Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Ενδοοικογενειακή Βία και η Προστασία των Θυμάτων

Γαβαλάς Γιώργος, Σπυρόπουλος Φώτης, Πανούσης Γιάννης, Παπαϊωάννου Παναγιώτης, Χαλκιά Αναστασία, Λεμπέση Μάρθα, Καρδαρά Αγγελική, Δημογλίδου Κωνσταντία, Βαγιανάκη Μαλού, Γιάγκου Παναγιώτα, Κουρτάκη Ελληκαίτη, Ανδρουλάκη Ευαγγελία

6 Ιουνίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:42:07 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 101

Με αφορμή τον ετήσιο απολογισμό του επιστημονικού έργου της Ομάδας Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ "CRIME & MEDIA LAB" (CML), με Επιστημονική Υπεύθυνη την Δρα Αγγελική Καρδαρά, διοργανώθηκε από το ΔΣ του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) και το CML Crime & Μedia Lab - KE.M.E. (e-keme.gr) η εκδήλωση με τίτλο «Η Ενδοοικογενειακή Βία και η Προστασία των Θυμάτων», υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Η επιστημονική εκδήλωση, που έθεσε ως θεμελιώδη στόχο την ενημέρωση ενός ευρύτερου κοινού σε καίριας σημασίας ζητήματα για το πολυσύνθετο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και της προστασίας των θυμάτων, έλαβε χώρα την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα "Γεώργιος Καράντζας" στον 1ο όροφο του Μεγάρου της ΕΣΗΕΑ.

Χαιρετισμό εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ, απηύθυνε ο Β' Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Γιώργος Γαβαλάς

Χαιρετισμό εκ μέρους του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος ΚΕ.Μ.Ε. Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Philips University, Δικηγόρος

Ομιλητές/Ομιλήτριες – Θεματικές Ενότητες

Γιάννης Πανούσης, Ομ. Καθηγητής Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ
«Ποια βία, σε ποια οικογένεια και σε ποια κοινωνία; That’s the question»

Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Ποινικολόγος, Δρ. Εγκληματολογίας
«Ενδοοικογενειακή βία – Οι διατάξεις του Ν. 5090/24 ως προληπτικό και καταστατικό εργαλείο απέναντι στο κορυφαίο κοινωνικό πρόβλημα. Εφαρμοστικές πρακτικές που καλούνται να καταλύσουν χρόνιες αγκυλώσεις εντός του Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης»

Δρ. Αναστασία Χαλκιά, Επιστημονική Συνεργάτιδα, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Γενική Γραμματέας Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕΜΕ)
«Προστασία των γυναικών από τη βία και τις διακρίσεις: ο ρόλος των διεθνών Συμβάσεων»

Μάρθα Λεμπέση, Κοινωνιολόγος-Κοινωνική Ερευνήτρια, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Διευθύντρια Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.)
«Βία κατά των γυναικών: Δεδομένα και αναγνώσεις»

Αγγελική Καρδαρά, Επιστημονική Υπεύθυνη του CRIME & MEDIA LAB, Δρ. Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΕΚΠΑ, Φιλόλογος, Εισηγήτρια -Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια E-learning ΕΚΠΑ
«Η ερευνητική προσέγγιση του Crime & Media Lab για την ενδοοικογενειακή βία, η δευτερογενής θυματοποίηση και η αναγκαιότητα αποφυγής στιγματιστικού λόγου στα ΜΜΕ»

Παρέμβαση: Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου

Στο πλαίσιο της επιστημονικής εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επίσης τα πορίσματα μελετών που διεξήχθησαν στο Crime & Media Lab για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας από τα μέλη του:

Μαλού Βαγιανάκη, Διαμεσολαβήτρια, Ειδική Παιδαγωγός, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Εγκληματολογικές και Ποινικές Προσεγγίσεις της Διαφθοράς, του Οικονομικού και του Οργανωμένου Εγκλήματος» του ΕΑΠ
«Ρόδος: Η παρουσία ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας στο νησί σύμφωνα με τα αστυνομικά δεδομένα»

