Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι πόλεις των πολλαπλών αφίξεων και αναχωρήσεων: Πειραιάς, Βόλος, Θεσσαλονίκη 1922-2015

Κυραμαργιού Ελένη

4 Μαρτίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:21:48 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 155
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) διοργάνωσε επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «1922-2022: Η συμμετοχή των Μικρασιατών προσφύγων στην εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας». Έναν αιώνα μετά τα «μικρασιατικά», επιστήμονες, άνθρωποι του πνεύματος, ερευνητές από διαφορετικές αφετηρίες, θα πάρουν το λόγο για να ενισχύσουν το διάλογο, σε μια θεματική σχετικά με την επίδραση του μικρασιατικού στοιχείου σε ποικίλα πεδία-ζητήματα της νεοελληνικής ζωής: στην ενσωμάτωση των προσφύγων στο ελλαδικό γίγνεσθαι, το πολεοδομικό, την οικονομία, την πολιτική, τη λογοτεχνία και τη μουσική. Είναι ακόμη ζωντανή η μνήμη των γεγονότων; Πώς συνεισέφεραν οι Μικρασιάτες στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας;

Σύνοψη της ομιλίας

Ανάμεσα στο 1922 και στο 1924, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χριστιανοί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και περίπου πεντακόσιες χιλιάδες μουσουλμάνοι εγκαταστάθηκαν στο τουρκικό κράτος, ως αποτέλεσμα του ελληνοτουρκικού πολέμου και της συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμού που ακολούθησε. Ο κυρίαρχος λόγος γύρω από τη προσφυγική εμπειρία, σε ολόκληρο τον 20ό αιώνα, βασίζεται σε μια γραμμική κατανόηση της ανθρώπινης κινητικότητας για το χώρο που εγκατέλειψαν και το χώρο όπου εγκαταστάθηκαν. Στην παρούσα ανακοίνωση επιχειρούμε να αναδείξουμε αλληλένδετες ιστορίες κινητικότητας που σημάδεψαν τη συγκρότηση και τη διαμόρφωση τριών ελληνικών πόλεων-λιμανιών (Πειραιάς, Βόλος και Θεσσαλονίκη). Από την προσφυγική μετακίνηση του 1922 έως την προσφυγική κρίση του 2015 οι προσφυγικοί συνοικισμοί στις πόλεις αυτές δημιουργήθηκαν και μετασχηματίστηκαν για να φιλοξενήσουν κάθε φορά όσους και όσες βρίσκονταν σε ανάγκη. Ο χώρος και οι άνθρωποι των συνοικισμών αυτών αποτελούν το επίκεντρο της εστίασής μας.

Κυραμαργιού Ελένη Ιστορικός - Εντεταλμένη ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, ΕΙΕ

Η Ελένη Κυραμαργιού είναι ιστορικός και εντεταλμένη ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του έργου «100 memories: Ολοκληρωμένη δράση φυσικής και ψηφιακής τεκμηρίωσης και προβολής της μικρασιατικής προσφυγικής μνήμης» (χρηματοδότηση «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ»).

Σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τον Οκτώβριο του 2015 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα την οικιστική και κοινωνική συγκρότηση του συνοικισμού της Δραπετσώνας από το 1922 έως το 1967. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά έργα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. 

Η κοινωνική και πολιτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της. Το νήμα αυτό διαπλέκεται με τη σταθερή εστίαση στους οικισμένους χώρους, τους προσφυγικούς πληθυσμούς και τους ποικίλους μετασχηματισμούς τους.

Σχετικές ομιλίες