Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Από πρόσφυγας αγρότης. Απολογισμός μιας ριζοσπαστικής και πετυχημένης μεταρρύθμισης στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα

Παναγιωτόπουλος Δημήτρης

4 Μαρτίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:29:08 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 505
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) διοργάνωσε επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «1922-2022: Η συμμετοχή των Μικρασιατών προσφύγων στην εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας». Έναν αιώνα μετά τα «μικρασιατικά», επιστήμονες, άνθρωποι του πνεύματος, ερευνητές από διαφορετικές αφετηρίες, θα πάρουν το λόγο για να ενισχύσουν το διάλογο, σε μια θεματική σχετικά με την επίδραση του μικρασιατικού στοιχείου σε ποικίλα πεδία-ζητήματα της νεοελληνικής ζωής: στην ενσωμάτωση των προσφύγων στο ελλαδικό γίγνεσθαι, το πολεοδομικό, την οικονομία, την πολιτική, τη λογοτεχνία και τη μουσική. Είναι ακόμη ζωντανή η μνήμη των γεγονότων; Πώς συνεισέφεραν οι Μικρασιάτες στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας;

Σύνοψη της ομιλίας

Στην παρούσα ανακοίνωση παρακολουθούμε τις ποικίλες πτυχές και συνέπειες της αγροτικής αποκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα. Η έλευση των προσφύγων μετά την Καταστροφή του 1922 έθεσε τις βάσεις για την οριστική επίλυση ενός ακανθώδους ζητήματος που απασχόλησε το ελληνικό κράτος από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η αγροτική αποκατάσταση ακτημόνων γεωργών και προσφύγων αποτέλεσε ένα τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής εγχείρημα. Θα ξεκινήσει στον Μεσοπόλεμο, θα ολοκληρωθεί τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες και θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις στην αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας, ενώ οι απώτατες συνέπειες φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.

Παναγιωτόπουλος Δημήτρης Ιστορικός, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος είναι ιστορικός, διδάσκει ιστορία του αγροτικού κόσμου και ιστορία της γεωπονικής επιστήμης και είναι υπεύθυνος του Κέντρου Τεκμηρίωσης της Ιστορίας της Ελληνικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η πολιτική, οικονομική και κοινωνική οργάνωση του νεοελληνικού κράτους και του αγροτικού χώρου καθώς και η συγκρότηση και εξέλιξη της ανώτατης εκπαίδευσης και των επιστημονικών και ακαδημαϊκών ελίτ τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Είναι συγγραφέας επτά βιβλίων, έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα στα ελληνικά και αγγλικά και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

Σχετικές ομιλίες