Παναγιώτα Γιάγκου, Εγκληματολόγος, Μέλος της Αστυνομίας Κύπρου
«Κύπρος: Χειρισμός Περιπτώσεων Ενδοοικογενειακής Βίας και Ανάλυση Δεδομένων σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα περιστατικά»

Ελληκαίτη Κουρτάκη, Ασκ. Δικηγόρος (ΔΣΑ)
«Διερεύνηση των επιπτώσεων της ενδοοικογενειακής βίας στη ζωή και την ψυχική υγεία των ανήλικων θυμάτων»

Την εκδήλωση συντόνισε η Ευαγγελία Ανδρουλάκη, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Εγκληματολόγος ΜΔΕ, Υπ. Διδάκτορας ΠΑΔΑ, μέλος ΔΣ ΚΕ.Μ.Ε.

Γαβαλάς Γιώργος Β' Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ
Σπυρόπουλος Φώτης Δ.Ν. - Επίκουρος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Philips University - Αντιπρόεδρος ΚΕ.Μ.Ε.

Ο Φώτιος Σπυρόπουλος είναι Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Philips University. Υπήρξε Τακτικός Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Τακτικός Καθηγητής εγκληματολογίας στη Σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικής. Διδάσκει, επίσης, “Δίκαιο στην κοινωνία της πληροφορίας” στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις στην Ελλάδα, καθώς και σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού ως επισκέπτης Καθηγητής. Έχει, επίσης, μιλήσει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει εκδώσει ή επιμεληθεί την έκδοση τριών επιστημονικών βιβλίων και έχει συγγράψει πάνω από 40 επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά.Έχει υπάρξει εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα καταναλωτή, έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και έχει συνεργαστεί με φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο (ενδεικτικά: με την “Διεθνή Διαφάνεια” ως επιστημονικός σύμβουλο για την αξιολόγηση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2014, με το ΙΝ.ΚΑ. ως νομικός σύμβουλος κ.α.). Εκπόνησε διατριβή για το σύνθετο ζήτημα της νομικής αντιμετώπισης του hacking με επιβλέποντα τον Καθηγητή Νέστορα Κουράκη και για την εκπόνηση της διατριβής του του απονεμήθηκε η υποτροφία του προγράμματος «Ηράκλειτος II»- πρώτευσε μεταξύ των υποψηφίων στους οποίους απονεμήθηκε η εν λόγω υποτροφία (βαθμός: 10,00/10,00). Η διατριβή του έγινε δεκτή από το τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών με “Άριστα παμψηφεί”. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και Δικονομία (Master) (2006 – 2008) και στην Εγκληματολογία (Master με «Άριστα») (2008 – 2010) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα νομικής, πολιτικής επιστήμης, κοινωνιολογίας, εγκληματολογίας και ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης (Βέλγιο). Επιπρόσθετα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έλαβε πτυχίο από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τέλος, ο Φώτιος Σπυρόπουλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και διαχειριστής εταίρος της εταιρείας “ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” και οικονομικός σύμβουλος – μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Πανούσης Γιάννης Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής (1972) και του Τμήματος πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1975). Μεταπτυχιακό δίπλωμα και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Poitiers της Γαλλίας (1978).

Δίδαξε επί 19 χρόνια στη Νομική Σχολή Δ.Π. Θράκης (1978-1997) Εγκληματολογικές και ποινικές επιστήμες και διδάσκει από το 1997 έως σήμερα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών ανάλογα μαθήματα.

Εξελέγη Κοσμήτορας της Νομικής ΔΠΘ, Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Αντιπρύτανης και Πρύτανης του ΔΠΘ (1994-1997).

Διετέλεσε: Πρόεδρος ή μέλος δεκάδων Ελληνικών και Ξένων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων (π.χ. Πρόεδρος κεντρικού επιστημονικού συμβουλίου φυλακών, μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για ναρκωτικά, χουλιγκανισμό κλπ, μέλος επιτροπής εκπαίδευσης ΟΟΣΑ, μέλος εθνικής επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ, μέλος ΔΣ του ΕΚΚΕ κ.ά.).

