στο Κάιρο ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας (1982-1987), στη Μαδρίτη ως Σύμβουλος Πρεσβείας (1987-1990), στο Σικάγο ως Γενικός Πρόξενος (1992-1995), στις Βρυξέλλες ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (1995-1997), στο Νέο Δελχί ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία -με παράλληλη διαπίστευση στο Νεπάλ, στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα και στις Μαλδίβες (1997-2002), στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (2004-2007), στο Κάιρο ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο (2007-2009). Επίσης, το 2009 κατέστη μέλος της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» για τη σύνταξη του νέου Αμυντικού Δόγματος της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ). Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα 2009-2012. Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα κι έχει λάβει ανάλογες τιμητικές διακρίσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής. Έχει διατελέσει μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1968 έως το 1974. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ισπανικά.

Είναι Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία.

Τσίμας Παύλος Δημοσιογράφος, ΤΑ ΝΕΑ & ΣΚΑΪ

Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1953.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάστηκε για λίγο ως δικηγόρος και από το 1980 δημοσιογραφεί. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, παρουσιάζει ενημερωτικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και είναι σύμβουλος έκδοσης της Huffington Post Greece.

Διετέλεσε επί χρόνια συντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ στον Ριζοσπάστη και ήταν διευθυντής της εφημερίδας Πρώτη, του περιοδικού Ταχυδρόμος και του ραδιοφωνικού σταθμού "902 Αριστερά στα FM".

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε το 1993 με την εκπομπή Μετρό, που προβαλλόταν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Mega Channel παρουσιάζοντας τις εκπομπές Το μήλον της έριδος και Video. Αμέσως μετά εργάστηκε στην κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ) και επέστρεψε μερικά χρόνια αργότερα στο Mega με την εκπομπή Έρευνα. Στο παρελθόν συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 όπου παρουσίαζε την εκπομπή Ημερολόγιο Σαββάτου.

Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Κατερίνα Πουλοπούλου και έχει δύο κόρες.

Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Ο φερετζές και το πηλήκιο" (εκδόσεις Μεταίχμιο) ένα πολιτικό μυθιστόρημα της ελληνικής τηλεόρασης. Ο δημοσιογράφος συγκέντρωσε τεκμηριωμένο υλικό, μέσα από το οποίο καταγράφει την ιστορία και την σχέση της πολιτικής με την τηλεόραση.

Δημητράκος Δημήτρης Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Δημήτρης Δημητράκος περάτωσε τις οικονομικές του σπουδές στο London School of Economics και αργότερα απέκτησε το διδακτορικό του στο Παρίσι στις πολιτικές επιστήμες. Δίδαξε ως επιμελητής και ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Reims, του Λονδίνου και του Παρισιού. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολείται με την Επιστημολογία, την Αναλυτική φιλοσοφία, την Πολιτική θεωρία, την Οικονομική θεωρία-Πολιτική Οικονομία και την Ηθική φιλοσοφία.

Πελαγίδης Θοδωρής Καθηγητής, Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς - Υποδιοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

Ο Θεόδωρος Κ. Πελαγίδης είναι Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχει διατελέσει Senior Fellow στο Brookings Institution US, Fulbright scholar στο Columbia University, US & NBG Professorial Fellow στο LSE, ερευνητής SPES των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Πανεπιστήμιο Paris VIII και P.D. Fellow στο Center for European Studies, στο Πανεπιστήμιο Harvard. Ήταν επίκουρος καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διδάξει ως επισκέπτης επικ. καθηγητής στο Π.Σ.Ε. "Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων και Διοίκηση" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τουλάχιστον 50 δημοσιεύσεις σε διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις με κριτές μεταξύ των οποίων: The  Journal of Economic Policy Reform, The Journal of Policy Modelling, Cambridge Journal of Economics, International Review of Law and Economics, Journal of Economic Studies, European Journal of Law and Economics, etc. Στην Ελλάδα έχει συγγράψει 13 μονογραφίες. Διεθνώς έχει συγγράψει με τον Μ. Μητσόπουλο τα βιβλία, Understanding the Crisis in Greece. From Boom to Bust, MacMillan/ Palgrave 2011 & 2012 (2nd edition), Greece. From Exit to Recovery? Brookings Institution Publ. 2014 και Who’s to Blame for Greece? MacMillan/ Palgrave 2016 και Who’s to Blame for Greece? How Austerity and Populism have Destroyed a Country with High Potential, MacMillan/ Palgrave 2018, 2nd Edition. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στους Financial Times, e-CNN, e- NYT & The Guardian και έχει εργασθεί στο Internal Evaluation Office, IMF.

Αρχόντας Γιώργος Επισκέπτης Ερευνητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Γιώργος Αρχόντας είναι διδάκτορας πολιτικής φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα διατριβής τη συμβολή του Φρίντριχ Χάγιεκ στο πρόβλημα της αποτίμησης των θεσμικών διαρρυθμίσεων. Έχει διδάξει ως βοηθός καθηγητή Θεσμούς Συλλογικής Νοημοσύνης και Εξελικτική Κοινωνική Θεωρία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει μεταφράσει και επιμεληθεί επιστημονικά τις ελληνικές εκδόσεις τίτλων όπως η Διαχείριση των Κοινών Πόρων της Έλινορ Όστρομ (Καστανιώτης, 2002) και το Σύνταγμα της Ελευθερίας του Φρίντριχ Χάγιεκ (Καστανιώτης και ΙΔΚΚ, 2008). Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται άρθρα σε συλλογικούς τόμους, εισαγωγές και βιβλιοκριτικές. Για το ακαδημαϊκό έτος 2016-7, είναι επισκέπτης ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με ερευνητική πρόταση “Το πρόβλημα του σχεδιασμού και της εφαρμογής θεσμικών μεταρρυθμίσεων που επιτρέπουν την ανάδυση και την βιώσιμη λειτουργία μηχανισμών αυθόρμητης τάξης σε πολιτικές κοινωνίες όπου αυτοί απουσιάζουν ή είναι ελλειμματικοί, στο πλαίσιο του χαγιεκιανού πολιτικού προγράμματος”. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 διδάσκει το μάθημα επιλογής “Θεωρητικές Προσεγγίσεις στους Κοινωνικούς και Πολιτικούς Θεσμούς” στο προπτυχιακό πρόγραμμα του ΠΕΔιΣ.

Σχετικές ομιλίες

Κοινωνία των Πολιτών και Φιλανθρωπία στην Ελλάδα 103:30

Μαϊ 24, 2018

Κοινωνία των Πολιτών και Φιλανθρωπία στην Ελλάδα

Chantepy Christophe Ζέπου Αμαλία Γεωργακόπουλος Θοδωρής de Nervaux Laurence Ζερβάκης Γιάννης Στάθη Αφροδίτη Αφεντούλης Δημήτρης Αναγνωστόπουλος Θοδωρής Λαγανόπουλος Σωτήρης Σημίτη Μαριλένα Φωλά Μαρία

Γλώσσα: Ελληνική, Γαλλική