Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Elective Caesarean Section: Early term delivery and brain development

Καπέλλου - Προυκάκη Όλγα

19 Μαρτίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 31:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1757
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Οι καισαρικές αυξάνουν συνεχώς και σε όλες τις χώρες παρά το γεγονός ότι είναι καλά τεκμηριωμένη η αύξηση κινδύνου του άσθματος και του διαβήτη που συνδέεται με αυτές.

Οι άμεσες συνέπειες της καισαρικής τομής είναι η καθυστερημένη ωρίμανση των πνευμόνων, αλλαγές στο ορμονικό προφίλ, ελλιπής θερμογένεση, υπογλυκαιμία και μειωμένα αντανακλαστικά θηλασμού.

Υπάρχουν ωστόσο και συνέπειες που εμφανίζονται αργότερα: εκτενής μελέτη στην οποία ελήφθησαν δεδομένα που αφορούσαν 407,503 μαθητές στη Σκωτία, κατέδειξε ότι η πρόωρη γέννηση συνδέεται με μείωση στις σχολικές επιδόσεις και μαθησιακές δυσκολίες, όπως η δυσλεξία, η δυσπραξία και η ελλειμματική προσοχή. Ο κίνδυνος για μαθησιακές δυσκολίες αύξανε από τις 40 προς τις 24 εβδομάδες. Ωστόσο, επειδή η συχνότητα καισαρικών τομών είναι αυξημένη μεταξύ 37και 39 εβδομάδων, οι μαθησιακές δυσκολίες που αποδίδονται σε αυτό το διάστημα ανέρχονται στο 5,5%.

Πιθανόν τα παραπάνω να εξηγούνται από την επίδραση της πρόωρης γέννησης στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου ακολουθεί πολύ συγκεκριμένα στάδια καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης. Έτσι, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και στις αρχές του δευτέρου παρατηρείται έντονος πολλαπλασιασμός των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Στη συνέχεια, και μέχρι τα μέσα του τρίτου τριμήνου, τα νευρικά κύτταρα μετακινούνται και καταλαμβάνουν τις θέσεις τους στον εγκέφαλο. Καθ' όλη τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου ο εγκέφαλος αρχίζει να οργανώνεται και λαμβάνει χώρα ο σχηματισμός των πτυχώσεων του εγκεφαλικού φλοιού. Και οι δύο διαδικασίες συνεχίζονται και ολοκληρώνονται μετά τη γέννηση. Επίσης, λίγο πριν από τη γέννηση αρχίζει στα νευρικά κύτταρα η εναπόθεση μυελίνης (της ουσίας που μονώνει και προστατεύει τους άξονες των νευρικών κυττάρων).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των καισαρικών τομών δεν έχει μειώσει τα ποσοστά εγκεφαλικής παράλυσης. Ένας παράγοντας που θα πρέπει να εκτιμάται στην απόφαση για καισαρική τομή είναι η σχέση ύψους της μητέρας και βάρους του παιδιού, καθώς τα μεγάλα βρέφη μικρόσωμων μητέρων κινδυνεύουν από τραυματισμούς κατά τη γέννηση, ιδιαίτερα αν απαιτηθεί χρήση εργαλείων.

Καπέλλου - Προυκάκη Όλγα Παιδίατρος - Νεογνολόγος, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Homerton, Λονδίνο

Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών από το 1989 έως το 1995 (Πτυχίο Ιατρικής, Πανεπιστημίου Αθηνών) με υποτροφία του κληροδοτήματος Αντωνίου Παπαδάκη.

Μετά την ολοκλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου στην Κέρκυρα ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εργάστηκε σε Πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Ουαλία και σε μεγάλα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Λονδίνου όπως στα : St Mary’s Paddington, Hammersmith, Queen Charlotte’s.. Το 2000 μετά από εξετάσεις έλαβε τον τίτλο του MRCPCH (Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Υγείας Παιδιού) και το DCH (Δίπλωμα Υγείας Παιδιού).

Με υποτροφία εξειδικεύτηκε στη Νεογνολογία στο Hammersmith. Παράλληλα διεύθυνε το ερευνητικό πρόγραμμα για την Μαγνητική Τομογραφία του καθηγητή Edwards, στο οποίο συμπεριλήφθηκε συνεχιζόμενη προοπτική μελέτη για την εγκεφαλική βλάβη πρόωρων νεογνών. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Imperial College του Λονδίνου τον Ιανουάριο του 2010. Της δόθηκε επιχορήγηση από το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Guarantors of brain» για να παρουσιάσει την έρευνά της σε συνέδρια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα της μελέτης της συμπεριλαμβάνονται στην τελευταία έκδοση του βιβλίου «Neonatal Neurology» του Volpe.

Από τον Οκτώβριο του 2002 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2004 ήταν κλινική ερευνήτρια στη μελέτη TOBY, μια πολυκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική μελέτη υπό την αιγίδα του Μedical Research Council (Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών) που έλεγχε την υπόθεση ότι « Η ήπια υποθερμία που ακολουθεί υποξική-ισχαιμική βλάβη βελτιώνει την επιβίωση χωρίς σοβαρή νευροαναπτυξιακή αναπηρία». Είναι ειδική στο Monitor της Εγκεφαλικής Λειτουργίας στην υποθερμία και στην περιγεννητική ασφυξία. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό New England Journal of Medicine. Επίσης συμμετείχε στην 6ετή παρακολούθηση αυτής της σειράς και τα αποτελέσματα αυτά έχουν υποβληθεί για δημοσίευση.

Ακολούθως εργάστηκε ως Specialist Registrar στην Παιδιατρική, στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο νοσοκομείο Great Ormond Street, UCL, Chelsea & Westminster και Hammersmith από το 2004 έως το 2010.

Τον Αύγουστο του 2009 διορίστηκε ως Consultant Νεογνολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Homerton NHS Foundation Trust όπου συνεχίζει την κλινική και ερευνητική της εργασία στη Νεογνολογία.

Έχει σειρά δημοσιεύσεων και συμμετοχών σε διεθνή συνέδρια στα πεδία της Νεογνολογίας, Νεογνικής Νευρολογίας και Νευροανάπτυξης.

1. Kapellou et al. Caesarean section is associated with an increased risk of childhood-onset type 1 diabetes mellitus: a meta-analysis of observational studies. Plos Med 2006
 
2. Tollånes, M. et al. Cesarean section and risk of severe childhood asthma: a population-based cohort study. The Journal of pediatrics, Elsevier, 2008, Vol. 153(1), pp. 112-116
 
3. Cardwell, C. et al. Caesarean section is associated with an increased risk of childhood-onset type 1 diabetes mellitus: a meta-analysis of observational studies. Diabetologia, Springer, 2008, Vol. 51(5), pp. 726-735
 
4. MacKay, D. et al. Gestational age at delivery and special educational need: retrospective cohort study of 407,503 schoolchildren. PLoS Med, 2010, Vol. 7(6), pp. e1000289

Σχετικές ομιλίες