Συγγραφέας 20 βιβλίων και 200 άρθρων (για τις Εγκληματολογικές Επιστήμες).

Το 2012 εξελέγη βουλευτής στην Α’ περιφέρεια Αθηνών με τη Δημοκρατική Αριστερά.

Το 2015 ορκίστηκε στη θέση του Αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Ιστότοπος του Γιάννη Πανούση

Παπαϊωάννου Παναγιώτης Ποινικολόγος - Δρ. Εγκληματολογίας
Χαλκιά Αναστασία Επιστημονική Συνεργάτιδα, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)

Η Δρ. Αναστασία Χαλκιά είναι Επιστημονική Συνεργάτιδα της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και Γενική Γραμματέας του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕΜΕ).

Λεμπέση Μάρθα Κοινωνιολόγος-Κοινωνική Ερευνήτρια- Διευθύντρια Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.)

Η Μάρθα Λεμπέση (ΜΔΕ Εγκληματολογίας) είναι Κοινωνιολόγος-Κοινωνική Ερευνήτρια και Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.).

Καρδαρά Αγγελική Επιστημονική Υπεύθυνη του CRIME & MEDIA LAB – Φιλόλογος - Εισηγήτρια -Συγγραφέας & Εκπαιδεύτρια E-learning ΕΚΠΑ

H Αγγελική Καρδαρά είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Φιλόλογος, με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών).

Είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) και Επιστημονική Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ.

Η κ. Καρδαρά είναι επίσης Εκπαιδεύτρια στο Social Dynamo του Ιδρύματος Μποδοσάκη και διδάσκει ενότητες που αφορούν τις δεξιότητες έρευνας, τον στιγματιστικό λόγο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση), Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους (εκδόσεις Παπαζήση), Έγκλημα & Γυναίκα: Επιστημονικός Λόγος και Μιντιακές Απεικονίσεις για την Εγκληματικότητα και τη Θυματοποίηση Γυναικών (εκδόσεις Παπαζήση).

Δημογλίδου Κωνσταντία Αστυνόμος Β’ - Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας
Βαγιανάκη Μαλού Διαμεσολαβήτρια - Ειδική Παιδαγωγός

Η Μαλού Βαγιανάκη είναι Διαμεσολαβήτρια και Ειδική Παιδαγωγός. Είναι Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Εγκληματολογικές και Ποινικές Προσεγγίσεις της Διαφθοράς, του Οικονομικού και του Οργανωμένου Εγκλήματος» του ΕΑΠ.

Γιάγκου Παναγιώτα Εγκληματολόγος - Μέλος της Αστυνομίας Κύπρου
Κουρτάκη Ελληκαίτη Ασκ. Δικηγόρος (ΔΣΑ)
Ανδρουλάκη Ευαγγελία Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω - Εγκληματολόγος ΜΔΕ - Μέλος ΔΣ ΚΕ.Μ.Ε.

Η Ευαγγελία Ανδρουλάκη είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Εγκληματολόγος ΜΔΕ, Υπ. Διδάκτορας του ΠΑΔΑ και μέλος ΔΣ του ΚΕ.Μ.Ε.

Σχετικές ομιλίες

Συνομιλώντας με τον Χρήστο Καρακώστα. Τιμώντας τους Έλληνες Ρομά μουσικούς 02:35:59

Σεπ 22, 2023

Συνομιλώντας με τον Χρήστο Καρακώστα. Τιμώντας τους Έλληνες Ρομά μουσικούς

Πολυζώη Βασιλική Παπουτσής Αλέξανδρος Πασόπουλος Σταμάτης Χάνος Ταξιάρχης Καρακώστας Χρήστος Ζυγιά του Χρήστου Καρακώστα από το Φλάμπουρο (Μπαϊρακτάρ) Σερρών

Γλώσσα: Ελληνική