Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

1922-2022: Οδύνη, νοσταλγία, πένθος, μνήμη

Πέτρου Μιχάλης Α.

3 Μαρτίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:16:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 237
Ομιλητές
Πέτρου Μιχάλης Α.

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
03/03/2022

Διάρκεια
00:16:34

Εκδήλωση
1922-2022: Η συμμετοχή των Μικρασιατών προσφύγων στην εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Πολυχώρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Διοργάνωση
Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)

Κατηγορία
Ιστορία

Ετικέτες
μικρασιατική καταστροφή, Μικρασιάτες πρόσφυγες

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) διοργάνωσε επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «1922-2022: Η συμμετοχή των Μικρασιατών προσφύγων στην εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας». Έναν αιώνα μετά τα «μικρασιατικά», επιστήμονες, άνθρωποι του πνεύματος, ερευνητές από διαφορετικές αφετηρίες, θα πάρουν το λόγο για να ενισχύσουν το διάλογο, σε μια θεματική σχετικά με την επίδραση του μικρασιατικού στοιχείου σε ποικίλα πεδία-ζητήματα της νεοελληνικής ζωής: στην ενσωμάτωση των προσφύγων στο ελλαδικό γίγνεσθαι, το πολεοδομικό, την οικονομία, την πολιτική, τη λογοτεχνία και τη μουσική. Είναι ακόμη ζωντανή η μνήμη των γεγονότων; Πώς συνεισέφεραν οι Μικρασιάτες στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας;

Σύνοψη της ομιλίας

Οι πόλεμοι, οι αλλαγές συνόρων μέχρι κατάλυσης κρατών και δημιουργίας νέων, οι βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών ήταν ανέκαθεν αυτά που κυρίως παρήγαν Ιστορία. Στο επίπεδο ωστόσο του ηττημένου, ατομικού και του συλλογικού, υποκειμένου, παράγουν βέβαιη οδύνη και νοσταλγία για ό,τι χάθηκε και μόνο έπειτα από χρόνια προσπάθειας μπορεί να οδηγήσουν στο πένθος και τη μνήμη που λυτρώνει. Ο εισηγητής προσπαθεί να προσεγγίσει αυτές τις έννοιες μέσα από το ψυχαναλυτικό και ανθρωπολογικό του πρίσμα.

Πέτρου Μιχάλης Α. Ψυχολόγος - Ψυχαναλυτής, Αναλυτής ομάδων

Ο Μιχάλης Α. Πέτρου είναι κλινικός ψυχολόγος PhD και κοινωνικός ανθρωπολόγος MA του Πανεπιστημίου Lumiere-Lyon 2, όπου δίδαξε κλινική ψυχολογία. Εργάστηκε σε ανοιχτό παιδοψυχιατρικό πλαίσιο της Λυών και στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών σε πρόγραμμα αποϊδρυματισμού. Διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου για τον αυτισμό «Το Περιβολάκι ΙΙΙ». Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχαναλυτής και αναλυτής ομάδων. Είναι ένας από τους ιδρυτές και συντονιστές του Freud Cafe στην Αθήνα. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών ψυχαναλυτικών εταιρειών και δημοσιεύει στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά. 

Σχετικές ομιλίες