Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Από την ιδιομορφία ως την ιδιοφυΐα - Ημερίδα με θέμα τις μαθησιακές δυσκολίες

Χαρούπιας Αριστείδης, Παπαδόπουλος Θανάσης, Ρασιδάκη Χριστίνα

28 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 93:29 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1757
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ημερίδα για εκπαιδευτικούς και γονείς με θέμα τις μαθησιακές δυσκολίες με αφορμή τα βιβλία της σειράς «Ρίκο και Όσκαρ» του Αντρέας Σταϊνχέφελ

Τα παιδιά και οι έφηβοι με μαθησιακές δυσκολίες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τόσο στην καθημερινότητά τους όσο κυρίως στο σχολικό περιβάλλον. Ο τρόπος που δέχονται και επεξεργάζονται τις πληροφορίες είναι ιδιαίτερος και απαιτεί ξεχωριστούς χειρισμούς. Με τον Ρίκο και τον Όσκαρ για οδηγούς ανακαλύπτουμε τα στοιχεία που μας οδηγούν στην πρώιμη ανίχνευση, στην κατάλληλη διάγνωση και στην ολοκληρωμένη, διεπιστημονική μέθοδο αποκατάστασης. Αναλύονται επίσης θέματα όπως η σχολική αποτυχία, η ανάδειξη των δυνατοτήτων και η διαχείριση των δυσκολιών των παιδιών, καθώς και ο καθοριστικός ρόλος της οικογένειας και του σχολείου.

Η ημερίδα απευθύνεται σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και σε γονείς με έντονες ανησυχίες για το συγκεκριμένο θέμα.

Χαρούπιας Αριστείδης Oρθοπαιδαγωγός, Σχολικός σύμβουλος ε.α.ε., ε.τ.

Γεννήθηκε και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Πρέβεζα (με καταγωγή από την Κίο Μ.Ασίας & Οξύλιθο, Ευβοίας).

Διδάκτορας Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Ειδίκευση: εναλλακτική/επιπροσθετική επικοινωνία με την υποστήριξη των ΤΠ&Ε, με υποτροφία ΙΚΥ). Σπούδασε Παιδαγωγικά (Ζωσιμαία Παιδ. Ακαδημία Ιωαννίνων, ΠΑ.ΤΕ.Σ. ΣΕΛΕΤΕ), Εκπαίδευση Κωφών & Ορθοπαιδαγωγική (Πανεπ. Νέας Υόρκης, Μαράσλειο Διδασκαλείο Δ.Ε.), Πολιτικές Επιστήμες (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Εκπαίδευση Ενηλίκων  (Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση - Εκπαιδευτική έρευνα στην πράξη- Σχεδιασμός, Διοίκηση, Αξιολόγηση Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στο ΕΑΠ).

Σχολικός σύμβουλος ειδ. εκπαίδευσης (1998-2010). Πρόεδρος του ΠΥΣΕΕΠ Αττικής (2006-10) και της Επιτροπής Συγκρότησης Μητρώου ειδικών παιδαγωγών του ΥΠΑΙΘ.

Διδάσκων ειδικής εκπαίδευσης στο ΜΔΔΕ Παν. Αθηνών (1994-2012), στο Τμήμα Νηπιαγωγών Παν. Πατρών, στο Πρόγραμμα Ακαδημαϊκής & Επαγγελματικής Αναβάθμισης Εκπαιδευτικών, στα ΠΕΚ και σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα  (ΕΠΕΑΕΚ, ΕΣΠΑ). Υπεύθυνος Πρακτικών Ασκήσεων σε ετήσια προγράμματα ειδικής εκπαίδευσης (ΦΠΨ Πανεπ. Αθηνών & Πανεπ. Αιγαίου).

Συγγραφέας του βιβλίου "Ειδική Εκπαίδευση: Θεωρία και Πράξη" και μιας σειράς Κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους. Συνέγραψε ακόμη σειρά πανεπιστημιακών σημειώσεων και δημοσίευσε ερευνητικές εργασίες και μελέτες σε επιστημονικά  και επαγγελματικά περιοδικά, σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για το πεδίο της ειδικής εκπαίδευσης (ορθοπαιδαγωγικής).

Η θητεία του στην ειδική εκπαίδευση ξεκίνησε από το "Στουπάθειο" (του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής, το 1975) και συνεχίστηκε σε Σχολικές Μονάδες Γενικής Εκπαίδευσης όλων των τύπων, Νοητικής Υστέρησης, Κωφών και στο Ειδικό Πειραματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών (στα δύο τελευταία ως διευθυντής).

Με οικονομικές ενισχύσεις της ΕΕ και του ΥΠΑΙΘ έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις μελέτης σε χώρες της ΕΕ και την Αλβανία. 

Παπαδόπουλος Θανάσης Δάσκαλος ειδικής εκπαίδευσης
Ο Θανάσης Παπαδόπουλος κατάγεται από τη Μύρινα Λήμνου. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Π.Τ.Δ.Ε. Αθηνών κι απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα και διδακτορικό τίτλο στην Ειδική Αγωγή από το Κέντρο Εκπαιδευτικών Αναγκών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος τμήματος ένταξης. Έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστημιακά προγράμματα κατάρτισης εκπαιδευτικών κι έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε πολυάριθμα επιμορφωτικά σεμινάρια. Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται γύρω από θέματα συνεκπαίδευσης μαθητών με και χωρίς αναπηρίες, ανάπτυξης αναλυτικών προγραμμάτων, διαφοροποιημένης διδασκαλίας και γλωσσικής αγωγής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους και συμμετείχε στη συγγραφή των εγχειριδίων Γλώσσας Γ΄ Δημοτικού.
Ρασιδάκη Χριστίνα Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Σύμβουλος γονέων, Συγγραφέας
H Χριστίνα Ρασιδάκη έχει σπουδάσει Ψυχολογία με μεταπτυχιακά στις Συμβουλευτικές Σπουδές. Εργάζεται ως Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Σύμβουλος Γονέων. Είναι πιστοποιημένη στην Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα & Αποτελεσματικού Εκπαιδευτικού, και επί δεκαετία δίδαξε στο Βρετανικό Open University. Έχει συντονίσει δεκάδες σεμινάρια επιμόρφωσης γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα επικοινωνίας, συγκρούσεων και αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού. Είναι τακτική αρθρογράφος σε θέματα ψυχολογίας και συγγραφέας των ‘Ξέρω να λέω ΟΧΙ’ και ‘Σχολείο & Εξετάσεις’ bestsellers των εκδ Πατάκη, που απευθύνονται σε παιδιά και νέους. Το νέο της βιβλίο ‘Πειράγματα, Κοροϊδίες, Εκφοβισμός’ εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς, είναι υπό έκδοση.

Επίσημη ιστοσελίδα της Χριστίνας Ρασιδάκη

Σχετικές ομιλίες